Vali sporcuları misafir etti
En fazla trafik kazası Temmuz ayında oluyor
Recep Çotuk’tan gazetemize açıklama
Lüleburgaz Devlet Hastanesi’nden Hürfikir’e ziyaret
Bu haber 14 Eylül 2015, Pazartesi 09:28 tarihinde eklendi. 1508 kez okundu.
12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto

“Neden şeker pancarı şekeri kullanmıyoruz?”

Son 15 yılda ülkemizde kullanımı iyice artan sağlıksız mısıt şurubu tatlandırıcısı kullanımını TBMM’ye taşıya CHP Kırklareli Milletvekili Turabi Kayan, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Kutbettin Arzu’ya yazılı olarak cevaplandırması istemi ile “Neden şeker pancarı şekeri kullanmıyoruz?” diye sordu.
“Neden şeker pancarı şekeri kullanmıyoruz?”

Bilim adamlarının ülkemizde artan şeker hastalığının en önemli nedinini  şeker pancarından vazgeçilmesi olarak gösteriğine dikkat çeken Turabi Kayan’ın soru önergesi şöyle; “Bilindiği gibi, şeker pancarından elde edilen şeker ülkemizde ve dünya genelinde yaygın olarak kullanılan temel besin maddelerinden bir tanesidir. Şeker üretimi Türkiye'nin pek çok bölgesinde yaşayan pek çok aile için önemli bir geçim kaynağı olup pancar üreticilerinden fabrika işçilerine, taşımacılık esnafından gıda üreticilerine birçok farklı meslek kolundan insanın geçimini sağlamaktadır. Türkiye'de kamuya ait 25 adet şeker fabrikası bulunmaktadır. Bu fabrikalardan 6 tanesi; Alpullu, Susurluk, Çarşamba, Elazığ, Kars ve Ağrı'daki şeker fabrikaları; bir süredir gayrı faal durumda bulunmaktadır. Gayrı faal durumda bulunan bu fabrikaların toplam günlük şeker pancarı üretiminin 20.600 ton olduğu tahmin edilmektedir. Bu fabrikaların faaliyet dışı kalmasının Türkiye'de şeker pancarından üretilen toplam şeker miktarında ciddi bir azalmaya sebep olacağı öngörülebilir.  Son yıllarda Türkiye'de üretilen gıda ürünlerinde, şeker pancarından elde edilen şeker yerine mısır nişastasından elde edilen yüksek fruktozlu mısır şurubu kullanımı giderek artmaktadır. Yüksek fruktozlu mısır şurubunun ucuz olması sebebiyle, gıda üreticileri bu tatlandırıcı maddeyi kullanmaya itilmektedir. Uygulanan kotalar ve diğer önlemlerle beraber ülkemizde şeker pancarı ve şeker üretimi gerilerken, yüksek fruktozlu mısır şurubunun ithalatı ve tüketimi giderek artmaktadır.  Türkiye'deki ve yurtdışındaki pek çok uzman, yüksek fruktozlu mısır şurubunun sağlığa çok ciddi zararları olduğunu belirtmektedir. Ayrıca Türkiye'ye GDO'lu mısır ithalatının yasal olması ve gıda ürünlerinin etiketlerinde, o üründe kullanılan mısırın GDO'lu olup olmadığına dair bir ibare bulundurma zorunluluğu olmaması sağlık risklerini daha da artırmaktadır. Pek çok uzmanın da belirttiği gibi, GDO'lu tarım ürünlerinin besin olarak tüketilmesinin insan sağlığına ciddi zararları vardır. Özellikle hayvanlar üzerinde yapılan deneyler GDO'lu ürünlerin insan sağlığına son derece olumsuz etkileri olacağını göstermektedir. Bu bağlamda;  Türkiye'de 2002-2015 yılları arasında pancar şekeri üretimi ne kadar artış ya da azalma göstermiştir? Yine aynı yıllar arasında, yüksek fruktozlu mısır şurubu üretimi nasıl bir değişim göstermiştir?, Türkiye'de yıllık ne miktarda yüksek fruktozlu mısır şurubu üretilmektedir? Üretilen mısır şurubu hangi alanlarda kullanılmaktadır? Mısır şurubunun kullanımının yasak olduğu alanlar var mıdır, varsa hangileridir?. Yüksek fruktozlu mısır şurubunun sağlığa zararlı olduğu iddialarının doğru olup olmadığını belirlemek adına Bakanlığınızın yapmakta olduğu bir çalışma var mıdır? Varsa bu çalışmalar nelerdir?  Türkiye'nin yıllık mısır ve yüksek fruktozlu mısır şurubu ithalatı ne kadardır? Bu ithalatın Türkiye'ye yıllık maliyeti ne kadardır?  GDO'lu ürünlerin insan sağlığına etkisi konusunda pek çok şüphe bulunmasına karşılık, gıda ürünlerinin etiketlerinde o ürünün içeriğinde GDO bulunup bulunmadığının belirtilmesi neden zorunlu tutulmamıştır? Halk sağlığını etkileyecek bu kadar önemli bir konuda halkın bilgi alması neden engellenmektedir?  Yüksek fruktozlu mısır şurubu üreticilerinden hangilerinin GDO'lu mısır kullandığı, ülkeye giren GDO'lu mısırın hangi alanlarda kullanıldığı Bakanlığınızca takip edilmekte midir? Yüksek fruktozlu mısır şurubunun sağlığa ve pancar şekeri üretimine vereceği olası zararlara karşılık, çoğu Avrupa ülkesinde yüksek fruktozlu mısır şurubu üretimi son derece düşük kotalarla sınırlandırılmış durumdadır. Türkiye'de ise yüksek fruktozlu mısır şurubu kotası %15 olarak belirlenmiştir. Ülkemizde şeker pancarı üretimi bu kadar önde olmasına rağmen yüksek fruktozlu mısır şurubu kotasının bu kadar yüksek tutulmasının sebebi nedir?  Ülkemizde yüksek fruktozlu mısır şurubu üretiminde başta gelen fabrikalar hangileridir? Bu fabrikalar hangi şirketler tarafından işletilmektedir? Kamuya ait 6 adet şeker fabrikasının atıl durumda bekletilmesi ile, yüksek fruktozlu mısır şurubu kullanımındaki artış arasında bir bağlantı var mıdır?”

 

Ertan BAYER   

Yazdır Paylaş
ETİKETLER :
Diğer Haberler
hurfikir.com.tr’da yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz. Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Hürfikir Gazetesi sorumlu tutulamaz.
Tasarım by Webdestek