LÜKAP “Yüzlerce kadın korku içinde yaşayarak öldürüldü”

LÜKAP “Yüzlerce kadın korku içinde yaşayarak öldürüldü”

 

Yapılan açıklamada “Birleşmiş Milletler Genel Kurulu 1999 yılında 25 Kasım Gününü “Kadına Yönelik Şiddetin Ortadan Kaldırılması İçin Uluslararası Mücadele Günü” olarak kabul etti.

İnsanlık tarihi boyunca kadın; hemen hemen her toplumda dışlandı, suçlandı, işkence gördü ve hatta yok sayıldı.1800’lü yıllar kadınlar, sorunlarını gündeme taşımaya, örgütlü bir mücadelenin gerekliliğini tartışmaya başladılar. Bu mücadele içinde onlarca kadın lider sırf “Eşit ve Özgür” bir yaşamı talep ettikleri için öldürüldüler.

Erk sahipleri, kadınların bu insanca taleplerini görmezden geldi. Kadınlar ekonomik krizlerde ve savaşlarda en çok zarar gören kesim oldu.

Erkek şiddeti, taciz, tecavüz, kadın ve çocuk cinayetleri, kadınlara karşı erkekleri koruyan yargı kararları, medyanın erkek dili ve egemenler tarafından üretilen kadın düşmanı politikalar ile örtbas edilmeye çalışıldı.

2019 yılının ilk on ayında, en az 284 kadın, erkekler tarafından öldürüldü. 42 kadına tecavüz edildi.485 kadın seks işçiliğine zorlandı. 178 kadın taciz edildi, 217 çocuk istismara uğradı ve 502 kadına şiddet uygulandı. Ancak bu olayların faili erkeklerin çoğu, ceza almak şöyle dursun neredeyse ödüllendirildi.

Kadına şiddet olayı elbette ülkemizle sınırlı değil. Daha dün Şili'de, sokaklarda performans sergileyen direnişçi kadınlardan sanatçı Daniela Carrasco gözaltında işkence gördü ve öldürüldü.

Emine, Şule, Güldünya, Ayşe ve daha yüzlerce kadın, korku içinde yaşadılar, yoktan sebeplerle öldürüldüler.

Biz kadınlar; kadına karşı her türlü şiddetin son bulduğu, cinsiyet ayrımcılığı tuzağına düşürülmeyeceğimiz, ölüm korkusu duymadan yaşayacağımız, eğitim ve sağlık haklarımızı kullanabileceğimiz, kadın düşmanı politika ve söylemlerden arınmış bir toplumun bireyleri olmak istiyoruz.

Sevgili kadınlar; insanca yaşayacağımız günlerin teminatı örgütlü gücümüzdür. Yaşasın haklı mücadelemiz” ifadelerine yer verildi.

Buğra KAYA

Exit mobile version