Ertan BAYER
6 Mayıs 2011 tarihinde Lüleburgaz’a Yaman Otel’e gelen Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu yaptığı konuşmada Ergene Nehri’nin tamamen temizleneceğiz sözünü vermişti.
Ancak aradan geçen 14 aylık süre zarfından ne Ergene Nehri temizlendi ne de fabrikaların atıkları durduruldu.
Durum böyle olunca tüm Türkiye genelinde yayın yapan televizyonlar geçtiğimiz günlerde Ergene Nehri’ni de haber yaptı.
Bu sırada Ergene Nehri ile ilgi haberleri izleyen Recep Tayyip Erdoğan’ın programı izlerken Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu ’nu araması da yaygın gazetelerde haber oldu.
Bu konu ile ilgili olarak Bakan Veysel Eroğlu gazetelere“Televizyonda Ergene Nehri ile ilgili haberleri izleyen Başbakanımız bir gün bana telefon açtı. Televizyonda Ergene Nehri ile ilgili bir program izliyormuş, dikkatini çekmiş. ‘Veysel Bey, Ergene'nin hali ne böyle?' dedi. Ben de kendisine, Ergene'nin o bölgedeki CHP 'li belediyelerin sorumluluğunda olduğunu söyledim. Bana, ‘ CHP 'li belediyelerin bir şey yapacağı yok, siz yapın' diyerek talimat verdi. Biz de hemen kolları sıvadık.” Ergene'yi kurtarmak için öncelikle arıtma tesisleri yapılacak. Oradaki fabrikalar, yer altı suları denetlenecek, derelerin ıslahı yapılacak, sanayi tesislerinin kullandığı yer altı sularının denetimi için buralara sayaç da takacağız. Kuracağımız bir sistemle Ergene Nehrini 7 gün 24 saat online izleyeceğiz. Bu sistem Türkiye 'de ilk kez uygulanacak. Otomatik numune alma cihazlarıyla Ergene'den online örnekler alınacak, debi ve kirlilik oranları anında ölçülüp merkezden bunların takibi kesintisiz yapılacak. Bir sorun olursa da anında müdahale edilecek. Diğer havzaları da aynı şekilde izlemek için hazırlık yapıyoruz” Şeklindeki açıklamasına Trakya genelinden tepki yağdı.
Konu ile ilgili olarak gazetemizi arayan vatandaşlar “Ergene Nehri 1980 yılından itibaren kirletilmeye başlandı. Kirliliğin çoğunun fabrikalar tarafından yapıldığını devlet kendi tespit etti. Fabrikaları bir çoğu belediyelerin sınırları dışında. Ancak bakan bey öle bir açıklama yapmış ki; sadece Ergene Nehri’ni CHP’li Belediyeler kirletiyor demediği kalmış. Sanki Bakan Ergene Nehri’ni temizlemek istemiş de CHP’li Belediyeler Engel olmuş. Bakan kendi yapması gereken işte bile CHP’li belediyelere suçu atıyor. Suçlama çözüm değil. Suçlama yapacağına Ergeneyi temizlesin” diyerek gazetemize tepki gösterdiler.
. Bilindiği gibi Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’da 11 Mayıs 2011 tarihinde Lüleburgaz Kongre Meydanı’ndan halka seslendiğinde” Ergene Nehri’ni CHP’li Belediyeler kirletiyor” demişti.

