Kırklareli Valisi Ekici'den Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı mesajı
Milli Mücadele 105 yaşında
Güçlü Tarım, çiftçinin sorunlarını anlattı
Cavit Dedeoğlu hayatını kaybetti
Bu haber 17 Nisan 2023, Pazartesi 09:16 tarihinde eklendi. 282 kez okundu.
12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto

TÜBİTAK finallerine kaldı Lüleburgaz’ın gururu oldu

Ramazan Yaman Fen Lisesi öğrencisi Ata Mustafa Gültekin “Zamanın Tanıkları Lüleburgaz Mezar Taşları” projesiyle bölge birincisi olarak TÜBİTAK Türkiye Finalleri’ne katılmaya hak kazandı. Başarılı gençle buluşan Başkan Gerenli, “Lüleburgaz Belediyesi olarak gençlerimizin her zaman yanında olmaya devam edeceğiz” dedi.
TÜBİTAK finallerine kaldı Lüleburgaz’ın gururu oldu  

Lüleburgaz Ramazan Yaman Fen Lisesi öğrencisi Ata Mustafa Gültekin, kentte işgal dönemlerinde büyük bir kısmı yok olan ve günümüzde az sayıda kalan Osmanlı döneminden kalan mezar taşlarındaki yazıları günümüz Türkçesi’ne aktardı. Gültekin bu doğrultuda danışman öğretmeni Mustafa Özgür’ün rehberliğinde TÜBİTAK’a “Zamanın Tanıkları Lüleburgaz Mezar Taşları” isimli projeyle başvurdu. İlk olarak mezar taşlarını tek tek tespit eden Gültekin, ardından mezar taşlarında yazan yazıları uydu üzerinden görülebilecek şekilde internet ortamına taşıdı. Lüleburgaz Belediyesi’nin de desteğiyle gerçekleştirdiği çalışmalar doğrultusunda mezar taşlarına karekod uygulaması da geliştiren Gültekin, yapılan çalışmayla geriye kalan mezar taşlarını Lüleburgaz Kültür Envanteri’ne kazandırmış olacak 

Bölge birincisi oldu 

Gültekin’in TÜBİTAK tarafınca yapılan değerlendirilen projesi İstanbul, Tekirdağ, Edirne ve Kırklareli’nin olduğu bölgede “Bölge birincisi” seçildi. Başarılı genç, şimdi TÜBİTAK Türkiye Finalleri’nde de dereceye girmeyi hedefliyor.  

Padişaha en yakın askerlerin mezarları da var 

Gültekin Danışman öğretmeni Mustafa Özgür ile birlikte çalışmaları sırasında heyecan verici bulgular da buldu. Gültekin ve Özgür, eski mezar taşları arasında Yeniçerilere ait mezar taşlarıyla birlikte Lüleburgaz’ın tarihini de etkileyecek yeni mezar taşları da bulduklarını söylediler. Proje danışmanı Mustafa Özgür, mezar taşları arasında Yeniçeri ocağının 60-63 ortalarına bağlı, 1. Bayezid döneminde kurulup Fatih Kanunnamesi ile saltanat alaylarında padişahın yakın çevresinde koruma olarak yer alan askerlere ait mezar taşlarının varlığının heyecan verici olduğunu nitelendirdi. 

Başkan Gerenli ile buluştu 

Öte yandan Gültekin, Lüleburgaz Belediyesi’nin desteğiyle gerçekleştirilen projesinin bölge birincisi olması sevincini Lüleburgaz Belediye Başkanı Dr. Murat Gerenli ile paylaştı. Ziyarette Gültekin’le birlikte projede kendisine rehberlik ve öncülük eden danışman öğretmeni Mustafa Özgür ve Okul Müdürü Selahattin Temel ile birlikte Başkan Gerenli ile buluşan başarılı genç, projesi hakkında Gerenli’ye detaylı bilgi verdi. Gültekin’in başarısının tüm Lüleburgaz’ı gururlandırdığını kaydeden Başkan Gerenli de, “Elde ettiği bulgularla heyecan verici sonuçlar ortaya çıkararak TÜBİTAK Türkiye Finali’ne katılmaya hak kazanan sevgili Ata’yı ve değerli öğretmenlerini tebrik ediyorum. Lüleburgaz Belediyesi olarak gençlerimizi her zaman desteklemeye devam edeceğiz” diye konuştu. 

“Amacımız kültürel mirası yükseltmek” 

Projesi hakkında bilgi veren Ata Mustafa Gültekin de kaybolmuş mirası gün yüzüne çıkarmaktan duyduğu mutluluğu dile getirerek, “Amacımız kültürel mirasımızı yükseltmekti. Onun haricinde Solaklar 60 ve 63. Bölük mezar taşları çok önemli. Yeniçeri ocağına ait mezar taşları. Yeniçeri mezar taşları arasında daha da önemli olanlar var. Bunların varlığı taşra sarayının buradaki vaziyetini ortaya çıkarıyor” ifadelerini kullandı.

Ertan BAYER

 

Yazdır Paylaş
ETİKETLER :
Diğer Haberler
hurfikir.com.tr’da yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz. Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Hürfikir Gazetesi sorumlu tutulamaz.
Tasarım by Webdestek