Cavit Esmer konuyla ilgili verdiği bilgide, şalgam suyunun Trakya’da ilk kez üretimine başlandığını belirterek, “4 ay önce Adana’ya gittim ve şalgam suyu içtim. Daha sonra buraya döndüğümde bir tesis kurmaya karar verdim ve Alpullu’da aylık 40 ton kapasiteli bir tesis kurduk. Burada yaptığımız şalgam suyunda hiçbir şekilde kimyasal madde kullanmıyoruz. İçine, siyah havuç, arıtılmış su, tuz, bulgur ve ekmek mayası atıyoruz. Yaptığımız şalgam suyunun içerisine siyah havuçlar koyuyoruz. Havuçlu şalgam suyunun Türkiye’de patentini alan ilk firmayız. Trakya Bölgesi’nde piyasaya hakim olduk. Pazar ağımızı her geçen gün arttırıyoruz. Ciddi firmalarla çalışmalara başladık” dedi.
-Hedefim marka olmak-
Şalgam suyunun birçok faydası olduğunu dile getiren Esmer, “Şalgam suyunun havuçlu olanı daha çok ilgi görüyor. Talep her geçen gün artıyor. Ben bu işi yaparken Lüleburgaz’ı ön planda tutmaya çalıştım. Patentimiz zaten Lüleburgaz Kardem olarak alınmıştır. Amacım Lüleburgaz’ın adını tüm Türkiye’de duyurmak. Yaptığım ürünü maliyetine satabiliyorum. İstediğimiz tüketicinin ürünü raftan alarak ve tadına bakarak almasıdır. Sıkıntı çektiğimiz konu markamıza Lüleburgaz yazmasıdır. Trakyalılar şalgam suyundan ne anlar gibi sözler duyuyoruz. Ama tesisimizde çalışan Adanalı aileler var. Ve şalgam suyunu yapanlar Adanalı vatandaşlarımız. İlerleyen dönemlerde tüm Türkiye’ye açılmayı hedefliyoruz” diye konuştu.
Esmer, okul kantinlerinden büyük bir ilgi olduğunu ve özellikle acılı şalgam suyu istediklerini sözlerine ekledi.
-Şalgam suyunun yararları-
Vitamin ve mineral miktarları yüksek olan bu hammaddelerden yapılan şalgam suyunun insan sağlığı için pek çok faydası olduğunu dile getiren Esmer, “İştahı açar, laktik asit içerir, sindirimi kolaylaştırır. B grubu vitaminleri içerir, sinirleri yatıştırır. Mide ve karaciğere faydalıdır, kalsiyum, potasyum ve demir içerir, kemik ve dişleri kuvvetlendirir. Afrodizyak özelliği vardır. 100 gramında 20 kalori olan şalgam, A-B-C vitamini içerir. Kalp, damar ve göz sağlığı için faydalıdır. Vücuttaki toksinleri atmak, kolesterolden uzaklaşmak, stresten kurtulmak için bolca yenip, suyu içilir. İdrar söktürücü, romatizma, nikris ağrılarına, mafsal şişliklerine, böbrek kumu ve taşının dümsine, apse, dolama, kan çıbanı, donma, ergenlik sivilceleri, egzama, göğsü yumuşatıcı, akciğer ve bronşları temizler, boğaz iltihabına, pekliğe, şeker hastalarına verilir. Toksinleri atmaya yarayan, süt asidi, fosfor, kalsiyum, potasyum, stresi önleyip sinirleri yatıştır. Şeker ve vitamin yönünden çok zengin olan şalgam arsenik, kalsiyum ve madeni tuzlar içerir. Kansızlık için ideal bir ilaç olup, yaprakları da kökü gibi kalsiyum demir, bakır ve iyot içerir. Vücutta şişliklerin üstüne konduğu gibi, el ve ayağı donanlara haşlanıp lapası sürülür. Haşlanan suyu ile saçlar yıkandığında beyazlaşmayı önler” ifadelerini kullandı.
Esmer, şalgam suyunu yüksek tansiyonu olan hastalara önermediklerine vurguladı. Ömer MUTLU