Vali sporcuları misafir etti
En fazla trafik kazası Temmuz ayında oluyor
Recep Çotuk’tan gazetemize açıklama
Lüleburgaz Devlet Hastanesi’nden Hürfikir’e ziyaret
Bu haber 25 Mart 2016, Cuma 09:11 tarihinde eklendi. 952 kez okundu.
12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto

Vecdi Gündoğdu’dan Anayasa komisyonu açıklaması

CHP Kırklareli Milletvekili ve TBMM Çevre Komisyonu üyesi Vecdi Gündoğdu, TBMM Başkanı’nın Anayasa Uzlaşma Komisyonu’nun çalışmalarına son vermesi “ ile ilgili bir basın açıklaması yaptı.
Vecdi Gündoğdu’dan Anayasa komisyonu açıklaması

Vecdi Gündoğdu yaptığı açıklamada şunları söyledi; “ 'Anayasa Mutabakat Komisyonu', CHP olarak 'Türkiye'yi Darbe Hukukundan Arındırma Komisyonu' diye adlandırdığımız uzlaşma komisyonunun çalışmaları, 16 Şubat 2016 tarihinde Sayın Meclis Başkanı'nın, bundan sonra çalışmanın devam edemeyeceğini açıkça ifade etmesi ile son bulmuştur. AKP’nin her zaman ki uzlaşmaz ve dayatmacı tavrı komisyonun çalışmalarına başlamadan son bulmasına neden olmuştur. Sayın Genel Başkanımız Kemal Kılıçdaroğlu’nun 14.01.2016 tarihinde Sayın Meclis Başkanına yazdığı mektup ile partimizin temel yaklaşımları aktarılmıştı. CHP olarak bu süreçte bir rejim tartışmasına fırsat vermeme konusunda kararlı olduğumuzu, Anayasa çalışmasına başlamadan önce yöntemin belirlenmesi, yani komisyonun adının ve görev alanının tanımlanmasıyla yola çıkılması gerektiği ifade edilmiştir. CHP olarak tutumumuz Sayın Genel Başkanımızın daha önce açıkladığı üç ana noktada toplanmıştır:  Anayasa ile darbe hukuku ve onu tahkim eden mevzuat birlikte ele alınıp darbe hukukundan arınacak bir çalışma yapılması gerekir. Anayasanın ilk dört maddesinde ifadesini bulan kurucu ilkeleri tartışmayız.  Hukuk devleti ve kuvvetler ayrılığını esas alan parlamenter sisteme dayalı bir anayasa çalışması yapılmalıdır. Partimizin ilgili komisyon üyeleri; parlamenter demokrasi ekseninde bir anayasa çalışması yapılması gerektiğini ve Hükümet sisteminde anlaşmadan yola çıkılması halinde ilerleme kaydetmenin mümkün olmayacağını ifade etmiştir. Komisyon çalışmalarında parlamenter sistem konusundaki sorun çözülemeyince bu kez CHP olarak yeni bir öneride bulunduk. Dönemde görev yapan Anayasa Uzlaşma Komisyonunda dört partinin de uzlaştığı 60 maddeye yargı bağımsızlığını sağlayacak hükümleri de ekleyip bir ay içinde bu değişiklikleri parlamentodan geçirilmesini önerdik. Bu teklifimiz de kabul görmemiştir. Tüm bu gelişmelerin sonucunda Meclis Başkanı Komisyonun bundan sonra çalışamayacağını ve sona erdiğini ilan etmiştir. CHP kesinlikle Komisyonu terk etmemiştir. Başından itibaren ilan ettiği şartlarına uygun davranmıştır. AKP’nin asıl hedefinin başkanlık rejimi için uygun bir ortam hazırlamak ve darbe hukukuyla hesaplaşma konusunda samimi olmadığı da ortaya çıkmış bulunmaktadır. “Dedi.

 

Ertan BAYER 

Yazdır Paylaş
ETİKETLER :
Diğer Haberler
hurfikir.com.tr’da yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz. Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Hürfikir Gazetesi sorumlu tutulamaz.
Tasarım by Webdestek