Bir yudum sevgi

Yazar -

Bir yudum sevgi

Sevgimiz-umudumuz-gözbebeklerimizin 2013-2014 eğitim ve öğretim yılı başlıyor. Tüm ailelere hayırlı ve başarı dolu olsun. Ana sınıfı ve 1. Sınıfların uyum sağlama haftasına girdik. Sonra da eğitim ve öğretimleri başlayacak. Bu miniklerin öğretimden çok eğitime ihtiyaçları var, ilerleyen günlerde öğrenme devresine girecekler.

En önemli ihtiyaçları sevilmek, beğenilmek ve değer verilmektir. Anne, Baba, Öğretmen tarafından ne kadar ilgi ve sevgi görürlerse ruh sağlıkları o kadar yerinde olur. Bu yaş grubunda ilgi merkezi olma isteği kuvvetlidir. Başarılı olma ihtiyacı kuvvetlidir. Gerçek başarılar elde edemezlerse hayali başarılarla övündükleri görülür. Bu dönemde korku, öfke, kıskançlık, neşe, sevgi gibi duygular yaşamlarında çok belirgindir. Duygusal halleri çabuk değişir.

Arkadaşlık ilişkilerinde; grup halinde oyunu severler. Arkadaşlıklar kısa sürebilir. Yakın arkadaşlarını kendi cinslerinden seçerler. Fakir – zengin ayrımı gözetmezler. Fakat başka sınıf, okul ve çocuklara karşı cephe alırlar.

Aile ilişkilerinde; aile büyüklerine karşı tavır takınır, yaramazlık ederler. Çoğu zaman inatçılık, dik başlılık yapabilirler. Büyüklerin her şeyi daha iyi bildiklerini ve yaptıklarını düşünürler. Okulda günün önemli bir kısmını geçirmelerine rağmen anne – baba sevgi ve ilgisine ihtiyaçları çok kuvvetlidir.

Öğretmen ilişkilerinde;    öğretmenine büyük ilgi ve hayranlık duyar. Kendini beğendirmek için elinden geleni yapar. Çok görülen şikâyet olayları öğretmenin ilgisini çekmek için yapılır.

 

Çocukları tenkit etmek çok büyük olumsuzluk etkisi yaratır. Alay ve şakalardan hemen alınırlar. Bu gibi davranışların hepsini çok iyi sezinleyip çocuklarımıza en doğru şekilde davranmalıyız, sevdiğimizi ve onlara değer verdiğimizi mutlaka hissettirmeliyiz.   

http://www.hurfikir.com.tr adresinden 29 Mart 2024, 17:33 tarihinde yazdırılmıştır.