Topçu Baba Derneği’nden CHP Genel Başkanı Özgür Özel’e ziyaret
KTSO’dan Milletvekili Sarıçam’a ziyaret
SEÇİM BİTTİ YANKILARI SÜRÜYOR
Bu haber 01 Ağustos 2018, Çarşamba 09:26 tarihinde eklendi. 1018 kez okundu.
12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto

Ormanlık Alana Termik Santral neden kurulur

CHP Kırklareli Milletvekili ve Çevre Komisyonu Üyesi Vecdi Gündoğdu, TBMM’ye verdiği dilekçe ile Tarım Arazisi ve Orman Alanı bölgede termik santral kurulmak istenmesinin nedenlerini sordu.
Ormanlık Alana  Termik Santral neden kurulur  

Milletvekili Gündoğdu Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’un yazalı cevaplandırmasını istediği dilekçesinde şunlara yer verdi “ ilimiz, pek çok antik yerleşim merkezi,  Istranca Dağları, Istranca Ormanları ve Ergene Ovası üzerinde yer alan, kuzey ve doğusu dağlık ve ormanlık alanlarla kaplı, sınırları içerisinde Ergene Nehri ve Rezve Deresi geçen muhteşem bir coğrafyaya sahip ilimizdir.

Kırklareli ili Merkez ilçe İnece Beldesi, Dokuzhöyük mevkiinde yapılması planlanan entegre termik santrali projesi ile ilgili olarak ÇED Süreci başlamıştır.

Proje sahasının 417.021 m2’lik kısmı tarım arazilerinden (%84), 83.020 m2’lik kısmı ise orman alanlarından (%16) oluşmaktadır. Söz konusu alan “Trakya Alt Bölgesi Ergene Havzası 1/100.000 Ölçekli Revizyon Çevre Düzeni Planı’nda Trakya Alt Bölgesi Ergene Havzası 1/100 000 Ölçekli Revizyon Çevre Düzeni Planı’nda “Tarım Arazisi” ve “Orman Alanı” olarak yer almaktadır.

 Kömürlü termik santral planlanan bölgede, projede ifade edildiği gibi sağlık turizminin geliştirilmesi ve tarımsal bölge oluşturulmasını öngörmek bilimsel verilere aykırıdır. Ayrıca, tarım alanlarının yok edilerek, termik santral kurulmasında da hiçbir kamu yararı yoktur. Tarım alanlarının yok edilmesi, tarıma dayalı ithalatın artması demektir.  

Bu doğrultuda;

Bölge halkının yaşam alanını, canlı sağlığını derinden etkileyecek kömürlü termik santral kurularak Kırklareli bölgemizde yaşanılabilir bir çevrenin toptan yok oluşunun zemininin oluşturulmasını nasıl engelleyeceksiniz?

Kırklareli ve çevresinde her geçen gün; hava, su ve toprak kirliliği artarken kömürlü termik santral yapılmasının önünün açılmasına hangi bilimsel verilere göre karar verilmiştir?

Anayasa ve yasalarımız doğrultusunda Bakanlığınızın bütün çalışmalarında,  sürdürülebilirlik ilkesinin ön planda tutulması gereği doğrultusunda; termik santral ve kömür madenlerinin tercih edilmesi, o yöredeki tarım, turizm gibi alternatiflerden daha çok ve daha uzun süreli ekonomik avantajları nasıl sağlayacaktır?  

Projenin yaşama geçeceği bölgede yaşamını sürdüren yerel halkın onayını almamış bir ekonomik girişim bölgeye ve ülkemize nasıl yarar getirecektir? 

Gökhan KAN  

 

Yazdır Paylaş
ETİKETLER :
Diğer Haberler
hurfikir.com.tr’da yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz. Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Hürfikir Gazetesi sorumlu tutulamaz.
Tasarım by Webdestek