Devlet Hastanesi’nden  Hemşireler Günü kahvaltısı
Vali Ekici, muhtarlarla buluştu
Cavit Dedeoğlu toprağa verildi
Başkan Gerenli, izne çıktı
Bu haber 12 Ağustos 2015, Çarşamba 09:34 tarihinde eklendi. 1695 kez okundu.
12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto

Turabi Kayan Ergene Havzası’nı sordu

CHP Kırklareli Milletvekili Mimar Turabi Kayan, Orman ve Su İşleri Bakanı Sayın Veysel Eroğlu tarafından, Anayasa'nın 98. ve İçtüzüğün 99. maddeleri uyarınca yazılı olarak cevaplandırılmasını isteği ile yazılı soru önergesi verdi.
Turabi Kayan Ergene Havzası’nı sordu

Kayan, soru önergesinde Ergene Havzası’nın durumunu sordu.

CHP Kırklareli Milletekilİ Mimar Turabi Kayan’ın verdiği soru önergesi şöyle; “Ergene Havzası'nın su kaynakları bölgenin kuzeyindeki Yıldız Dağlık Kütlesi'nden gelmektedir. Bu kütlenin havzaya inen güney yamaçlarını kaplayan kireç taşı kuşağı, bu taşların geçirgen yapısı gereği yağmur sularını yeraltına sızdırmakta ve bu sayede yeraltı sularını beslemektedir. Bu şekilde beslenen yeraltı su kaynakları Trakya'nın temel su kaynağını oluşturmakta ve hem insan hayatı hem de tarımsal faaliyetler için hayati önem arz etmektedir.  Son yıllarda Ergene Havzası'nın drenaj sahasını oluşturan Yıldız Dağlık Kütlesi'ni kaplayan ormanlık alanda pek çok taş ocağı açılmıştır. Bu taş ocaklarının bazıları ruhsatlı iken bazıları ruhsatsız olarak, yasadışı bir şekilde faaliyet göstermektedir. Bölgedeki taş ocakları yeraltı sularının beslenmesi için hayati öneme sahip olan kireçtaşı kuşağına zarar vermekte ve bölge halkınca da tepkiyle karşılanmaktadır.  Dünya genelinde su kaynaklarının azaldığı ve Türkiye'nin de yakın gelecekte su kıtlığı çekecek bir ülke olarak sınıflandırıldığı göz önünde alındığında, su kaynaklarının korunması kamu yararını yakından ilgilendiren bir konu olarak göze çarpmaktadır.  Tüm bunlara ek olarak, söz konusu bölge Bakanlığınız tarafından ekoturizm bölgesi olarak sınıflandırılmıştır. Bölge ekonomisi ekoturizm kapsamında şekillendirilmekte; bu kapsamda Bakanlığınızca çeşitli destek ve teşvikler verilmektedir.   Bu bağlamda,  Bahsedilen bölgede faaliyet gösteren taş ocaklarının çevreyi, Yıldız Ormanları'nda var olan ekosistemi ve yeraltı sularının drenaj sistemini nasıl etkilediğine dair bir çalışma yapılmış mıdır? Yapılmışsa bu çalışmalar nelerdir?  Kırklareli ilinde ve Tekirdağ'ın Saray ilçesinde ruhsatlı olarak faaliyet gösteren taş ocaklarının sayısı kaçtır?  Bu illerde ruhsatsız olarak faaliyet gösteren taş ocaklarının sayısına dair Bakanlığınızın elinde bir veri var mıdır?  Trakya bölgesinin su kaynaklarının ilerleyen yıllarda nasıl bir artış/azalma seyri izleyeceğine; bölgenin gelecekte bir su sıkıntısı yaşayıp yaşamayacağına dair Bakanlığınızın yapmış olduğu bir çalışma var mıdır? Varsa bu çalışmalar nelerdir?  Ekoturizm bölgesi olarak belirlenmiş bir bölgede taş ocaklarının varlığının, çevreyi ve ekoturizm faaliyetleriyle uğraşan bölge halkını nasıl etkileyeceğine dair Bakanlığınızca yapılmış bir çalışma var mıdır? Varsa bu çalışmalar nelerdir?”

 

Ertan BAYER                                                                                                                     

Yazdır Paylaş
ETİKETLER :
Diğer Haberler
hurfikir.com.tr’da yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz. Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Hürfikir Gazetesi sorumlu tutulamaz.
Tasarım by Webdestek