KATİL EV ARKADAŞI ÇIKTI
Gerenli,  CHP Kadın Kolları’yla buluştu
Pazar günü Zübeyde Hanım Parkı’nda çekim yapıldı
Emrah Kutlu, Kent Konseyi Başkanlığı’na aday oldu
Bu haber 28 Ekim 2020, Çarşamba 09:03 tarihinde eklendi. 994 kez okundu.
12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto

MEVLİD KANDİLİ ve PEYGAMBER EFENDİMİZ

Alemlerin Rabbi olan Allah( Azze ve Celle)''Andolsun ,size kendi içinizden öyle bir peygamber gelmiştir ki,sizin sıkıntıya düşmeniz ona çok ağır gelir.O ,size çok düşkün,müminlere karşı da çok şefkatli ve merhametlidir (Tevbe sûresi -128) buyurmaktadır.
MEVLİD KANDİLİ ve PEYGAMBER EFENDİMİZ  

Peygamber Efendimiz (s.a.v) yaratılmışların en mükemmeli ve  üstünüdür. Peygamber Efendimize(aleyhissem) iman etmek ve onu sevmek İslâm dininin kabul ve iman şartlarından  biridir.Allah( Azze ve Celle) katında Peygamberimiz( aleyhisselam) en çok sevilen  ve en çok kıymet verilendir.Allah( Azze ve Celle) Kur' anı Kerimde mealen şöyle buyurmaktadır‘'De ki : Eğer babalarınız,oğullarınız ,kardeşleriniz,eşleriniz,hısım akrabanız,kazandığınız mallar ,kesâda uğramasından korktuğunuz ticaret ,hoşlandığınız meskenler size Allah tan Resulü den ve Allah yoluna cihat etmekten daha sevgili ise,artık Allah emrini getirinceye kadar bekleyin .Allah fasıklar topluluğunu hidayete erdirmez(Tevbe Suresi 9/24) Bu ayet-i Kerim'de Rabbimiz Peygamber Efendimiz(aleyhisselamı)dünya ve içindekilerden çok sevmemiz gerektiğini emretmiştir.

Peygamberimiz(aleyhisselamı)herkesten ve her şeyden çok sevmek Allah'a olan  imanın kemalli(olgun) olmanın en önemli başlangıcı ve şartlarındandır.

İman ile alakalı bir Hadis i Şerif de Alemlere rahmet olarak gönderilen peygamber efendimiz  Hz.Muhammed (aleyhisselam) ‘'Sizden birinize beni ,annesinden ,babasından ,çocuklarından ve bütün insanlardan daha sevimli olmadığım müddetçe o kimse (Kâmil anlamda)iman etmiş olmaz buyurmuştur.

(Buhâri ,İman 8 - Müslim 69,79)

Yine başka bir Hadis-i şerif'te Peygamberimiz (aleyhisselam)

“Nefsim elinde olan Allah’a yemin ederim ki hiçbiriniz, ben kendisine babasından da evlâdından da daha sevgili olmadıkça iman etmiş olmaz.”buyurmuştur (Buhari, İman 7)

"Ey Allah'ın Rasûlü! Ben sizi canımdan başka her şeyden daha çok severim."  diye söyleyen Hz.Ömer(radyallahu anh'a) Peygamber efendimiz (aleyhisselam): "Ey Ömer, canımı kudret elinde tutan Allah'a yemin ederim ki, beni canından daha çok sevmedikçe olgun mü'min olamazsın." 

buyurdu,bunun üzerine Hz. Ömer: 

"Ey Allah'ın Resûlü, vallahi ben şimdi sizi canımdan da daha çok seviyorum." deyince Peygamberimiz: 

"İşte Ya Ömer, şimdi olgun mü'min oldun." buyurdular. 

(Aynî, Umdetü'l-Kârî,1/144)

Sevgi ispat ister! 

Sevgi sadece sözden ibaret değildir sevenin sevdiğine sevgisini göstermesi ve ispat etmesi gerekir,sözde kalan sevgi sadece iddiadan ibarettir,sevilenden sevenin sevgisini göstermesini ister bu da eylem ile hareket ile sevilenin istediklerini yapmak ile ispat edilir,sadece dil ile ikrar etmemiz yeterli olmaz,

Peygamberimize (aleyhisselam) ittiba etmek yani tabi olmak, tebliğ ettiği dine inanmak,o dinin emir ve yasaklarına uymak onu sevmenin ispatıdır.

Peygamber Efendimizin (aleyhisselam) sünnetlerini( davranışlarını) yaşantımız ile onun mübarek yolunu takip etmek ,ahlâkını örnek alarak edep çizgisinde hayat sürmek bizim esas ve asli gayemiz olmalıdır.

