SAĞLIKLI İLETİŞİM KURMANIN YOLLARI

Yazar - Kader Ekiz

SAĞLIKLI İLETİŞİM KURMANIN YOLLARI  

              Merhaba Değerli Okurlarım. Bugünkü konumuz sağlıklı iletişim kurmanın önemi ve yolları nelerdir?

              Sağlıklı bir iletişimin en önemli unsuru, önce kendini duyabilmektir. Kendi sesimizi duymadığımız bir yaşamda başkalarının sesini ne kadar ve nasıl duyabiliriz ki…

              Biz bir iletişimin içinde iken önce ne konuştuğumuza yani konuşma konumuza odaklanmalı; biz bu konuda ne düşünüyoruz, hangi bilgilere sahibiz ve bunu karşı tarafa nasıl aktarabiliriz aşamasını irdelemeli daha sonra konuştuğumuz kişinin aynı konuda nasıl fikir yürüttüğüne odaklanmalı, onu dinlemeli, bildiğimiz konudaki düşünceye getirdiği yoruma dikkat etmeli, bilmediğimiz kısmına odaklanmalı ve fikirlerini saygıyla karşılamalıyız. İşte bu noktada iki kişinin bilgilerini paylaşması ve aktarması sürecinde bazı iletişimsel becerileri sergilemesi gerekiyor.

             Öncelikle iletişimin bilgi yarışı olmadığını, bildiklerimizi paylaşmak olduğunu unutmadan saygı içerisinde, ses tonumuza dikkat ederek nazik ve doğru bir üslupla konuşmalıyız. Fikirlerimizin hangi konuda desteklendiğini doğru ve iyi tespit etmeliyiz. Üzerinde durduğumuz konunun desteklenmediğimiz kısmının nedenini iyi anlamalı buradaki iletişimde bize değil, savunduğumuz fikrin karşıt görüşünü açıklamaya çalıştığını anlamalı, savunmacı bir dil değil, onun açıklamasına izin verici bir dil ile konuşmalıyız. “her zaman benim bilmediğim ama onun bildiği bir şeyler mutlaka vardır.” Düşüncesine sahip olarak dinlemeyi ve anlamayı başarmalıyız.

            Aynı konuda ve farklı konularda konuşulan her konu mutlaka çözülecek, bir taraf haklı bir taraf haksız olacak şeklinde düşünmemeli, buradaki amacın fikir alış verişi olduğunu unutmamalıyız.

            Doğru bakış açısı bize doğru iletişimin kapılarını açacaktır. Her ne olursa olsun sakinliğimizi korumalı, söylenenlere odaklanmalı, dinlemeli anlattığı şeylerdeki bizim görüşlerimizin aynı ve farklı yönlerini doğru tespit etmeli ve ona göre cümlelerimizi kurmalıyız. Aksi halde konuşma iletişim kurmaktan uzaklaşır, herkesin anlattığı, kimsenin dinlemediği, anlayamadığı sözler dizisine dönüşür. İşin içine o anlık duygular da girerse konuşmamızın sonucu pek de iç açıcı olmayabilir. İşte bu yüzden sağlıklı iletişimde nazik olmak, telepati kurabilmek, anlamak, kendini doğru ifade edebilmesine imkan vermek gerekir.

           Kısaca sağlıklı iletişim iki kişinin aynı ya da farklı konuda; aynı ya da farklı görüşleri anlatmasına ve savunmasına rağmen ortak bir paydada buluşmayı başarabilmesi ve en önemlisi de iki kişinin bu konuşmadan memnun ayrılmasıdır.

http://www.hurfikir.com.tr adresinden 27 Temmuz 2024, 07:23 tarihinde yazdırılmıştır.