AİLEDE HUZUR ve MUTLULUK -2Yazar - Eyyüp Sabri ErdemGeçen haftaki yazımıza devam ediyoruz
Dinimiz İslamın gayesi,Kuran-ı Kerim’in ve sünnet-i seniyyenin bize gösterdiği emir ve yasaklara uyarak hem bu dünya hayatımızın hem de ebedi olan ahiret hayatımızın ihyası ve mutluluğu için çalışmamızı sağlamaktır. İnsanın hem dünyada hemde ahirette saadet ve selametini, huzur ve güvenini temin edebilmesi için en korunaklı sığınma yeri ailedir. Aile toplumun yapı taşı ve olmazsa olmazıdır.
MUTLU ve HUZURLU BİR AİLE OLMANIN YOLLARI
Aile mutluluğu için dikkat etmemiz gereken bazı husular şunlardır:
1- Öncelikliğimizin dinimiz İslâm’a uygun yaşamaya gayret etmemiz ve İslâma uygun bir evlilik yapmamız gerekmektedir.
2- Aile hayatında mutlu olmak için, iyi bir eşi tercih edip onunla evlenmiş olmak yetmez; senin de iyi bir eş olman gerekir.
3- Güvenli bir ortam olmadığı için sosyal medya hesapları ve internette tanıştığınız kişiler ile evlenmeye çalışmayın.
4. Yapılacak evlilikte taraflar arasında denklik çok önemlidir. Denkliği yalnız fiziki anlamda değil; sosyal, kültürel, ruhsal, ekonomik ve en önemlisi ahlaki özelliklerde arayın.
5- Karı ve koca , sevgilerini her vesileyle birbirlerine ifade etmelidirler. Eşler arasında anlaşmazlıklar ve kırgınlıklar uzun süreli olmamalı ve kısa zaman da tatlıya bağlanmalıdır.
6- Eşler arasında sağlıklı ve mutlu bir cinsel hayata özen göstermelidir,evliliğin yapılmasının en önemli sebeplerinden biri bedeni arzu ve isteklerdir.
7- Aile hayatında mümkün olduğunca eşiniz ile birlikte vakit geçirin,evde beraber olduğunuzda zamanınızı Televizyon ya da bilgisayar başında,cep telefonunda geçirmeyin. Aynı evde iki yabancı gibi olmayın. Bilhassa hobileriniz ve alışkanlıklarınız uğruna eşinize olan ilginizi ve
dolayısıyla mutluluğunuzu gölgelemeyin.
8- Eşler kendisi için istediği güzel şeyleri birbirleri için de istemeli, kendini düşündüğün kadar onu da düşünmelidir.
9- Eşler karşı tarafta hata olarak gördüğü bazı şeyleri ikaz etmede ve düzeltmede aceleci olmamalıdır; şunuda unutmamak gerekir ki değişmesi için zamana ihtiyaç duyulan kusurlar olabilir. Ufak tefek hatalar da büyütülmemelidir.
10- Eşler arasında olan küçük ve büyük her kusurda incitici ve kırıcı tenkitlerden titizlikle sakınmalıdır.
11- Eşler evliliğin yükümlülük ve sorumluluklarını gönül hoşluğuyla kabul etmeli ve tam bir özgüvenle üstlenmelidir.
12- Yersiz,gereksiz ve dayanağı olmayan kıskançlık, kuşku ve şüpheye yer vermemelidir.
13- Aile fertleri içinde çok iyi iletişim olmalıdır.
14- Aile hayatında mutluluk, evde hiçbir problemle karşılaşmamaya değil, problemlerin üstesinden gelebilmeye, onları sınırlı tutmaya, eşlerin ilişkilerini olumsuz etkilemesine fırsat vermemeye bağlıdır.
15- Eşler olarak yaşanan bir tartışma esnasında eşinin güzel yönlerini ve iyiliklerini de hatırlamaya çalışılmalı; beğenilmeyen yönlerinin, tüm iyiliklerini örtmesine fırsat vermemelidir.
