Dualar Ergene için

Dualar Ergene için
Ergene Nehri’nin kirliliğine dikkatleri çekmek için düzenlenen etkinliğe vatandaşların ilgisi hayli düşük oldu.
Tema Vakfı Lüleburgaz Şubesi ile Diyanet Sen Lüleburgaz Temsilciliği tarafından organize edilen etkinlikte, Durak Mahallesi Ergene Köprüleri mevkiinde toplanılıp açıklama yapıldı.
Etkinliğe Tema Vakfı Lüleburgaz Temsilcisi Hakan Dedeoğlu, Diyanetsen Lüleburgaz Temsilcisi Mehmet Gümüştakım, Sokullu Camii İmamı Ahmet Bostancı, Anadolu Lisesi Müdür Yardımcısı Recep Güder, Durak Mahallesi Muhtarı Muammer Oğuz ve az sayıda vatandaş katıldı.
Kısa sereliğine araç trafiğine kapatılan köprüde bir konuşma yapan Hakan Dedeoğlu “ Hiç kimsenin dilinden düşmeyen bu söz maalesef lafta kalıyor. Ve maalesef bunun öncelikli sebebi insanların hak ile çıkar arasındaki dengeyi gözetmemelerdi. Dengenin gözetilmediği bir ortamda ise çevre sorunları da dâhil olmak üzere hiçbir sorunun toplumsal çıkarlar noktasında çözümlenmesi mümkün görünmemektedir. Ergene’de yaşanan sorunların çözümsüzlüğü bunun sonucu olup bir zihniyet sorununun ifadesidir.
Bugün, çevresine verimlilik ve üretkenlik kazandıran Ergene Nehri’nin içine düşürüldüğü olumsuzluğu ortaya koymak için buradayız. Din adamlarımızla, çevre gönüllüleriyle omuz omuzayız. Dediğim gibi mesele zihniyet meselesi olunca toplumun kanaat önderi olmaları vasfıyla din adamlarının desteğine de fazlasıyla ihtiyaç duymaktayız.
Biz çevreciler yıllardır çeşitli eylemlerle mücadelemizi sürdürüyor, halkımızı bilinçlendirmeye çalışıyoruz. Hukuk davalarında zaman zaman kazanımlar olsa da bu talanı durduramıyor! Ergene Nehri’ndeki kirliliğin ve bölgedeki talanın ana sebebi ranttır. Rant o denli yüksek ki iş başına gelenler onun büyüsüne kolaylıkla kapılıyor. Zihniyet meselesi bu noktada karşımıza çıkıyor. Tam bu noktada “ Allah gözünüzü doyursun” diyesimiz geliyor. Haykırışımızı daha etkili kılmanın yolunun sadece yaratıcıya sığınmak olmadığını, bunu insan olmanın bilinciyle taşın altına elimizi koyarak yapmamız gerektiğini düşünüyoruz, bu nedenle buradayız.
Ergene bugün ölürken öldürmektedir. Bu nedenle “insanların canına kastetmek her şeyden önce günahtır” diyor ve “ gelecek nesillerin hakkında gözü olanların, Müslümanlıkla uzaktan yakından ilişkisi olamaz” diye de ekliyoruz. Bizler öldüğümüzde nereye gideceğimizden emin olmasak da Ergene’yi yok edenlerin öldüklerinde nereye gideceğinden eminiz.
“ İnsan eksen, insan olur” denilen bölgemizin, doğal varlıklarımızın hak ve çıkar dengesi gözetilerek korunması dini, ahlaki- her ne şekilde adlandırılırsa adlandırılsın- her konunun özüdür. Çevre, siyaset üstü bir meseledir. Bu nedenle, iktidarın planladıklarını bir an önce hayata geçirerek Ergene’nin ölümüne son vermesini diliyoruz” dedi. Gökhan KAN
Exit mobile version