Vali sporcuları misafir etti
En fazla trafik kazası Temmuz ayında oluyor
Recep Çotuk’tan gazetemize açıklama
Lüleburgaz Devlet Hastanesi’nden Hürfikir’e ziyaret
Bu haber 26 Ekim 2015, Pazartesi 09:17 tarihinde eklendi. 1156 kez okundu.
12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto

Turabi Kayan Orman İşçilerini gündeme getirdi

CHP Kırklareli Milletvekili Turabi Kayan, Orman İşçileri’nin sorunu gündeme getirdi.
Turabi Kayan Orman İşçilerini gündeme getirdi

Turabi Kayan,  Çalışma ve Sosyal  Güvenlik Bakanı  Ahmet Erdem tarafından, Anayasa'nın 98. ve İçtüzüğün 99. maddeleri uyarınca yazılı olarak cevaplandırılması yazılı soru önergesini verdi.

 

Turabi Kayan’ın verdiği soru önergesi şöyle; “Türkiye'nin pek çok ilinde olduğu gibi, geniş ormanlık alanlara sahip bir il olan Kırklareli'nde de geçimini ormandan sağlayan çok sayıda orman köylüsü bulunmaktadır. Türkiye genelinde, orman işçileri ve onların aileleri göz önünde bulundurulduğunda, geçimini ormancılık faaliyetleriyle sağlayan 7 milyon kişilik bir nüfusun var olduğu tahmin edilmektedir. Ormancılık faaliyetleri, orman köylüsü olarak adlandırdığımız bu kişilerin geçimini sağladığı gibi; ormanların canlılığı, güvenliği ve devamlılığı için önem arz etmektedir. Kırklareli ilinde kendi hesabına çalışan orman işçilerinin yanısıra, kamu kurumları tarafından istihdam edilen orman işçileri de mevcuttur. Özellikle kamu tarafından istihdam edilen orman işçileri çoğunlukla mevsimlik, geçici işçi olarak çalıştırılmakta ve tamamen güvenceden yoksun bir şekilde hayatlarına devam etmektedirler.

 

Bu bağlamda: Orman işçilerinin çalışma ve istihdam koşullarına dair bakanlığınızın yapmış olduğu bir çalışma var mıdır? Varsa bu çalışmalar nelerdir?  Orman işçiliği 12 ay yapılabilen bir faaliyet olmasına rağmen, kamu tarafından istihdam edilen birçok orman işçisinin 5 ay 29 gün süreyle çalıştırıldığı bilgisi tarafımıza ulaşmıştır. 5620 sayılı kanun uyarınca; bir mali yıl içerisinde altı ay geçici işçi olarak çalışmış personelin sözleşmeli personel ya da sürekli işçi kadrolarına alınma zorunluluğu bulunduğu düşünüldüğünde; bu uygulamanın geçici işçilerin kadroya alınarak güvenceli bir işe sahip olmalarını engellemek adına yapıldığı ortaya çıkmaktadır. Orman işçilerini güvencesiz bir çalışma hayatına mahkum eden, anayasaca tanınmış çalışma ve iş güvencesi haklarını ihlal eden bu uygulamaya karşı Bakanlığınızın yapmış ya da yapmakta olduğu bir çalışma var mıdır? Varsa bu çalışmalar nelerdir? “

 

Ertan BAYER 

Yazdır Paylaş
ETİKETLER :
Diğer Haberler
hurfikir.com.tr’da yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz. Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Hürfikir Gazetesi sorumlu tutulamaz.
Tasarım by Webdestek