KÖYDES SEÇİMLERİ YAPILDI
Vali Ekici, cenaze törenine katıldı
Paranoya  Filmiinin Lüleburgaz çekimleri başladı
“AŞI OLMAYI İHMAL ETMEYİN”
Bu haber 04 Ağustos 2015, Salı 09:21 tarihinde eklendi. 983 kez okundu.
12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto

Milletvekili Kayan Istrancalardaki Taş ocaklarını sordu

CHP Kırklareli Milletvekili Türabi Kayan, Istranca Ormanlarında faaliyet gösteren taş ocaklarını TBMM Başkanlığı gündemine taşıdı.
Milletvekili Kayan Istrancalardaki Taş ocaklarını sordu

Milletvekili Kayan ocaklarla ilgili olarak sunduğu soru önergesinin Orman ve Su İşleri Bakanlığı’nrca cevaplandırılmasını istedi.

 

Milletvekili Kayan’ın sunduğu soru önergesi şöyle;

 

 

 

Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığı'na

 

 

Aşağıdaki sorularımın Orman ve Su İşleri Bakanı Sayın Veysel Eroğlu tarafından, Anayasa'nın 98. ve İçtüzüğün 99. maddeleri uyarınca yazılı olarak cevaplandırılmasını arz ederim.

 

 

                                                                                       Türabi KAYAN                                                                                                      Kırklareli Milletvekili

 

 

 

Ergene Havzası'nın su kaynakları bölgenin kuzeyindeki Yıldız Dağlık Kütlesi'nden gelmektedir. Bu kütlenin havzaya inen güney yamaçlarını kaplayan kireç taşı kuşağı, bu taşların geçirgen yapısı gereği yağmur sularını yeraltına sızdırmakta ve bu sayede yeraltı sularını beslemektedir. Bu şekilde beslenen yeraltı su kaynakları Trakya'nın temel su kaynağını oluşturmakta ve hem insan hayatı hem de tarımsal faaliyetler için hayati önem arz etmektedir.

 

Son yıllarda Ergene Havzası'nın drenaj sahasını oluşturan Yıldız Dağlık Kütlesi'ni kaplayan ormanlık alanda pek çok taş ocağı açılmıştır. Bu taş ocaklarının bazıları ruhsatlı iken bazıları ruhsatsız olarak, yasadışı bir şekilde faaliyet göstermektedir. Bölgedeki taş ocakları yeraltı sularının beslenmesi için hayati öneme sahip olan kireçtaşı kuşağına zarar vermekte ve bölge halkınca da tepkiyle karşılanmaktadır.

 

Dünya genelinde su kaynaklarının azaldığı ve Türkiye'nin de yakın gelecekte su kıtlığı çekecek bir ülke olarak sınıflandırıldığı göz önünde alındığında, su kaynaklarının korunması kamu yararını yakından ilgilendiren bir konu olarak göze çarpmaktadır.

 

Tüm bunlara ek olarak, söz konusu bölge Bakanlığınız tarafından ekoturizm bölgesi olarak sınıflandırılmıştır. Bölge ekonomisi ekoturizm kapsamında şekillendirilmekte; bu kapsamda Bakanlığınızca çeşitli destek ve teşvikler verilmektedir. 

 

Bu bağlamda,

 

1. Bahsedilen bölgede faaliyet gösteren taş ocaklarının çevreyi, Yıldız Ormanları'nda var olan ekosistemi ve yeraltı sularının drenaj sistemini nasıl etkilediğine dair bir çalışma yapılmış mıdır? Yapılmışsa bu çalışmalar nelerdir?

 

2. Kırklareli ilinde ve Tekirdağ'ın Saray ilçesinde ruhsatlı olarak faaliyet gösteren taş ocaklarının sayısı kaçtır?

 

3. Bu illerde ruhsatsız olarak faaliyet gösteren taş ocaklarının sayısına dair Bakanlığınızın elinde bir veri var mıdır?

 

4. Trakya bölgesinin su kaynaklarının ilerleyen yıllarda nasıl bir artış/azalma seyri izleyeceğine; bölgenin gelecekte bir su sıkıntısı yaşayıp yaşamayacağına dair Bakanlığınızın yapmış olduğu bir çalışma var mıdır? Varsa bu çalışmalar nelerdir?

 

5. Ekoturizm bölgesi olarak belirlenmiş bir bölgede taş ocaklarının varlığının, çevreyi ve ekoturizm faaliyetleriyle uğraşan bölge halkını nasıl etkileyeceğine dair Bakanlığınızca yapılmış bir çalışma var mıdır? Varsa bu çalışmalar nelerdir?

Gökhan KAN

 

                                                                                             

 

 

Yazdır Paylaş
ETİKETLER :
Diğer Haberler
hurfikir.com.tr’da yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz. Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Hürfikir Gazetesi sorumlu tutulamaz.
Tasarım by Webdestek