KUMRU, PERU, SİVAS, NİKSAR; LÜLEBURGAZ, KIRKLARELİ...

Yazar - Nuri Kahraman

KUMRU, PERU, SİVAS, NİKSAR;  LÜLEBURGAZ, KIRKLARELİ...  

 

Bu yıl, il dâhilindeki İmam-Hatiplerle irtibat bakımından en hareketli yılımız oldu ORİMDER olarak. Zaman zaman burada paylaşıyoruz. Son olarak geçen gün, Çaybaşı ve Akkuş ilçelerimizdeki yapılanma çalışmalarımızı konu etmiştik. 

İSTANBUL, ÇINAR, TRAKYA...

Akkuş bizim görev hayâtında 2. durağımız. İdâreci olarak ta ilk ve tek yerimiz. Anadolu olarak ta ilk diyebiliriz. Çünkü mâlum ilk yerimiz Lüleburgaz, Trakya yakasında kalıyor. Yüksek İslâm’ı İstanbul’da okuduk. dolayısıyla,ilki boğazın batı, 2.si de doğu yakasında oldu. 

İstanbul’a gelince; nereye gidersek gidelim o dâimâ gönlümüzün ta orta yerinde. Kendimizi ona âit hissediyoruz hep. Çünkü bizim dünyaya gölge salan ve tüm mazlumları kanatları arasına alan çınarımız orada. 

O çınarın filiz veren dalları yeni nesil yine onun ikliminde yetişiyor. Mâmâfih, tüm faaliyetlerimizi bu esprinin bir uzantısı olarak görüyor ve bu heyecanla yollara düşüyoruz.  Akkuş’ta 85-89 yılları aralığında görev yaptık. O günkü şartlarla bu günküler kıyas edilemez. Şu an zâten eski okul yıkılmış. Geçici bir binadalar ama sâhici gibi ciddiyetle donatmışlar. Şehrin içinde, 5 katlı bir binâ. Lüks donanım. Pırıl pırıl sınıflar, etkinlik odaları, toplantı salonu, kütüphâne, kızlar ve erkekler için ayrı mescidler, ilk girişte size tebessüm eden köşeler, görsel düzenlemeler. 

SİSLİ GÜRGEN, DUMANTEPE...

Okulun 396 talebesi varmış geçtiğimiz yıl. Bu Akkuş ölçeğinde güzel bir rakam. Gelecek yıl daha da çoğalacağına inanıyorum. Zîrâ okulun albenisi yanında, idâreci ve öğretmenlerin, derneğe katkı verecek olan arkadaşların ilgi ve heyecanı bize bunu rahatlıkla söyletiyor. Kendilerine başarılar diliyoruz. İnşâllâh bizler de ralara çeşitli vesîlelerle bundan sonra daha çok gelmeye çalışacağız.  

Bu arada, başta Müdür Hayâti İPTAŞ Bey olmak üzere tüm katkı verenleri, okul adına çıkardıkları SİSLİ GÜRGEN Dergisi’nden dolayı tebrik ediyorum. Yazmaların-çizmelerin anlık ve günlük çerez türünden paylaşımlara savrulduğu günümüzde böyle derli-toplu bir yayın ortaya koyup, bir nevî geleceğe mektup yollamak, hele de bunu taşra şartları ve imkânlarıyla yapmak; hakîkâten tebriğe şâyân bir düşünce ve gayrettir. Böyle yayınların gerek okul gerekse belde bilinci bakımından önem arz ettiğini düşünüyoruz. 

BALCI REMZİ, TEKKİRAZ...

Evet, yol arkadaşımız Süleyman MEMİŞOĞLU Ağabey’le dönüşte, Dumantepe’de Balcı Remzi Dayı’yla tanıştık. Süleyman Ağabey de kendisi gibi Kafkasya Muhâcirlerinden olunca bayağı ortak tanışları çıktı. Epey muhabbetten sonra birer kilo da bal alarak yola koyulduk. 

Süleyman Ağabey’in bir tanışı da Tekkiraz’da varmış. Meğer orada bir Huzur Evi bulunuyormuş. Orada uzaktan bir akrabasını ziyâret ettik. Müdür Bey de bizim tanışımız çıktı. Daha çok rahmetli babamı tanıyormuş. Bizim mağazaya çok gelmiş. Burada çok hikâyeler var. Müdür Bey; burada her tür hizmet var, yaşlılar için bire bir ama, sonuç olarak ne yaparsanız yapın, yakınlar olmadığı, ziyâret edilmedikleri sürece "burada huzur var ama mutluluk yok!" diyor. Çok doğru. İnsan için kendi toprağı olduğu kadar, kendi âile ve akrabâ çevresi de çok önemli. Bunu bir kez daha anlıyoruz. 

