EMEKÇİLER MEYDANDA

2a4c4fdf-945b-4e53-aa5a-ce458570907d

Birleşik Kamu-İş Konfederasyonu’na bağlı sendikalar, hakça ve halkça bir bütçe talebiyle 19 Aralık 2025 Cuma günü Lüleburgaz’da iş bırakma eylemi gerçekleştirdi. Saat 12.30’da Üçgen Park’ta düzenlenen basın açıklamasında, kamu emekçilerinin yaşadığı ekonomik sıkıntılar ve bütçe politikalarına yönelik tepkiler dile getirildi.

Basın açıklaması, Birleşik Kamu-İş ve Eğitim-İş Kırklareli Şube Başkanlığı adına, Lüleburgaz Eğitim-İş Temsilcilik Başkanı Ömer Behiç Bark tarafından okundu. Açıklamada, mevcut ekonomik politikaların emekçileri yoksulluğa sürüklediği, sermayeyi koruyan bir anlayışla bütçelerin hazırlandığı ifade edildi.

Birleşik Kamu-İş Konfederasyonu’nun Türkiye’nin üçüncü büyük kamu emekçileri konfederasyonu olduğuna dikkat çekilen açıklamada, toplu sözleşme süreçlerinde emekçilerin taleplerinin dikkate alınmadığı vurgulandı. Kamu emekçilerinin büyük bölümünün yoksulluk sınırının altında yaşamaya zorlandığı belirtilerek, açıklanan ücret artışlarının gerçek enflasyon karşısında anlamını yitirdiği kaydedildi.

Konfederasyonun araştırma birimi KAMU-AR verilerine göre Kasım 2025 itibarıyla açlık sınırının 30 bin 327 lira, yoksulluk sınırının ise 93 bin 697 lira olduğu hatırlatıldı. Bu rakamların, kamu emekçilerinin ve emeklilerin yaşadığı geçim sıkıntısını açıkça ortaya koyduğu ifade edildi.

Basın açıklamasında ayrıca; yoksulluk sınırının üzerinde maaş, seyyanen zammın tüm emekçi ve emeklilere verilmesi, gelir vergisinin yüzde 15’te sabitlenmesi, enflasyon farkının aylık ödenmesi, yılda dört ikramiye ve kira yardımı talepleri dile getirildi.

Birleşik Kamu-İş yetkilileri, gerçekleştirilen iş bırakma eyleminin bir uyarı niteliği taşıdığını belirterek, kamu emekçilerinin hakları teslim edilene kadar üretimden gelen güçlerini ve demokratik mücadele haklarını kullanmaya devam edeceklerini vurguladı.

Ertan BAYER-Semih YILDIZ

Exit mobile version