Murat Mahir Altan, gece gündüz çalışıyor
Çanakkale Zaferi 109 yaşında
Ayçiçeği üretiminde bilinçsiz ilaçlama arıları öldürüyor
Bu haber 24 Ağustos 2019, Cumartesi 09:12 tarihinde eklendi. 792 kez okundu.
12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto

Ayçiçeği ön alım fiyatı açıklandı

Trakya Birlik bu sezon ayçiçeği ön alım fiyatını yüzde 40’lık yağ oranı için 2,5 TL, yüzde 44’lük yap oranı için 2,65 TL olarak belirdi.
Ayçiçeği ön alım fiyatı açıklandı  

Trakya Birlik’ten yapılan açıklama şöyle “Birliğimizce 2019/2020 iş yılında ayçiçeğine uygulanacak ön alım fiyatının belirlenmesi hususunda 23 Ağustos 2019 tarihinde Yönetim Kurulumuzca toplanılarak Bakanlığımızın açıkladığı % 40 standart yağ oranlı ayçiçeği ürünü için 2.500,00 TL/Ton fiyat üzerinden uluslararası sözleşme kriteri olan %44 yağ oranlı ayçiçeği ürünü için alım fiyatı 2.650 TL/Ton olarak belirlenmiştir. Hesaplanacak yağ primleri çerçevesinde % 50 yağ oranlı ayçiçeği ürünü için fiyat 2.875,00 TL/Ton’a karşılık gelmekte olup bu doğrultuda üretici ortaklarımıza %40 yağlı baz ürün üzerinden her %1 ilave yağ oranı için %1,5 oranında 37,5TL/ton’a tekabül eden yağ primi ödenecektir. Yağlık Ayçiçeği, Türkiye bitkisel yağ tüketiminde nefaseti ve lezzetiyle halkımızın damak tadına hitap eden % 80-85 civarında payı ve %50’lere varan yüksek yağ oranı ile ülkemizde üretimi gerçekleştirilen stratejik öneme sahip tarımsal ürünlerimizin başında gelmektedir.  Ülkemiz için stratejik öneme sahip yağlık ayçiçeğinin üretiminde 2000 yılından bu yana gerek Devletimizce üreticilerimize sunulan tarımsal destek ve teşviklerin yanı sıra ileri tarım tekniklerinin yaygınlaşması ile yüksek verim ve yağ oranına sahip tohumluk kullanımının artması, gerekse de üretimin sürdürülebilirliğinin sağlanması amacına uygun olarak üreticilerimizin alternatif ürünlerden elde ettikleri kazancın yağlık ayçiçek ürününde de sağlanmasını hedefleyen ithal ikame ürünler üzerinde uygulanan yerli üretimi destekleyici gümrük vergisi uygulamaları neticesinde 850-900 bin ton seviyelerinde olan üretim miktarları 1 milyon 400-1 milyon 500 bin seviyelerine yükselmiştir. 

 

Buna mukabil, Ülkemizin kendi kendine yeter seviyeye ulaşabilmesi için asgari 2,5 milyon ton seviyesinde üretim gerçekleştirilmesi gerekmekte olup, bu hedef ve gereklilik çerçevesinde, üreticilerimizin ürün münavebesinde yağlık ayçiçeği üretiminin daha fazla yer alması, yeni üretim bölgelerinin kazanılması konusunda, tarımsal üretim desteklerinin günün koşullarına göre (bölgesel maliyet farkları gözetilerek) güncellenerek ödenmesi, üretici örgütlerinin finansmana erişim ve fiziki alt yapılarının güçlendirilmesi noktasında desteklenmesi ile lisanslı depoculuk sisteminde yağlık ayçiçek ürününün işler kılınması için gereken düzenlemelerin hayata geçirilmesi büyük önem arz etmektedir.

 

Yıllara göre değişiklik göstermekle beraber Ülkemizde üretilen yağlık ayçiçeği ürününün % 20-30 orandaki bölümü Birliğimizce mübayaa edilmektedir. 2019/2020 İş yılı Türkiye yağlık

Adres  :1.Murat Mahallesi Zübeyde Hanım Caddesi No:2 22100 EDİRNE Posta Kutusu:88 www.trakyabirlik.com.tr Telgraf:Trakyabirlik-EDİRNE Santral:(284) 214 55 22 (Pbx) Fax:225 30 60 - 225 30 61 trakyabirlik@trakyabirlik.com.tr

 

ayçiçeği rekoltesinin 1 milyon 400-1 milyon 450 bin tonun üzerinde gerçekleşerek son yıllardaki en yüksek üretim seviyesine erişmesi beklenmekte olup halihazırda Birliğimize bağlı kooperatiflerimiz ortaklarınca 2019/2020 iş yılı ayçiçeği alım kampanyasında 408 bin ton rekolte taahhüt edilmiştir.

 

Birliğimiz faaliyet bölgesinde ayçiçeği hasadı Ağustos ayının ilk haftasında başlamış olup, Kooperatiflerimizde hasat günden güne yoğunlaşmaktadır. Birliğimize bağlı 48 kooperatifimize ait 102 alım merkezi ve iki fabrikamızda bugüne kadar toplam 61.000 ton ayçiçeği mübayaası gerçekleştirilmiştir.

 

2019/2020 üretim sezonunda gerek ülkemizde gerekse de başta Ukrayna, Rusya olmak üzere  Romanya ve Bulgaristan gibi çevremizde ki önemli üretim bölgelerinde de yüksek rekolte dolayısıyla yüksek miktarda ayçiçek tohumu ve ham ayçiçek yağı ihracat rakamları beklenmektedir.  

