Sevim Ören hayatını kaybetti
RAYFEL Bilim Fuarı başladı
Akım Koleji 2-A sınıfı 23 Nisan’ı coşkulu bir şekilde kutladı
Yaşasın 1 Mayıs Alanlardayız!
Bu haber 04 Şubat 2016, Perşembe 09:31 tarihinde eklendi. 1871 kez okundu.
12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto

Tayfun Erel’in önerisi Üyelerde heyecan yarattı

Lüleburgaz’ın tanınmış simalarından Tayfun Erel, 7 Haziran ve 1 Kasım seçimlerinde CHP’den Kırklareli’nden Milletvekili aday adayı olmuştu. 7 Haziran’dan önceki seçimlerde yapılan önseçimde Lüleburgaz ikincisi ve Kırklareli dördüncüsü olan Tayfun Erel 1 Kasım seçimlerinden önce de Genel Başkan Kılıçdaoğlu’nun “Aynı vekillerle devam” kararına rağmen partisini yalnız bırakmamak için aday adayı olmuştu.
Tayfun Erel’in önerisi   Üyelerde heyecan yarattı

Tayfun Erel, 1 Şubat 2016  Pazartesi günü de parti binasında yaptığı konuşmada, Kırklareli, Edirne ve Tekirdağ gibi CHP’nin yüzde elli civarında oy aldığı illerin  Kurultay Delegesi  sayısının toplamı 24 olduğunu, CHP’ye yüzde 2 oy çıkan Şanlıurfa’nın delege sayısının Trakya’nın 3 ilinin toplamına eşit olduğunu söylemişti.

 

Bununla ilgili önerisini de dile getiren Tayfun Erel, parti üyelerinden bu çalışması ile tam not almıştı.

 

Bizde Hürfikir Gazetesi olarak Tayfun Erel ile bu konuyu daha geniş görüştük.  CHP’nin lokomotifini Trakya olması gerektiğini belirten Tayfun Erel bu düşüncesini bizimle paylaştı.

 

İşte Tayfun Erel ile yaptığımız  röportaj;

 

E.B. - 1 Şubat 2016 Pazartesi günü Lüleburgaz C.H.P İlçe Binasında yapmış olduğunuz konuşma hakkında daha detaylı bilgi almak için size birkaç tane sorum olacak. Konuşmanızdan da anlaşıldığı üzere parti kurultay delege sayılarının illere göre dağılımında bir sıkıntı olduğu inancındasınız. Konuyu biraz daha açar mısınız?

 

Tayfun Erel – Konuya şöyle başlayayım. Siyasi Partiler Kanunun 14. maddesi şöyle diyor.

“Siyasi partinin en yüksek organı büyük kongredir. Büyük kongre, seçilmiş üyeler ile tabii üyelerden oluşur. Seçilmiş üyeler, Türkiye Büyük Millet Meclisi üye tamsayısının iki katından fazla olmamak kaydıyla, parti tüzüğünde gösterilen şekilde ve sayıda il kongrelerince seçilen delegelerdir.”

Tüzüğümüzün 53-B maddesi ne diyor?

“Kurultayın seçilmiş üyeleri, il kongrelerinde o ilin T.B.M.M üye tam sayısının iki katı olarak seçilen kurultay delegeleri ile doğal üyelerdir”

Buradan şu anlaşılıyor, seçilmiş kurultay delegeleri sayısı 1100’ü geçmemek şartıyla, her il çıkarttığı milletvekili toplam sayısının iki katı kadar Kurultay delegesine sahip olabilir.

Mevcut sisteme göre, Türkiye genelinde % 55,72 oy oranına sahip Kırklareli 6 tane kurultay delegesine sahip. Keza % 57 oyu olan Edirne 6, % 45,67 oyu olan Tekirdağ 12 kurultay delegesine sahip. Buna karşı % 2,69 oyu olan Şanlıurfa ilimiz, Kırklareli, Edirne ve Tekirdağ’ın toplamı kadar yani 24 tane Kurultay delegesine sahip. Bence bu dağılım pek adil değil. Delegeliklerin, illerin almış olduğu oya göre dağıtılması gerektiği inancındayım. Bunun için kendimce bir çalışma yaptım.

Öncelikle, hiçbir ilimiz Kurultay delegesiz kalmasın düşüncesiyle, 550 tane delegeliği, illere çıkarttıkları Milletvekili sayısı kadar dağıttım. Geri kalan 550 tanesini de alınan oylara göre, yani nispi temsil sistemine göre dağıtalım dedim. 1 Kasım 2015 Genel Seçimlerinde Cumhuriyet Halk Partisinin Türkiye genelinde almış olduğu geçerli oy sayısı olan 10.900.875’i 550 ye böldüğümüzde çıkan sayı her bir Kurultay delegeliği için alınması gereken oy sayısı 21.638.

