Vali sporcuları misafir etti
En fazla trafik kazası Temmuz ayında oluyor
Recep Çotuk’tan gazetemize açıklama
Lüleburgaz Devlet Hastanesi’nden Hürfikir’e ziyaret
Bu haber 13 Ocak 2016, Çarşamba 09:17 tarihinde eklendi. 714 kez okundu.
12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto

Tahıllar depolanarak israf olmasın

CHP Kırklareli Milletvekili Vecdi Gündoğdu, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik tarafından yazılı olarak cevaplandırılması istemi ile yazılı soru önergesi verdi.
Tahıllar depolanarak israf olmasın

Türkiye’nin tahıl durumunu soran Vecdi Gündoğdu, ülkemizde ki tahılların depolanarak israf edilmesinin önüne geçilmesi gerektiğini söyledi.

Vecdi Gündoğdu’nun yazılı soru önergesi şöyle; “Dünya nüfusunun 7 milyarı aştığı ve hızla artmaya devam ettiği günümüzde, insanların temel beslenme kaynağı olan tahıllar; doğal afеtlеr, savaş ve kriz durumlarında hızla tüketime sunulabilmeleri nedeniyle stratejik bir öneme sahiptirler. Bu nedenle tahılların üretiminin planlı yapılması kadar, üretilen ürünün depolama ve muhafazası da önem taşımaktadır. Tarım sektöründe ürünün arzı kısa sürede olmasına karşın talebin uzun süreye уaуılması nedeniyle, ürünlerin miktar ve kalite уönüуle en az kaуıpla depolanması, işlenmesi ve tüketime sunulması gerekmektedir. Son yıllarda ülkemizin en önemli tahıl üretim merkezlerinden birisi olan Trakya Bölgemiz ve Kırklareli ilimizde tahıl ürünlerinin ( buğday, çavdar, arpa, yulaf ) açıkta depolanması nedeniyle ciddi ürün kayıpları yaşandığı ve yıllarca tüketime sürülemeyen ve çürümeye terk edilen on binlerce ton tahıl ürünü olduğu iddia edilmektedir.

Bu doğrultuda; Toprak Mahsulleri Ofisi son 5 yılda; yıllara ve illere göre ne kadar tahıl ürünü alımı gerçekleştirmiştir, illere göre alınan ürünlerden ne kadarı açık depolama yöntemiyle saklanmaktadır, açık depolama yöntemiyle saklanan ürünlerde ne kadar miktarda çürüme ve kalite kaybı yaşanmıştır, yaşanan kayıpların ekonomik değeri ne kadardır?

Kırklareli ilimizde tahıl ürünlerinin kapalı depolama kapasitesi ne kadardır, son 5 yıllık tahıl ürünü alımı göz önüne alındığında kapalı depo (silo: beton ve çelik) ihtiyacı var mıdır, var ise bu ihtiyacı hangi oranda, ne zaman karşılayacaksınız?

Tahıl ürünlerinin açık depolama yöntemiyle miktar ve kalite kaybına uğramadan ideal şartlarda saklama süresi ne kadardır, Kırklareli ilimizde saklama süresi geçen veya ideal saklama şartlarında depolama yapılamayan ürün var mıdır, var ise yurt dışında tahıl ürünü ithal ederken kendi ürünlerimizin çürümeye terk edilmesini nasıl engelleyeceksiniz?

Tahıl ürünlerinin stratejik öneme sahip olduğu düşünüldüğünde ülkemizde TMO olarak alımı gerçekleştirilen ürünlerin kalite ve miktar kaybı yaşanmadan ideal şartlarda uzun süreler saklanmasını sağlayacak hangi tedbirleri almayı planlıyorsunuz?”

 

Ertan BAYER 

Yazdır Paylaş
ETİKETLER :
Diğer Haberler
hurfikir.com.tr’da yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz. Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Hürfikir Gazetesi sorumlu tutulamaz.
Tasarım by Webdestek