16- Eşlerin çocuklarının yanında tartışmaktan veya sesini yükseltmekten sakınması gerekir. Çünkü ailede çocuklar, öncelikle anne ve babayı örnek alarak ve taklit ederek hayatı ve ahlaki değerleri öğrenirler. Bu tür problemler ve çözüm yolu çocuğun zihninde yer edecek ve ileride üzerinde olumlu ya da olumsuz olarak etkisini gösterecektir.
17- Karı ve kocanın sevgisini göstermek sadece dilde kalmamalıdır, bunu uygulamaya dökmek gerekir.
Doğum gününde, evlilik yıldönümünde bir hediye almak, arada sırada da olsa eve gelirken elinizde bir demet çiçek olsun. Hediyeleşmek aradaki sevgiyi arttırır ve bunu adet haline getirin.
18- Eşlerin yaşadıkları evde bir köşeye çekilip tek başına oturmayı adet haline getirmemesi, mümkün mertebe eşiyle ve çocuklarıyla ilgilenmesi gerekir.
19- Eşine ve çocuklarına zaman ayırmalı, onlarla dışarıda da vakit geçirmelidir.
20- Eşinin akrabaları ziyarete geldiğinde hoşnutsuzluğunu ve memnuniyetsizliğini göstermemeli. Tam tersi, onları güzel bir şekilde karşılamalı ve ağırlamalıdır .
21- Özellikle eşlerin birbirlerinin anne ve babalarına hürmet etmesi, ona ailenin geleneklerine göre en güzel şekilde hitap etmesi. Onunla tartışmaya girmemesi gerekir.
22- İstişare, aile hayatının en önemli prensibidir. Genel anlamda eşler birbirleriyle istişare yapmalıdırlar.
23- Evlilik hayatıyla ilgili bilimsel ve dini kaynaklar okunmalı, incelenmeli, gereken inanç, ibadet ve güzel ahlakla ilgili bilgiler edinmeli, gerekli sorumluluk için bazı kurallar oluşturulmalı ve tatbik edilmelidir.
24- Çocukların bakımı ve terbiyesiyle ilgili doğru ve Allah’ın emir ve yasaklarına uygun bilgiler edinmeli ki, hayatın her safhasında onlara nasıl davranılacağı bilinsin. Böylece hem ruhen ve bedenen sağlıklı yetişsinler. Eşler çocuk eğitimi konusunda ne kadar yeterli ve ne kadar eksik bulunduklarını gözden geçirilmeli ve bu eksiklikleri en kısa sürede tamamlamalıdırlar.
25- Eşinizi ve çocuklarınızı kesinlikle başkalarıyla kıyaslamayın.
26- İsraf ve savurganlık ailedeki mutluluğu bozar ve ortadan kaldırır. Allah israf edenleri sevmez. Ailede tutumlu olunmalıdır ki, yokluk çekilmesin.
27-Müslüman kadın ve erkek, ailenin huzur ve mutluluğu için anne ve babasına gereken sevgi ve saygıyı göstermelidir, onlara iyi evlat olmak için gayret etmeli, onları üzmemek ve mutlu etmek için elinden geleni yapılmalıdır. Eğer anne-baba yaşlı ise; çocuklar, gençler, yaşlı olan anne ve babalarına da her zaman, her istedikleri konuda yardımcı olmalı ve onlara gereken saygı, sevgi, hürmeti ve ilgiyi göstermelidir. Çünkü Rabbimizin emri budur.
Rabbimiz Kutsal kitabımız Kur’an-ı Kerim’de; “Rabbin, sadece kendisine kulluk etmenizi ve anne babanıza iyi davranmanızı emretti. Onlardan biri veya ikisi senin yanında yaşlanırsa onlara öf bile deme! Onları azarlama! İkisine de gönül alıcı güzel sözler söyle.
