Sevim Ören hayatını kaybetti
RAYFEL Bilim Fuarı başladı
Akım Koleji 2-A sınıfı 23 Nisan’ı coşkulu bir şekilde kutladı
Yaşasın 1 Mayıs Alanlardayız!
Bu haber 04 Aralık 2019, Çarşamba 09:12 tarihinde eklendi. 645 kez okundu.
12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto

Vecdi Gündoğdu “ En büyük engel, engellenmektir”

CHP Kırklareli Milletvekili ve TBMM Çevre Komisyonu Üyesi Vecdi Gündoğdu, 3 Aralık Engelliler Günü olması dolayısıyla basın açıklaması yaptı.
Vecdi Gündoğdu “ En büyük engel, engellenmektir”  

Vecdi Gündoğdu açıklamasında “En büyük engel, engellenmektir. Toplumu oluşturan tüm bireyler eşit hak ve özgürlüklere sahiptir. Engelli vatandaşlarımızın toplumsal yaşama katılımlarını kolaylaştırmak, desteklemek, yaşamları boyunca karşılaştıkları ve karşılaşacakları engelleri kaldırmak, eşit birey olarak hak ettikleri sevgi ve saygıyı göstermek temel bir yurttaşlık görevidir. Engelli vatandaşlarımızın yaşama sevincini yitirmeden mutlu bir yaşam sürmeleri için çaba gösterilmesi, gerek birey olarak gerekse toplum olarak temel sorumluluğumuzdur. Engelli bireylerin toplumsal yaşama katılımının önündeki engelleri kaldırmak ve engelli yurttaşlarımızın sahip olduğu potansiyeli ortaya çıkarmak bir insan hakları sorunudur. Bu nedenle; engelli yurttaşlarımızın ayrımcılığa ve ötekileştirmeye maruz kalmaması ve eşit haklara sahip olmaları için gerekli adımların atılması ve engelli yurttaşlarımızın çıkarlarını gözeten politikaların izlenmesi ve uygulanması öncelik olmak zorundadır. Tüm uyarı ve önerilerimize rağmen 17 yıllık AKP hükümetleri ülkemizde yaşayan 9 milyonu aşkın engelli vatandaşlarımızı adeta görmezden gelmektedir. Anayasamıza ve uluslararası sözleşmelere göre engelli yurttaşlarımızın belirlenen eğitim hakları ne yazık ki ülkemizde tam olarak hayata geçirilememiştir. Avrupa Birliği ülkelerinde ilkokuldan sonra engelli bireylerin okulu bırakma oranı yüzde 25’lerde iken bu oran İsveç’te yüzde 11’lere düşerken ülkemizde yüzde 60’lara yükselmektedir. Ülkemizde engelli nüfusun yüzde 80’i çeşitli sebeplerle çalışma hayatına dâhil olamamaktadır. Bu durum başlı başına bir hak kaybı olup, engelli istihdamının arttırılmasında gerekli önlemlerin alınması gerekmektedir. Engelli yurttaşlarımızın her türlü kamusal haktan eşit şekilde yararlanması için gerekli olan düzenlemeler süratle hayata geçirilmeli, engellilere yönelik eğitim, sağlık, bakım ve kişisel hareketliliğin sağlanmasına yönelik mevcut destekler engellilerin bireysel ihtiyaçlarına göre çeşitlendirilmelidir. Bu duygularla; 3 Aralık Dünya Engelliler Günü’nde toplumsal farkındalığın ve duyarlılığın daha da artması dileğiyle tüm engelli vatandaşlarımıza ve onların vefakar ailelerine saygılarımı sunuyorum” ifadelerini kullandı.

Buğra KAYA

Yazdır Paylaş
ETİKETLER :
Diğer Haberler
hurfikir.com.tr’da yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz. Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Hürfikir Gazetesi sorumlu tutulamaz.
Tasarım by Webdestek