İllerin almış olduğu oyları 21.638’e böldüğümüzde çıkan sayı (bölümden sonra çıkan sayının virgülden sonraki 5 ve üzeri olanlar tamamladıktan sonra)  hak ettikleri delege sayıdır. Bu şekilde 1091 tane Kurultay delegeliğini dağıtmış oluyoruz. Kalan 9 tane delegeliği de Cumhuriyet Halk Partisini Türkiye genelinde aldıkları oy oranına göre en iyi temsil eden ilk 9 ile de birer tane BAŞARI PRİMİ adı altında dağıtarak 1100 sayısına ulaşmış oluyoruz. Şimdi, buraya kadar söylediklerimizi Kırklareli’mizi örnek vererek biraz daha açalım.

Kırklareli’nin 1 Kasım genel seçimlerine göre almış olduğu oy sayısı 129.329. Bunu 21.638’e böldüğümüzde çıkan sayı 5,97. Virgülden sonraki rakam 5 ten büyük olduğu için bunu 6’ya tamamlıyoruz. Böylece, Kırklareli, her ile çıkarttıkları milletvekili sayısı kadar dağıtılan 3 tane kurultay delegesinin yanında, aldığı oyla hak ettiği 6 tane kurultay delegesi ile birlikte toplam 9 tane delegeye sahip oluyor. Her zaman her seçimde Cumhuriyet Halk Partisinin yüzünün akı olmuş Kırklareli’miz aldığı % 55,72 oy oranı ile Türkiye 2. olduğu için BAŞARI PRİMİ olarak 1 tane daha hak ettiğinden Kurultay Delege sayısı 10’a çıkmış oluyor. 

 

E.B. – Peki bu sisteme göre oy oranı olarak başarılı illerimiz, mesela Edirne, Tekirdağ, İstanbul, Ankara, İzmir,  Antalya, Muğla, Aydın’da delege dağılımı nasıl oluşuyor?

 

Tayfun Erel - Bu sisteme göre oy oranı% 57, delege sayısı 6 olan Edirne 11’e, oy oranı 45,67, delege sayısı 12 olan Tekirdağ 19’a, oy oranı % 34,44, delege sayısı 176 olan İstanbul 214’e, oy oranı % 30,80, delege sayısı 64 olan Ankara 79’a, oy oranı 46,76, delege sayısı 52 olan İzmir 85’e, oy oranı 33,30, delege sayısı 28 olan Antalya 35’e, oy oranı 40,81, delege sayısı 14 olan Aydın 21’e, oy oranı 48,37, delege sayısı 12 olan Muğla 20’ye çıkmış oluyor. Yani oy oranı açısından başarılı olan tüm illerimiz ÖDÜLLENDİRİLMİŞ oluyor.

 

 

E.B. Peki bu durum nasıl değişir sizce?

 

Tayfun Erel – Bunun değişmesi için Siyasi Partiler Kanununun 14. maddesinin değişmesine gerek yok, sadece Tüzüğümüzün 53-B maddesi değişikliğine ihtiyaç vardır. Bakın Tüzüğümüz 84. maddesi bu konu hakkında ne diyor;

“Parti programı ile Parti Tüzüğünde değişiklik yapma yetkisi Kurultayındır. Değişiklik önerilerini Genel Başkan, Parti Meclisi veya Kurultay üyelerinin yirmide birinin yazılı olarak vermesi gerekir.”

Bu çalışma teveccüh görür ise büyük illerimizin de desteğini alarak yaklaşık 1300 kurultay delegesinin 65 tanesinin imzası ile Tüzük Kurultayımızda gündeme gelebilir. Sonrası Genel Başkanımıza, Parti Meclisimize ve Kurultay Delegelerimize kalıyor.

 

Son olarak şunu belirtmek isterim. Bu çalışma bir taslak. Eğer uygun görürlerse, Milletvekillerimizin, partili büyüklerimizin, üyelerimizin destek ve önerileri ile daha da iyi hale getirilebilir. Her zaman hak edene hak ettiği verilmelidir prensibiyle hareket eden duyarlı Cumhuriyet Halk Partili üyelerimiz ve delegelerimizin bu sese kulak vereceklerini düşünüyorum.

 

E.B. Vermiş olduğunuz bilgiler için teşekkür ediyor, çalışmalarınızda başarılar diliyoruz.

 

Tayfun Erel – Bana bu fırsatı tanıyan, konuya duyarlı yaklaşan  Hürfikir Gazetesine teşekkür ediyorum, tüm hemşerilerime sevgi ve saygılarımı sunuyorum.

 

 

 

Yazdır Paylaş
ETİKETLER :
Diğer Haberler
hurfikir.com.tr’da yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz. Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Hürfikir Gazetesi sorumlu tutulamaz.
Tasarım by Webdestek