Sevim Ören hayatını kaybetti
RAYFEL Bilim Fuarı başladı
Akım Koleji 2-A sınıfı 23 Nisan’ı coşkulu bir şekilde kutladı
Yaşasın 1 Mayıs Alanlardayız!
Bu haber 26 Eylül 2016, Pazartesi 10:06 tarihinde eklendi. 978 kez okundu.
12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto

CERATTEPE CERAHATTEPE OLMASIN !!!!

TEMA Vakfı Lüleburgaz Sorumlusu Orman Yüksek Mühendisi Vicdan Aladağ, Artvin’in Cerattepe İlçesi’nde doğal varlıkların yok edilip yerine maden işletmesi kurulmak istendiğini belirterek duruma tepki gösterdi.
CERATTEPE     CERAHATTEPE      OLMASIN   !!!!

Aladağ yaptığı açıklamada; “Artvin’in  Cerattepe İlçesinde doğal varlıklar yok edilip yerine maden işletmeleri kurulmak isteniyor. Artvin’liler 1987 yılından beri  yaşam alanlarını korumak ve doğal varlıklara  sahip çıkmak amacıyla mücadelelerini sürdürmektedir.

TEMA Vakfı ;

-  Konunun tamamen siyaset üstü  olduğu ,

- Artvin’i gelecek kuşaklara mevcut  tüm zenginlikleriyle bırakmak gerektiği,

-  Artvin’in doğal varlıklarının yeraltı kaynaklarından çok daha değerli olduğu,

- Artvin’in doğasının korunması halinde ülkemizin ekonomik gelişimine yeraltı zenginliklerinden çok          daha fazla değer katacağı

g ö r ü ş ü n d e d i r .     

Artvin/ Cerattepe’nin  maden işletilmesine açılması ile oluşacak kayıplar ;

- Maden Ruhsat alanı Artvin ili yerleşim yeri alanının yaklaşık 15 katı büyüklüğündedir.(10 00 futbol sahası, 4156,25 hektar.)

- Cerattepe ;  Artvin’lilerin kültür ve geleneklerine bağlılığın bir simgesidir. Geleneksel Kafkasör Şenlikleri’nin yapıldığı alan bu bölgenin içindedir.

- Maden arama ve işletilmesi faaliyetinden yeraltı ve yerüstü  suları olumsuz etkilenmektedir Zira şehrin içme ve kullanma suyu kaynaklarının bir kısmı bu alanın içinde kalmaktadır.

- Artvin/Cerattepe’de  madene karşı mücadelenin başladığı yıllarda,1995 ‘te Hatila Vadisi Milli Park olarak ilan edildi. Maden’in olduğu alan Hatila Vadisi içinde kalmasına rağmen Milli Park Sınırları içine alınmadı.

-Bölgedeki madencilik faaliyetleri Avrupa’dan Orta Asya’ya uzanan geniş coğrafyadaki en büyük doğal yaşlı orman ekosistemlerini ve sadece ülkemizde bulunan nadir endemik türleri ve zengin  biyo çeşitliliği tehdit etmektedir. Artvin,200’ü  sadece bu bölgede yetişen(endemik),305’i ise nadir bulunan yaklaşık 1900 bitki türü ile Antalya ve İstanbul’dan sonra  ülkemizin en zengin üçüncü ilidir. Maden alanında 359  bitki türü tespit edilmiştir.

- Kafkasör,Hatila Vadisi ve Çoruh Vadisi, dünyanın biyolojik çeşitlilik açısından en zengin ve aynı zamanda tehlike altındaki en önemli 34 karasal ekolojik bölgesinden biridir. Avrupa ve Orta Asya’yı içine alan geniş coğrafyadaki  en büyük “ DOĞAL YAŞLI ORMAN” ekosistemlerine burada rastlanmaktadır. Dünya Doğayı Koruma Vakfı(WWF) bu bölgeyi, dünya üzerinde korumada öncelikli “200 Ekolojik Bölge’den  biri olarak ilan etmiştir.

- Yırtıcı kuşların ülkemizden geçen 2 ana göç yolundan birisi Kafkasör-Genya  bölgesidir. Birçok uluslararası sözleşmede göç yollarının korunması hüküm altına alınmıştır.

- Artvin'in doğası, sahip olduğu doğal bitki ve hayvan türleri (flora ve fauna) bakımından  çok önemlidir. Maden yapılması planlanan alanın sahip olduğu özellikler, bu bölgenin doğa yapısı altından çok daha değerli’ dir.

-Uluslararası Doğa Koruma Birliği (International Union for Conservation of Nature-IUCN) ve WWF tarafından dünya üzerinde 234 “Bitkisel Çeşitlilik Merkezi” tespit edilmiştir. Ülkemizden 5 alan bu kapsamdadır. Artvin ilindeki maden sahası “Kuzeydoğu Anadolu Bitkisel Çeşitlilik Merkezi (SWA.19)” olarak tanımlanan kesim içerisinde yer almaktadır.

Artvin Çoruh Üniversitesi (eski Kafkas Üniversitesi) Artvin Orman Fakültesi Dekanlığınca Cerattepe yöresinde yapılacak madencilik faaliyetinin çevresel etkileri konusunda bir rapor hazırlanmış olup, bu raporun sonunda: “Artvin Orman Fakültesi  Artvin-Cerattepe yöresinde altın ve bakır madeninin çıkarılması sırasında geri dönülmez çevresel bozulmaların yaşanılacağına inanılmakta ve çevresel sorunların yaşanmayacağı yöntem,  teknoloji ve kuralların tam olarak ortaya konulana dek, yapılması planlanan madencilik faaliyetinin durdurulmasının kamu yararına uygun olduğunu düşünmekte ve tarihsel sorumluluk bilinciyle bu raporu kamuoyu ile paylaşmayı yine tarihi bir görev olarak görmektedir.” denilmektedir.

Artvin/Cerattepe’deki madencilik faaliyeti;

   -  Hayat kaynağı olan billur gibi temiz suların,

   -  Yaşamın olmazsa olmaz bir parçası olan temiz  toprağın,

   -  Her nefes alışımızda önemini  bir daha, bir daha anladığımız temiz havanın elimizin altından kayıp     gitmesine   sebep olmamalı.

   -Yöredeki  insanların, bitkilerin, kurt’un-kuş’un, börtü-böceğin yaşamlarının  geri dönülemez şekilde olumsuz etkilenmesi  önlenmelidir.

   Y A N İ    C E R A T T E P E        C E R A H A T T E P E ‘ Y E    D Ö N Ü Ş M E M E L İ  !!!!!

 

   T Ü M    D O Ğ A   S E V E R L E R   C E R A T T E P E ‘ N İ N    D O Ğ A L   Y A Ş A M I N A   S A H İ P   

 

   Ç I K M A L I   !!!!!!! dedi.

 

Haber MERKEZİ                    

 

 

                                                                                                

Yazdır Paylaş
ETİKETLER :
Diğer Haberler
hurfikir.com.tr’da yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz. Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Hürfikir Gazetesi sorumlu tutulamaz.
Tasarım by Webdestek