Sevim Ören hayatını kaybetti
RAYFEL Bilim Fuarı başladı
Akım Koleji 2-A sınıfı 23 Nisan’ı coşkulu bir şekilde kutladı
Yaşasın 1 Mayıs Alanlardayız!
Bu haber 08 Aralık 2017, Cuma 09:19 tarihinde eklendi. 6513 kez okundu.
12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto

Başkan Yaman; “Kalfalık ve Ustalık Belgesi almak artık daha kolay”

Lüleburgaz Lokantacılar Esnaf Odası Başkanı Nihat Yaman, Kalfalık ve Ustalık Belgesi almanın yolunun kolaylaştığını belirtti.
Başkan Yaman; “Kalfalık ve Ustalık Belgesi almak artık daha kolay”

Lüleburgaz Lokantacılar Esnaf Odası Başkanı Nihat Yaman yaptığı açıklamada, 3308 sayılı kanunun 30. maddesine göre yalnızca Ustalık Belgesi olanların ya da Ustalık Belgesi sahibi olanları iş yerlerinde çalıştıranların iş yeri açabileceğini belirtti. Yaman, “İş yerlerinde Mesleki Eğitim Belgesi bulunanlar İstihdam edilebilecektir. Bu nedenle kanun kapsamındaki mesleklerin icra edildiği iş yerlerinde, faaliyet gösterilen her meslek için en az bir Ustalık Belgesi sahibi olan kişi çalıştırılmalıdır. Bunun yanında diğer çalışanların da en az Kalfalık Belgesi sahibi olması gerekmektedir.” dedi.

Başkan Yaman, açıklamasının devamında “Odamıza kayıtlı esnaflarımız halkımızın sağlığı ile ilgili bir sektörde faaliyet göstermektedir. Bu nedenle sektörümüzde Aşçılık ve Servis Elemanlığı (Garsonluk) meslek dallarında Kalfalık-Ustalık Belgesi sahibi olanların istihdam edilmesi gerekmektedir. Daha önce kalfalık belgesi almak için o meslekte en az 6 yıl, Ustalık Belgesi almak için ise 5 yıl toplamda 11 yıl sigortalı/bağ-kurlu çalışmışlığın belgelendirilmesi gerekiyordu. Milli Eğitim Bakanlığı tarafından 2 Ekim 2017 tarihinde çıkarılan yeni yönergeye göre Kalfalık-Ustalık Belgesi almak için müracaatta istenen bu sürelerde indirime gidilmiştir. Lokantalarda, lahmacun-kebap salonlarında Aşçı ve Servis Elemanı (Garson) olarak çalışanların Kalfalık ve Ustalık Belgesi almak üzere Mesleki Eğitim Merkezine müracaat etmeleri gerekiyor. Mesleki Eğitim Merkezi’ne giderken SGK’dan Ünvanlı Prim Dökümünü alarak yanlarında bulundurulması gerekiyor.”dedi.

Kalfalık Belgesi Müracaatında neler gereklidir?

1-      22 yaşını doldurmuş ve mesleği ile ilgili bir iş yerinde sigortalı olarak çalıştığını SGK’dan alacağı ünvanlı prim dökümü ile belgelendirebilen ve en az ilköğretim ya da ortaokul mezunu olanlar (1996-1997 öncesi ilkokul mezunları da başvurabilir) kalfalık sınavlarına girmek için Mesleki Eğitim Merkezine müracaatta bulunabilir.

2-      Faaliyette bulunduğu meslekle ilgili Milli Eğitim Bakanlığı onaylı kurs bitirme belgesi olanlar, askerlik veya mahkûmiyet süresince faaliyette bulunduğu meslekle ilgili çalıştığını resmi yazı ile belgelendirenler, Kalfalık Sınavlarına girmek için Mesleki Eğitim Merkezine müracaatta bulunabilirler.

Ustalık Belgesi Müracaatında neler gereklidir?

1-      Kalfalık Belgesi sahibi olanlar mesleği ile ilgili işte 5 yıl çalıştığını belgelendirenler ustalık sınavlarına girebilirler.

2-      Kalfalık Belgesi sahipleri Ustalık ve Usta Öğreticilik Belgesi sahibi birinin yanında çalışıp, Mesleki Eğitim Merkezine kayıt yaptırarak 1 yıllık eğitimin sonunda Ustalık Sınavlarına girebilirler.

Haber Merkezi

 

 

Yazdır Paylaş
ETİKETLER :
Diğer Haberler
hurfikir.com.tr’da yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz. Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Hürfikir Gazetesi sorumlu tutulamaz.
Tasarım by Webdestek