Onlara merhametle ve alçak gönüllülükle kol kanat ger. “Rabbim! Onlar nasıl küçüklükte beni şefkatle eğitip yetiştirdilerse şimdi sen de onlara merhamet göster” diyerek dua et.”buyurmuştur.
(İsra sûresi 23-24)
28- Çocuklar Allah’ın anne ve babaya verdiği büyük nimetlerdir. Onları ihmal etmemeli, iyi terbiye etmeyerek veya başka herhangi bir işi daha önemli sayarak bu nimeti hem dünya hemde ahiret için azap vesilesine çevirmemelidir.
29- Evli çiftlerin çocukları olmuşsa Allah’a şükür etmeli ve çocuklarını İslâm dininin ölçülerine göre yetiştirmelidir. Eğer gereken yapıldığı halde, çocukları olmuyorsa sabretmeli, bu da bir imtihan gereği olduğunu düşünmeli ve aşırı bir şekilde üzüntüye kapılmamalı ve birbirlerini yıpratmamalıdırlar.
30-Karı ve kocanın Ailenin huzur ve mutluluğu için eşine, eşinin ailesine ve çocuklarına çok iyi davranmaya özen göstermesi gerekmektedir.
31- Evlilik hayatında huzur ve mutluluğun olması için;karşılıklı olarak sevgi, saygı, sabır, sadakat ve sorumluluk bilinci olmalıdır.
32- Anne-babalar olarak evlatlarımızı kötü huylardan, zararlı alışkanlıklardan korumaya gayret etmemiz gerekir. Alkol, uyuşturucu, sigara, kumar bağımlılığı gibi, toplumunuzda zamanımızın hastalıkları olan internet, televizyon, cep telefonu bağımlılığı da günden güne hızla artmakta toplumumuzun geleceği açısından büyük tehlike arz etmektedir. Bundan dolayıdır ki anne-babalar, çocuklarının imanlı Allah’a itaat eden ve güzel ahlâklı olmalarına özen göstermeli ve bunun için gayret etmelidirler. Çocukların ahlâkının bozulmaması için internet, televizyon ve cep telefonuna karşı gereken tedbirleri almalı ve onlara güzel bir örnek olmalıdır.
33- Eşler ailenin huzurunu bozacak söz ve davranışlardan kaçınmaya gayret edilmelidir.
34- Eşler hayatın zorluklarına karşı birbirlerine maddi ve manevi destek olmalıdır.
35- Eşler birbirine değer vermeli ve onu yalnız olduğunda ya da başkalarının yanında hafife almamalı rencide etmemeli, onu küçük düşürecek imalarda bile bulunmamalıdır.
36- Ailenin mutululuğu için eşinize karşı nazik,kibar, yumuşak ve güler yüzlü, güzel sözlü olmaya itina edilmelidir.
37- Erkeğin rızıkını helal yoldan kazanması ve Allah’ın rızasını kazanmak niyetiyle çalışması sadakadır ve sevaptır. Hanım da ev işlerini Allah’ın rızasını, dolayısıyla sevap kazanma niyeti ile yapmalıdır. Çünkü ev işlerini yapmak da sadakadır, sevabı vardır. Sevap kazanmak da insanı mutlu ve huzurlu eder.
38- Erkek eşinie karşı hem maddi hemde manevi olarak cimri değil, cömert olmalıdır. Ev işlerinde de eşine yardım etmelidir.
39- Yaşadığımız dünya hayatının imtihan hayatı olduğunu unutmamalıdır.
Doğru inanç, ibadet ve güzel ahlâk sahibi olmalı ve helal olanı yapmalı, haram olan, günah olandan da uzak durmalıdır.
40- Lüks ve israftan sakınmalı, haline şükretmeli. Dünya ve ahirette mutlu, huzurlu olmak için çalışmalı ve duâ etmelidir.
Selam ve Dua İle
http://www.hurfikir.com.tr adresinden 15 Eylül 2024, 06:05 tarihinde yazdırılmıştır. |