Vali sporcuları misafir etti
En fazla trafik kazası Temmuz ayında oluyor
Recep Çotuk’tan gazetemize açıklama
Lüleburgaz Devlet Hastanesi’nden Hürfikir’e ziyaret
Bu haber 15 Haziran 2017, Perşembe 09:29 tarihinde eklendi. 1133 kez okundu.
12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto

Milletvekili Kayan sordu TMO açıkladı

CHP Kırklareli Milletvekili Turabi Kayan geçtiğimiz hafta TBMM’de Başbakan Binali Yıldırıma, buğday fiyatlarının neden açıklanmadığı sormuştu.
Milletvekili Kayan sordu TMO açıkladı

Turabi Kayan’ın sorusunun ardından bu hafta TMO’dan yapılan açıklamada hükümet hububat alım politikası açıklandı.

CHP Kırklareli Milletvekili Turabi Kayan’ın sorusu şöyleydi; “Dünya tarım sektöründe, tarım ürünlerinin “taban fiyatları” 1 yıl önceden açıklanmaktadır veçiftçi hangi ürünü veya ürünleri ekeceğine karar vermektedir. Ancak; Ülkemizin bir çok bölgesinde buğday hasadı başlamasına rağmen “buğday taban fiyatları” hala açıklanmamıştır. Bu bağlamda; Türkiye Cumhuriyeti Başbakanı olarak; çiftçilerimizin merakla beklediği “Buğday Taban Fiyatlarını” ne zaman açıklayacaksınız ? Dünya tarım sektöründe, tarım ürünlerinin “taban fiyatları” 1 yıl önceden açıklanmakta ve çiftçi hangi ürünü veya ürünleri ekeceğine karar vermektedir. Bu sistemin Ülkemizde uygulanamamasının sebepleri nelerdir ?

Turabi Kayan’ın bu soru önergesinin ardından TMO şu açıklamayı yaptı.

Devamı 2’de

 

Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) KAMUOYU AÇIKLAMASI

2017 DÖNEMİ HUBUBAT ALIM POLİTİKALARI 
2017 yılı buğday üretiminin geçen yıla göre % 6 artışla 21,8 milyon ton, arpa üretiminin %12 artışla 7,5 milyon ton olarak gerçekleşeceği tahmin edilmektedir. Ülkemizde hububat hasadı, 15 Mayıs'ta başlamış bugün itibariyle % 3 seviyesine ulaşmıştır. TMO, bu sene hasadın yoğunlaşmasını beklemeden 06 Haziran 2017 tarihinden geçerli olmak üzere üreticilerin depolama ve finansman ihtiyacını karşılamak amacıyla emanet alımlara başlamıştır.

Üreticiler, ÇKS'de kayıtlı üretim miktarının tamamını randevu alarak TMO işyerlerine taahhütname karşılığında veya emanete bırakabileceklerdir. İsteyen üretici emanete bıraktığı ürün karşılığında geçen yılki müdahale alım fiyatı üzerinden % 30 oranında avans kullanabilecektir.

Emanet olarak veya taahhütname karşılığında bırakılan ürünlerden fiyat açıklanıncaya kadar depo kira ücreti alınmayacaktır.TMO, uzun süreli kiralama kapsamında en geç 2018 yılında tamamlanmak üzere toplam 60 noktada 3 milyon ton kapasitede lisanslı depo yaptırmak amacıyla Cumhuriyet tarihinin en büyük depolama hamlesini başlatarak hizmet kalitesini arttırmakta ve gelişen lisanslı depoculuk sistemine katkı sağlamaktadır.

TMO, Protokol imzaladığı lisanslı depolara ürün teslim eden üreticilerin ürün senetlerini bu yıl da almaya devam edecektir.

Lisanslı depolara ürün teslim eden üreticiler;
* Ürünlerini sıra beklemeden hızlı bir şekilde teslim edebilecek,
* % 2 stopaj ve SGK kesintisinden muaf tutulacak,
* Ürününü teminat göstererek kredi kullanabileceklerdir. Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatiflerince faizin % 50'si devlet tarafından karşılanmak koşuluyla ürün bedelinin % 75'ine kadar kredi imkanı sunulmaktadır.

 

Üreticilerimizin yukarıda belirtilen avantajlarından istifade edebilmek ve ürünlerini uygun fiyatlarda istedikleri zaman satabilmeleri için lisanslı depoları kullanmaları menfaatlerine olacaktır.
Piyasalar yakından takip edilmekte olup fiyatlar önümüzdeki günlerde açıklanacaktır. Kamuoyuna Saygıyla Duyurulur. 
Haber Merkezi  

Yazdır Paylaş
ETİKETLER :
Diğer Haberler
hurfikir.com.tr’da yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz. Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Hürfikir Gazetesi sorumlu tutulamaz.
Tasarım by Webdestek