Vali Ekici, ziyaret ve programlarına hafta sonunda da devam etti
Satrancın şampiyonları madalyalarını aldı
Öğrenciler Başsavcı ve Savcı oldu
Bayramın keyfini doyasıya çıkardılar
Bu haber 04 Aralık 2019, Çarşamba 09:21 tarihinde eklendi. 677 kez okundu.
12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto

En büyük engel sevgisizliktir

Lüleburgaz Engelliler Derneği tarafından, 3 Aralık Engelliler Günü olması dolayısıyla çelenk töreni düzenlendi.
En büyük engel sevgisizliktir  

Düzenlenen programa Lüleburgaz belediye Başkanı Murat Gerenli, Lüleburgaz Cumhuriyet başsavcısı Muhammed Sami Saçkan, İlçe Milli Eğitim Müdürü Nedim Çetin, Lüleburgaz Köy ve Mahalle İdareleri Muhtarlar Derneği Başkanı Yavuz İşçioğlu, Lüleburgazlı muhtarlar, siyasi parti temsilcileri, öğretmen ve öğrenciler katıldı.

Saygı duruşunda bulunulmasıyla başlayan program, İstiklal İlkokulu öğrencilerinin İstiklal Marşı’nı işaret diliyle söylemeleri ve işaret diliyle hazırladıkları gösteriyle devam etti. Günün anlam ve önemini belirtmek üzere Lüleburgaz Engelliler Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Mahmut Baskın bir konuşma yaptı.

Baskın konuşmasında “Birleşmiş Milletler Teşkilatın genel kurulu tarafından engelli hakları bildirgesinin kabul edilişinin yıl dönümü olan 3 Aralık günü dünyada ve ülkemizde engelliler gününü olarak kabul edilmiştir. Bu günlerde engelliler aynı zamanda onların temsilcisi olan sivil toplum örgütleri engellilerin sorunlarını ele alır. Geliştirilmiş çözüm önerilerini kamuoyu ile paylaşır ve kabulü için destek aramaya çalışır. 2019 yılının 3 Aralık gününde engelliler konfederasyonu üye federasyon ve dernekleri ile bunların mensupları olan bizler ülkemizdeki engellilerin öncelikli sorunları ile bunlara ilişkin görüşlerimizi kamu ile paylaşır bir an önce çözüme kavuşturulması konusunda tüm tarafların etkin ve anlamlı ilgilerini bekleriz” dedi.

Engellilerin yaşadığı sorunlara da değinen Baskın “Birileri çıkıp engel durumunu istismar ediyor ve halkımızın duygularını sömürüp köşe başlarında dileniyor. Engelli ve/veya engelsiz birileri çıkıyor sokaklarda onu bunu satarak sözüm ona engelliler yararına yardım topluyor. Bu ve benzeri daha pek çok şekilde maalesef istismar ediliyoruz.

 Mesleki istihdamda zorluklar yaşıyoruz. Engelli eleman alımlarında özel sektör hala neredeyse engelsiz engelli arayışı içinde. Çalışabilecek olan zihinsel engelliler, tekerlekli sandalyeye kullanan engelliler, sara hastası olan engelliler engelli istihdamında düşünülmüyor bile. işe alınanlarda kapasiteleri çok daha yüksek olsa bile, sırf engelli olmalarının getirdiği önyargılarla, sadece temizlik, paketleme, işçisi bahçe çalışanı olarak değerlendiriliyor.

Erişilebilirlik Ulaşılabilirlik

Engelli insanların yaşadığı zorluklar arasında sokakta, parkta, caddede rahatça hareket edememek de bulunmaktadır. Örneğin yürüyemeyen ve tekerli sandalye kullanmak zorunda olan bir insan, kaldırımdan inerken, otobüse binerken zorluk yaşamaktadır. Yatalak hastaların hastanelere ulaşması kendi imkanları dışında neredeyse imkansız olup bu engellilerin ulaşımları çile haline gelmektedir. Bina, hastane, iş yeri vb. gibi yerlerin ulaşımı olduğu gibi girişlerini de engelli insanlara uygun yapmak onların hayatını kolaylaştırmada yardımcı olacaktır. Bunlara ek olarak görme ve duyma engelliler de pek çok zorluk yaşamaktadırlar

Sonuç olarak şunu kesinlikle belirtmek isterim ki, engelli bireylerin en büyük arzuları kimsenin yardımına muhtaç olmadan hayatlarını devam ettirmektir. Asıl olan el açmak değil, en azından yasaların emir ettiği çerçevede engel durumlarına göre istihdam edilip üretimde olup ülke ekonomisine katkı sağlamaktır” ifadelerini kullandı.

Program çelenk sunumunun ardından sona erdi.

Buğra KAYA

Yazdır Paylaş
ETİKETLER :
Diğer Haberler
hurfikir.com.tr’da yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz. Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Hürfikir Gazetesi sorumlu tutulamaz.
Tasarım by Webdestek