 

Döviz kurlarında yaşanan dalgalanma, ithalde uygulanan gümrük vergilerinde ki değişimler, üretim maliyetleri bir bütünüyle göz önüne alındığında geçmişte olduğu gibi bugün de Ülkemiz için stratejik öneme sahip yağlık ayçiçek üretiminin sürdürülebilirliğinin sağlanarak üretici ortaklarının menfaatlerinin korunması noktasında Birliğimizce 2 ayı aşkın bir süredir yürütülen çalışma ve temaslar nihayete ulaşmış olup, bu çerçevede Tarım Bakanlığımız riyasetinde, Ticaret Bakanlığı yetkililerimiz, başta birliğimiz olmak üzere üretici örgütleri ve bitkisel yağ sanayicileri olmak üzere tüm paydaşların katılımıyla gerçekleştirilen çalışmalar ve istişareler neticesinde gerek tarımsal üretimin gerekse de tarımsal üretime dayalı yerli ve milli sanayinin sürdürülebilirliği birlikte değerlendirilerek çiftçi memnuniyetinin sağlanacağı fiyat seviyesi olarak %40 yağlı standart ürün için 2.500 TL/TON alım fiyatı tespit edilerek Tarım Bakanımız Sayın Bekir PAKDEMİRLİ tarafından 8 Ağustos tarihinde ilan edilmiştir. Bu çerçevede belirlenen alım fiyatının yurt içinde 31.01.2020 tarihine kadar cari kılınmasını sağlayacak Gümrük Vergisi Uygulaması 22 Ağustos tarihli resmi gazetede yayınlanarak yürürlüğe girmiştir.

 

 Gelinen bu noktada, Birliğimizce 2019/2020 iş yılında ayçiçeğine uygulanacak ön alım fiyatının belirlenmesi hususunda 23 Ağustos 2019 tarihinde Yönetim Kurulumuzca toplanılarak Bakanlığımızın açıkladığı % 40 standart yağ oranlı ayçiçeği ürünü için 2.500,00 TL/Ton fiyat üzerinden uluslararası sözleşme kriteri olan %44 yağ oranlı ayçiçeği ürünü için alım fiyatı 2.650 TL/Ton olarak belirlenmiştir. Hesaplanacak yağ primleri çerçevesinde % 50 yağ oranlı ayçiçeği ürünü için fiyat 2.875,00 TL/Ton’a karşılık gelmekte olup bu doğrultuda üretici ortaklarımıza %40 yağlı baz ürün üzerinden her %1 ilave yağ oranı için %1,5 oranında 37,5TL/ton’a tekabül eden yağ primi ödenecektir.  

 

Birliğimiz tarafından 2019/2020 üretim sezonunda üretici ortaklarından 300-350 bin ton seviyesinde ürün mübayaası yapılacağı beklenmekte olup, ürün bedeli ödemeleri teslimat tarihlerine göre Birliğimizce kooperatiflerimize bildirilen ödeme programı çerçevesinde gerçekleştirilecektir. 

 

Birliğimizce açıklanan fiyat Ön Alım Fiyatı olup, Birliğimizin 2019/2020 iş yılında faaliyetlerinden elde edeceği müspet fark, kurumsal kooperatifçiliğin en önemli göstergesi ve başarı nişanesi olan RİSTURN dağıtma kriteri çerçevesinde mevzuatımız hükümleri doğrultusunda ortaklarımıza RİSTURN (KAZANÇ) PAYI olarak dağıtılacaktır.  

 

Ülkemiz için stratejik öneme sahip yağlık ayçiçeği üretiminin ülkemizin kendi kendine yeter üretim seviyelerine ulaşmasında temel faktör olan üretici memnuniyetinin sağlanması noktasında desteklerini esirgemeyen T.C. Tarım ve Orman Bakanımız Sayın Bekir PAKDEMİRLİ ve T.C.

Adres  :1.Murat Mahallesi Zübeyde Hanım Caddesi No:2 22100 EDİRNE Posta Kutusu:88 www.trakyabirlik.com.tr Telgraf:Trakyabirlik-EDİRNE Santral:(284) 214 55 22 (Pbx) Fax:225 30 60 - 225 30 61 trakyabirlik@trakyabirlik.com.tr

 

Ticaret Bakanımız Ruhsar PEKCAN’a  ve her iki Bakanlığımızın kıymetli bürokratlarına, fiyat belirleme sürecinin başından itibaren konunun yakın takipçisi olarak desteklerini her daim bölge çiftçisi ve Türk tarımının hizmetine sunan T.B.M.M Başkanımız Sayın Prof. Dr. Mustafa ŞENTOP’ a, yine süreci yakından takip ederek destek veren Bölge Milletvekillerimiz ile Yerli ve Milli duruşla milletin efendisi Türk çiftçisi lehine politikaların belirlenmesinde destek veren tüm sektör paydaşlarına teşekkür eder, ayçiçeği alım kampanyasının ülkemiz, üretici ortaklarımız ve camiamız için bereketli ve hayırlı olmasını dileriz. “

Ertan BAYER

 

 

           

Yazdır Paylaş
ETİKETLER :
Diğer Haberler
hurfikir.com.tr’da yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz. Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Hürfikir Gazetesi sorumlu tutulamaz.
Tasarım by Webdestek