Vali sporcuları misafir etti
En fazla trafik kazası Temmuz ayında oluyor
Recep Çotuk’tan gazetemize açıklama
Lüleburgaz Devlet Hastanesi’nden Hürfikir’e ziyaret
Bu haber 05 Kasım 2012, Pazartesi 09:27 tarihinde eklendi. 870 kez okundu.
12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto

Kesimoğlu santralleri sordu

CHP Kırklareli Milletvekili Mehmet Siyam Kesimoğlu, Kırklareli Milletvekili Turgut Dibek ve diğer CHP Milletvekillerinin imzalarıyla meclis başkanlığına araştırma önergesi verdi.
Kesimoğlu santralleri sordu
Araştırma önergesinde, İğneada’ya kurulacak olan entegre termik santral ve kurulması planlanan nükleer santralin çevreye vereceği zararların tespiti, alınacak önlemlerin araştırılması ve doğabilecek sorunların engellenmesi amacıyla Meclis Araştırma Komisyonu kurulması isteniyor.
 Araştırma önergesinin gerekçesinde,  “Kırklareli Demirköy’de ekolojik özellikleri, doğal ve turistik değerleriyle öne çıkan İğneada beldemize entegre termik santral kurulması için ÇED süreci başlamıştır. Bölgenin adı Türkiye’de kurulacak nükleer santral için de öne çıkmaktadır.” denilerek bölgenin değerleri hatırlatıldı.   
 Gerekçede, İğneada’da Longoz Ormanlarının Avrupa’da birinci, dünyada da tek parçalı olması açısından birinci olduğu ve bölgenin can damarı olduğu belirtilerek “Bilimsel raporlara göre, hâkim kuzey rüzgârları bütün baca gazlarını koruma altında olması gereken Longoz Ormanlarına ve su kaynaklarına çöktürecek, doğal kaynakları kirletecektir.” denildi.
 Bu ormanlara zarar vermenin Uluslararası Anlaşmalara ve bizzat bakanlıkların eylem planlarına aykırı olduğunun belirtildiği gerekçede, Türkiye Turizm Stratejisi (2023) Eylem planı, taraf olduğumuz Ramsar Sözleşmesi, 1/100.000 Ölçekli Trakya Alt Bölgesi Ergene Havzası Revizyon Çevre Düzeni Planı, 1/25.000 ölçekli plan ve Türkiye Turizm Stratejisi (2007-2013) eylem planında da bölgenin, doğal, tarihi ve turistik özellikleriyle korunması ve geliştirilmesi için hükümler bulunduğu hatırlatıldı.   
 Araştırma önergesinin gerekçesinde, ayrıca, Küresel Çevre Fonu ve Avrupa Birliği çevre projelerinden büyük fonların bölgenin korunması için büyük kaynaklar aktarıldığını da hatırlatan Kesimoğlu, bu bölgeye santrallerin kurulmasının, Biyolojik Çeşitlilik Sözleşmesi (Rio Konferansı), Karadeniz’in Kirliliğe Karşı Korunması Sözleşmesi, Uzun Vadeli Sınır Ötesi Hava Kirliliği Sözleşmesi gibi taraf olduğumuz uluslararası anlaşmalara da aykırı olduğunu kaydetti.
 Gerekçede yine bilimsel raporlara göretermik santralin silolarındaki küllerin yeraltı sularına karışarak zehir saçacağı, bölgede balıkçılığı bitireceği, santralin akciğer hastalıklarına neden olacağı ve turizmi biteceği belirtilerek “Nükleer santralin yaratacağı daha ciddi riskleri aktarmaya gerek bile yoktur.” denildi.  
Haber Merkezi
Yazdır Paylaş
ETİKETLER :
Diğer Haberler
hurfikir.com.tr’da yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz. Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Hürfikir Gazetesi sorumlu tutulamaz.
Tasarım by Webdestek