Sevim Ören hayatını kaybetti
RAYFEL Bilim Fuarı başladı
Akım Koleji 2-A sınıfı 23 Nisan’ı coşkulu bir şekilde kutladı
Yaşasın 1 Mayıs Alanlardayız!
Bu haber 15 Ocak 2020, Çarşamba 09:30 tarihinde eklendi. 2916 kez okundu.
12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto

Uzman Doktor Tülay Sönmez, tüberkülozla ilgili bilgiler verdi

Özel Bir Nefes Hastanesi Göğüs Hastalıkları Hekimi Uzm. Dr. Tülay Sönmez, verem olarak bilinen Tüberküloz hastalığıyla ilgili bilgileri okurlarımız ile paylaştı.
Uzman Doktor Tülay Sönmez, tüberkülozla ilgili bilgiler verdi  

Özel Bir Nefes Hastanesi Göğüs Hastalıkları Hekimi Uzm. Dr. Tülay Sönmez, 1-7 Ocak tarihlerinin Verem Savaş Haftası olması nedeniyle Akciğer Tüberküloz(verem) hastalığıyla ilgili okurlarımızı bilgilendirdi.

Tüberküloz’un hasta kişide hava yoluyla sağlıklı kişiden bulaşabildiğini belirten Sönmez;  aile bireyleri, kişinin aynı evi paylaştığı kişiler ve iş yeri arkadaşlarının hastalığın bulaşma riskinin yüksek olduğu kişiler olduğunu söyledi.

Etkili tedavi ile basil sayısı ve öksürük sıklığının hızla azaldığını belirttiği hastalığın 2-3 haftada sona erdiğini belirten Sönmez, tıbbi öykü, fizik muayene, akciğer filmi ve balgam testleri ile hastalığı teşhis edebildiklerini de sözlerini ekledi.

Veremin belirtileri

2 haftadan uzun süren öksürük, balgam, kanlı balgam, göğüs, sırt ve yan ağrısı, nefes darlığı, halsizlik, çabuk yorulma, kilo kaybı, iştahsızlık, çocuklarda kilo almada duraklama, ateş, gece terlemesi gibi durumlarda Akciğer Tüberkülozundan şüphelenmek gerektiğini söyleyen Sönmez,

 “AIDS / HIV enfeksiyonu olanlar, 5 Yaş altı çocuklar, bağışıklığı baskılayıcı tedavi alan kişiler (Romatizmal eklem hastalığı tedavileri alanlar, kanserle ilişkili kemoterapi alanlar, herhangi bir nedenle kortizon kullanan kişiler vb.), organ naklini izleyen dönemde bağışıklık baskılayıcı tedavi alanlar, son 2 yıl içinde verem mikrobuyla enfekte olmuş kişiler, Silikozis, Diabetes Mellitus (Şeker Hastalığı), Kronik Böbrek Yetmezliği, Lösemi ve diğer kanser hastalığı olanlar, mide ya da bağırsak operasyonu geçirenler, ideal vücut ağırlığının yüzde 90’ından daha az kiloda olanlar, sigara içenler, ilaç bağımlılığı olanlar ya da alkol kullananlar, aktif Tüberküloz sıklığı yüksek olan topluluklarda yaşayanlar, toplu halde (koğuşlarda, cezaevlerinde, askeriyede, bakım evlerinde vb.) yaşayan bireylerde hastalık riski daha fazladır” dedi.

Tedavi Süreci Nasıl İşler?

Sözlerine devam eden Uzman Dr. Sönmez “Olgular, uzman tarafından tanımlanır. Tedavi rejimi belirlenir. Hastaya dosya açılır. İlgili Verem Savaş Dispanserine Bakanlık Sistemi üzerinden kayıt yapılıp bildirimi yapılır. Hastanın durumuna göre ayaktan ya da yatarak tedavi planlanır. Genel durumu iyi olan hastalar ayaktan verilen tedavi ile takip edilir. Ancak genel durumu kötü, beslenmesi bozuk olan, eşlik eden ağır, kronik hastalığı olan ya da ilaç yan etkileri görülen hastalar yatarak tedavi edilir.

Belirlenen tedavi rejimi ile, ilaçların ücretsiz temini için, ilgili Verem Savaş Dispanserine sevk edilir. İlaç yan etkilerinin izlenmesi açısından ilaç başlamadan önce ve ilaç başlandıktan 10 gün sonra Karaciğer ve Böbrek Fonksiyon Testleri bakılır. Ayaktan takibe alınarak, kontrolleri yapılır ve aylık takipleri düzenlenir. Gözetim altında günlük olarak ilaçlarını içmesi sağlanır. Klinik (Fizik muayene) – Radyolojik (Akciğer filmi) – Bakteriyolojik (Balgam testleri) ve laboratuar tetkikleri ile tedavi yanıtı aylık olarak değerlendirilir. İlaç yan etkisi gelişmeyen ve tedaviye yanıt alındığı görülen hastaların durumuna göre tedavi, 6. Ayda balgam tetkikleri ve radyolojik gerilemesi izlendiyse uzman tarafından sonlandırılır. Gereğinde tedavi, uzman görüşüne göre 9-12 aya kadar uzatılabilir. Uzman görüşüne göre sonlandırılır” ifadelerini kullandı.

Buğra KAYA

Yazdır Paylaş
ETİKETLER :
Diğer Haberler
hurfikir.com.tr’da yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz. Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Hürfikir Gazetesi sorumlu tutulamaz.
Tasarım by Webdestek