Peygamberimiz(aleyhisselam) ‘'Kim benim sünnetimi ihya ederse,(yaparsa hayat tarzı olarak benimser ise) beni sevmiş olur,beni seven de benimle cennette beraber olur (Tirmizi 39/16) buyurmuşlardır.

Rabbimiz Kur'an-Kerimde;

“Şüphesiz Allah ve melekleri Peygamber'e salat ediyorlar. Ey iman edenler! Siz de ona salat edin, selam edin.” (Ahzab, 33/56.)

Efendimiz (s.a.v.) mübarek isimleri anıldığında hürmet göstererek tanzimde bulunmak, Salavatı Şerife okumak gerekir.

 

Peygamber Efendimizi(aleyhisselam)  sevmek tebliğ ettiği Kuran-ı Kerim'i öğrenmek,anlamaya çalışmak ve onun amel ettiği gibi amel etmeye gayret göstermektir.

Allah(c.c)Peygamberimizle gönderdiği Kur'ân-ı Kerim in kurallarına uymak ilk hedefimiz olmalıdır.Kitabımızı anlamak birinci adım devamı ise hayatımıza uygulamaktır. 

O insanoğluna büyük nimet ve büyük lütuf tur 

"Andolsun ki içlerinden, kendilerine Allah'ın âyetlerini okuyan, onları arındıran, Kitap ve hikmeti öğreten bir peygamber göndermekle Allah, mü'minlere, büyük bir lütufta bulunmuştur. Oysa onlar, daha önce apaçık bir sapıklık içinde idiler." (Âl-i İmran 164)

Peygamber efendimizin vazifesi  (aleyhisselat-u ves-selam) sadece Kur'an-ı Kerim'i  tebliğ etmek değildi Allah'ın emirlerini açıklamak,amel etmek ve nasıl amel edileceğini öğretmek ve göstermekti.

Alemlere rahmet olarak gönderildi

Allah( c.c)''Andolsun ,size kendi içinizden öyle bir peygamber gelmiştir ki,sizin sıkıntıya düşmeniz ona çok ağır gelir.O ,size çok düşkün,müminlere karşı da çok şefkatli ve merhametlidir

(Tevbe sûresi128) buyurmaktadır.

“Andolsun ki, Rasûlullah'ta, sizin için, Allah'a ve âhiret gününe kavuşmayı umanlar ve Allah'ı çok zikredenler için güzel bir örnek vardır."

(Ahzap sûresi 21)

Hz. Aişe’ye Hz. Peygamber’in ahlakı nasıldı diye sorulduğunda şu cevabı vermiştir:

"Siz Kur’anı okumuyor musunuz? Onun ahlakı Kur’ândı."Müfessir İmam Taberi Bu rivayeti "Kuşkusuz sen büyük bir ahlak üzeresin" (Kalem, 68/4) ayetinin tefsirinde açıklarken, Hz. Aişe’nin yukarıdaki cevabını naklettikten sonra ayetteki Hz. Peygamber’in “büyük ahlak” üzere olmasını “onun büyük bir edep ve terbiye üzere olması” şeklinde açıklamış ve  bu edep ve terbiyenin de Kur’an edebi ve terbiyesi olduğunu belirtmiştir. Hz. Peygamber "Beni rabbim terbiye etti, terbiyemi de en güzel şekilde yaptı" derken bu manayı açıklamıştır diyerek Allah’ın, Peygamber’i terbiye etmesinin Kur’an yoluyla olduğunu, böylece Kur’an ahlakı ile Peygamber ahlakının bir bütünlük arz ettiğini ortaya koymuştur.

Milletimizin ve İslam aleminin Veladet Kandili mübarek olsun Rabbimiz,bu günlerin hürmetine İslam alemine,sağlık,barış ve huzur getirsin. 

NefesinIe yeniden çiziIecek desenIer,

ÇehreIer yepyeni bir değişim geçirecek,

AydınIığa nurunIa kavuşacak mahzenIer,

AnneIer çocukIara hep seni içirecek,

Yağmur, seninIe biter susuzIuğu evrenin,

Sana mü’mindir sema; sana muhtaçtır zemin.

 

Damar damar seninIe, hep seninIe doIsaydım,

BatıIı yıkmak için kuşandığın kıIıcın,

Kabzasında bir dirhem gümüş de ben oIsaydım.

Nurullah Genç

Selam ve dua ile...

Eyyup Sabri ERDEM

Ensar vakfı Lüleburgaz şubesi başkanı

Yazdır Paylaş
ETİKETLER :
Diğer Haberler
hurfikir.com.tr’da yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz. Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Hürfikir Gazetesi sorumlu tutulamaz.
Tasarım by Webdestek