Sevim Ören hayatını kaybetti
RAYFEL Bilim Fuarı başladı
Akım Koleji 2-A sınıfı 23 Nisan’ı coşkulu bir şekilde kutladı
Yaşasın 1 Mayıs Alanlardayız!
Bu haber 12 Nisan 2016, Salı 09:15 tarihinde eklendi. 2026 kez okundu.
12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto

Ergene’de Yalana Trakya’da Talana Son!

Lüleburgaz CHP ilçe Başkanlığı öncülüğünde Trakya Demokrasi Platformu adı altında "Ergene'de yalana, Trakya'da talana son" mitingi yağan yağmura aldırış etmeyen yaklaşık 2 bin kişinin katılımıyla gerçekleştirildi.
Ergene’de Yalana Trakya’da Talana Son!

Miting öncesinde Hükümet Meydanı'nda toplanan aralarında CHP Genel Sekreteri Kamil Okyay Sındır, Kırklareli milletvekilleri Vecdi Gündoğdu, Türabi Kayan, İstanbul milletvekilleri Mahmut Tanal, Gürsel Tekin, Ali Şeker, Edirne Milletvekili Erdin Bircan, Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal,  24. Dönem Kırklareli Milletvekili Dr. Tansel Barış  çeşitli siyasi parti temsilcileri, Sendika temsilcileri ile sivil toplum örgütü üyelerinin bulunduğu grup, "Ergene bizimdir bizim kalacak", "Ergene'de talana son" sloganları atarak İstanbul Caddesi'ni takiben Kongre Meydanı'na ulaştı.

Trakya kapitalizmin çöplüğü değildir. Ergene’yi kirletenler temizlesin”, “Ne nükleer, ne termik, rüzgar, güneş bize yeter”, “Ölüm bacaları istemiyoruz”, “Havama, suyuma, toprağıma dokunma” gibi pankartların taşındığı, “Trakya’daki talanı durdurmazsanız her yer Cerattepe her yer Gezi olacak!” anonsunun yapıldığı miting de halk Ergene’yi, Trakya’yı ve onun yaşam kaynağı olan Kuzey Ormanları’nı savunmak için buluştu.

Kongre Meydanı’nda bir konuşma yapan CHP Kırklareli il Genel Meclis Üyesi Gürcan Kırım Trakya'nın göbeğine kurulması planlanan petrol atığı yakıtlı termik santraller, kömür yakıtlı termik santraller, Istrancalara yapılması planlanan RES'ler, İğneada'ya yapılması planlanan nükleer santral, Pınarhisar-Vize-Saray ve Çerkezköy dolayında taş ocakları ve çimento fabrikalarının doğada yaratacağı katliama karşı olduklarını ifade etti.  Kırım; "Ergene'yi hayata döndürüyoruz müjde şafak hareketi dediler. o günden bu güne baktığımızda gördüğümüz ne var. Suyumuzda ağır metaller vardı. Dördüncü sınıf hiçbir ama için kullanılmayan suydu. Bugün geldiğimiz noktada '2015'te Ergene de yüzeceğiz, balık tutacağız' diyenler artık canımızı bile Ergene'den almaya cesaret gösteremeyenlerdir. Bugün artık ergene siyanür olduğunu hepimiz biliyoruz. Istrancalar yaşam kaynaklarımıza 81 tane taş ocağıyla Istrancaların bağrına hançer sapladılar. Binlerce dönüm ağaçlarımızı kestiler. Marmara Ereğlisi'nden Şarköy'e, İğneada'dan Ulaş'a,Büyükkarıştıran'a kadar onlarca kömüre dayalı termik santral kurma planına giriştiler. Suyumuzu kirletenler, toprağımızı kirletenler, şimdide havamıza göz dikti. Bu iradeye dur demek için haykırıyoruz. Trakya sahipsiz değildir, şeklinde konuştu.

CHP Genel Sekreteri Sındır, mitingde yaptığı konuşmada, Ergene Nehri'nin fabrika atıkları nedeniyle yok olduğunu belirtti.

Nehrin insan sağlığını da ciddi açıdan etkilediğini ifade eden Sındır, ağır metal kirliliğinin temizlenme olasılığının da ortadan kalkacağı bir sürecin yaşandığını ileri sürdü. Ergene Nehri'nin Trakya'nın yaşam alanlarını da olumsuz etkilemeye başladığını söyleyen Sındır, "Trakya'nın yaşam kaynağı, Trakya'nın geçmişi Ergene, Trakya'nın geleceği Ergene, 283 kilometre uzunluğunda 17 bin 500 kilometrekarelik bir havzaya hayat veren, Istranca Dağları'ndan doğup Meriç'e kavuşup Saroz Körfezi'ne ulaşan bir nehir Ergene ama ne yazık ki Saroz Körfezi'ni ve körfezdeki doğal yaşamı da yok etmek üzere." diye konuştu.

Miting Trakya Kültür Müzik Grubu'nun verdiği konserle sona erdi.


Öte yandan miting alanında yayında olan bir radyonun çalışanlarının darp edildiği ve ekipmanlarına da zarar verildiği iddia edildi.

Polis ekipleri saldırıda bulunduğu ileri sürülen 3 şüpheliyi gözaltına aldı.

 

Uğur PİRPOR 

Yazdır Paylaş
ETİKETLER :
Diğer Haberler
hurfikir.com.tr’da yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz. Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Hürfikir Gazetesi sorumlu tutulamaz.
Tasarım by Webdestek