Sevim Ören hayatını kaybetti
RAYFEL Bilim Fuarı başladı
Akım Koleji 2-A sınıfı 23 Nisan’ı coşkulu bir şekilde kutladı
Yaşasın 1 Mayıs Alanlardayız!
Bu haber 08 Haziran 2021, Salı 18:59 tarihinde eklendi. 2360 kez okundu.
12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto

COĞRAFYANIN TÜRKÜSÜ

Selam Türkü dostları nasılsınız iyimisiniz, İyisinizdir inşallah. İnsan da, onun var ettiği kültür de, tarihsel boyut içinde toplumsal etkileşimlerin ürünü olarak görülür. Halk kültürü ürünleri, bir milletin kendi yaratıcı güçleri ve çevre kaynakları ölçüsünde meydana getirdiği kültürel değerlerin bütünüdür. Toplumun ihtiyacına bağlı olarak ortaya çıkan bu ürünler ile toplum bilinci arasında bir bağ vardır. Halk kültürü ürünlerinde, tarihi olayın geçtiği zamana ait yaşayış, düşünüş ve inanışların izleri görülmektedir. Türkülerde de bu etkiler en üst düzeydedir.
COĞRAFYANIN TÜRKÜSÜ  

Türkünün sunduğu vatan coğrafyasıdır. Bu öyle bir coğrafyadır ki onda hem binlerce yüzyıldır insan eli değmemiş temizliği ve doğallığıyla Anadolu’yu, hem de binlerce yıldır Türk halkının alın teri ve göz nuru ile değiştiregeldiği toprağı ve kültürünü içerir. Türk halk kültürü, Türklerin yayılmış olduğu, üç kıtalık geniş coğrafyada yatan engin tarihten gücünü alır. Türküler, bu kültürün en değerli ürünlerindendir. Türküler Anadolu insanı ile yoğrulup bütünleşen, özgürlüğün, barışın, hoşgörünün ve sevginin en önemli temel taşlarından birisidir. Türküler, ayakları bu topraklara basan, bu topraklarla yoğrulmuş insanların canlı tarihidir. Anadolu insanını anlamak için, türkülerini anlamak gereklidir. Anadolu’ya ait her şey türkülere yansımıştır. Bazen Orta Anadolu’nun sert ikliminde çayır çimene, güle bülbüle, mor sümbüllü bağa hasret görülür türkülerde; bazen Toroslar’a yerleşmiş Türkmenlerin, Yörüklerin ezgileri yankılanır Akdeniz’de. Kimi zaman Doğu Anadolu’nun yüksek irtifalı coğrafi yapısının ve çetin mücadelelerle geçen tarihinin etkilerini taşıyan sert, keskin ve vurgulu ritmik yapıları; kimi zaman zeybeklerin mağrur duruşları, kimi zamansa Karadeniz’in hırçın dalgaları, değişken iklimi yansır türkülere.

 Anadolu tabiatının yansıyışını şöyle ifade eder: Karadeniz türküleri, fırtınaların, şiddetli kışların, sarp dağların ve derin ormanların ifadesidir. Şiddetlidirler. Neşelenince de tiz ve çeviktirler. Akdeniz ve Ege türküleri ise saf bir güneş ve gökyüzü, şen bir iklim aydınlığı taşırlar. Orta Anadolu türkülerinde, hafif ve ılık hava hissedilir. Doğu ve Güneydoğu’ya gittikçe, türkülere güneşin kurşun ağırlığı çöker. Yorucu çöl havası hissedilir, türkülerin ritmi yavaşlar.Rumeli Türküleri ise ortam icabı olarak Sıla hasreti, Kahramanlık, Sevgiliye duyulan özlem üstün bir sanat anlayışı ile  birleştirilip bütünleştirilmiştir. Türküler, insanımızın susmayan dili olmuştur. Türküde konuşan dil ne sansür tanımış ne konu sınırlamış, ne de sosyal baskıya boyun eğmiştir.

Sevgiyle saygıyla Hoşça kalınız sevgili Türkü dostları ama asla Türküsüz kalmayınız

                                                                                                                           Yazan : Sami ELMAS

Yazdır Paylaş
ETİKETLER :
Diğer Haberler
hurfikir.com.tr’da yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz. Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Hürfikir Gazetesi sorumlu tutulamaz.
Tasarım by Webdestek