ENGELLİLERE AVUÇ AÇTIRMAYIN..

Yazar - HAYRİ AKPINAR

ENGELLİLERE AVUÇ AÇTIRMAYIN..  

 Birkaç gün önce Yeni seçilip göreve gelen Kent Konseyi;  Engelliler meclisi Başkanı Sayın Feray Erdoğan ve birkaç yönetici ziyaretimize geldi mutlu olduk ancak sohbet uzadıkça dertleri sorunlarını dinledikçe engelli vatandaşlarımızı ne kadar ihmal ettiğimizi, görmezden geldiğimizi fark ettik, sadece biz değil bu insanlarımızın asıl sorunlarını çözecek kurumların  daha da ihmalkar olduğu gerçeği insanın vicdanını mahkum ediyor.

                Engellilik, bireyin yaşam aktivitelerini sınırlayıcı ve kısıtlayıcı zihinsel-fiziksel bozukluklardır. Şehrimizde 8 bin civarı engelli hemşerimiz, bunların sorunları ile tek başına mücadele eden anne/babaları dahil edersek 24 bin direkt etkilenen insanımız var. Bu rakam bazıları için oy potansiyeli, bazıları için vicdanları baskılayan sorumluluk duygusu ve bazıları için ise ne yazık ki şov ve reklam kapısı durumuna dönüşmüş.

         Bu insanlarımızın çok fazla talepleri yok her biri kolaylıkla halledilecek cinsten sadece ilgilenen yok. Sorunlarının çözümünde Devlet ve duyarlı şehir esnafı gerekli desteği veren sahiplenen yapılar, Ancak asıl sorumlu ve görevi olan 3 kurum ne yazık ki üç maymunu oynuyor gözüküyor. Aşağıda saydıklarımızı Lütfen hesap sorma değil eksiklikleri hatırlatma olarak algılayın Ancak yinede ıslık çalarak gökyüzüne bakarsanız umursamazsanız özellikle bu camianın anneleri sizi üzecektir. Unutmayın “YERYÜZÜNDE ÇOCUĞU ACI ÇEKEN ANNEDEN DAHA CESUR, GÜÇLÜ ve ACIMASIZ CANLI YOKTUR” gazabı çok ağır olur.

         Belediye yönetimi;

         *Lüleburgaz halkının kaynakları ile yaptığı Akademi dedikleri tesislerden bu insanların yararlanmasına imkanlar sağlanmalı. özellikle spor salonları çok gerekli olmasına rağmen haftanın belli günleri ve saatleri bu insanlarımıza tahsis edilmeli.

         *Engelliler meclisinin toplanıp faaliyet ve proje geliştirecek bir ofisleri yok. Belediyenin herhangi bir tesisinde 10 M2’de olsa muhakkak bir ofis tahsis edilmeli.

         *Övüne övüne bitiremediğiniz Parklarınızda bu insanlar için azda olsa korunaklı özel alanlar yapılmalı ve bir çoğunda Engelli WC bulunmamakta, bu eksikler tamamlanmalı, var olanında hijyen denetimi muhakkak yapılı.

         *Şehir içi minibüs hattındaki araçlarda engelliler için en az bir tane olsa da işaretli koltuk ayrılmalı. Gördüğünüz gibi çok ta zor ve ulaşılmaz istekler değil hepsi yapılabilir.

         Muhtarlarımız;

         *Mahallenizdeki engelli vatandaşların ne sayısından, nerede ikamet ettiklerinden haberiniz olduğunu hiç sanmıyorum hele hele ihtiyaçlarında ve sorunlarından hiç.

         Bu insanları bulacak yasal haklarına ulaşmasını sağlayacak sizlersiniz, Siz kamu adına hizmet edensiniz ve başlıca göreviniz mahalle sakinin sorunun çözüme giden yolu göstermek fayda sağlamak. Biliyorsunuz sanırım Sayılardan ibaret olan demokraside engelli vatandaşın oyu ile sizin oyunuz aynı değerde,  Biraz gayret, Bu insanlara sahip çıkacağınızı biliyoruz.

         Lüleburgaz Engelliler derneği;

         Derneğinizin faaliyetleri ve yapısı hakkında şimdilik fazla bilgimiz yok, araştırıp sizi tanımaya çalışıyoruz. Eminiz ki iyi ve faydalı projeler peşindesiniz,  Faaliyetlerinizi kıskananlar olacaktır aldırış etmeyiniz. Uzun zamandır görevdesiniz, bilginiz ve tecrübenizi ve hatta yardım malzeme deponuzu Kent konseyi Engelliler meclisi ile paylaşın lütfen, aynı kategoride faaliyettesiniz onlara en büyük desteği verecek sizsiniz, yapacağınızı da biliyoruz.

         Sayın Kent konseyi Başkanı Binnur hanımı da destek ve gayretlerinden dolayı tebrik etmeden geçmek istemiyorum, Bu sorunları çözecek yöntem ve şartları sağlayacağına eminim.

         Yaşam  çok zor bir süreçtir. Bu süreçte engelli olan  kimseler için daha zor bir duruma dönüşebilmektedir.  İşte burada her birimize çok önemli görevler düşer. Yerel yönetimler  bu konuda üzerine düşen görevleri  en iyi şekilde yerine getirmelidir. Engellilerin sorunları dinlenilmeli ve yaşam onlara  göre de  düzene sokulmalıdır. Onların  yaşamını kolaylaştıracak her türlü çalışmalar yapılmalıdır.

         Verilecek her destek ve duyarlılık Toplumsal barışa katkı sağlayacaktır. Tıpkı Gül tutan birinin elinde muhakkak bir tutam gül kokusu kaldığı gibi.

 

 

http://www.hurfikir.com.tr adresinden 27 Temmuz 2024, 05:37 tarihinde yazdırılmıştır.