DÖŞEKDİBİ, FİZME, FATSA...

Neyse, arayı daha fazla açmadan bu defâ da Kumru yollarındayız. Târih 30 Temmuz Cumartesi. Kumru İmam-Hatip Mensupları Derneği’nin yaklaşık 20 km. daha yukardaki DÖŞEKDİBİ MESÎRE ALANI’nda Pilâv Günü Etkinliği var. Havalar iyi. Sabah, başkanımızla Belediye’nin orda buluşup Ünye Minibüsüne binerek Fatsa’da iniyoruz. Orada bizi arabasıyla, Ünye’den gelen arkadaşımız karşılıyor. 

Dolayısıyla, ORİMDER'i temsilen Başkan Abdurrahman MURTAZAOĞLU ve Süleyman Aydın MEMİŞOĞLU Bey Arkadaşlarımızla berâber Kumru yollarındayız. Özellikle Kumru’dan sonrasını sormak durumundayız. Fizme’den programa katılan bir grup arkadaş beklememizi isteyip öne geçerek bize refâkât etmiş oldular. Yo boyu büyük yol genişletme çalışmaları var. Büyük duvarlar, menfez ve duvar yapımları hızla sürüyor. Burası Niksar bağlantı yoluymuş. 

EBÜL'HAYIR, ÇİFTE EZAN... 

Program yerine vakitlice vardık. Çoğu katılımcılar âilece gelmişler. Çadır kurup kendi aralarında çay içenler, kahvaltı sofrası kuranlar var.  

Bizler, oradaki ve daha sonra peyderpey elen arkadaşlarla hoş-beş, tanışma derken öğle vakti girdi. Bizi, Ebül'Hayır'da görev yaptığı günlerden tanıyan Wehbi AÇIKSÖZ Hoca arkadaşımızın teklifiyle ikili ezana bizi de kattılar. Fatsa Orta Câmi görevlisi Hâfız Muammer SALI ile berâber öğle ezanını okuyup hasır ve kilimler üzerinde cemaatle namazı edâ ettik. 

ORİMDER, KUMİMDER; ÖNDER...

Ordu Merkezdeki programlara da yetişmek adına erken ayrıldığımız etkinlikte namazın ardından yemek yenildi. İkramlar güzel ve doyurucuydu. Allâh CC râzı olsun. İsteyenlere tekrar verildi. Gündem ictimâsı Kuran tilâvetiyle başladı.  Sırayla tek tek tanışmanın ardından konuşmalar yapıldı. Aralarda kasîde ve ilahiler okundu. KUMİMDER Başkanı Ali YAŞ Hoca'nın öncülüğünde gerçekleşen programın sunuculuğunu Ali ERDOĞAN Hoca Kardeşimiz yaptı. 

ORİMDER adına Başkan Abdurrahman MURTAZAOĞLU'nun derneğin faaliyetleri ve hedefleri çerçevesinde yaptığı bilgilendirme konuşmasının sonunda herkesi Eylül Ayında Sivas'ta yapılacak olan, ÖNDER genel toplantısına katılmaya dâvet etti.

Başkandan sonra, İmam-Hatip Okulu’nu,Türkiye’de ilk açılan yerlerden Kırklareli’de okuduğunu söyleyen Halil PERU Hoca bir âkil insan ve Ağabey hüviyetiyle günün mesaj konuşmasını yaptı. İmam-Hatip Liseleri’nin ehemmiyetine vurgu yapan Peru, bu ruhun tekrar canlandırılmasının vücûbiyetine ve böylesi toplantı ve dernek faaliyetlerinin değerine dikkât çekti. 

ÇOCUKLAR, YARIŞLAR, YAKARIŞLAR... 

Âilece katılanların çoğunlukta olması hasebiyle çocuklar arasında hediyeli, ağızda kaşıkla düşürmeden yumurta götürme ve çuval içinde düşmeden yürüme yarışları yapıldı. En küçüklerin de katılmak için can attığı yarışma katılımcılar arasında büyük heyecan uyandırdı. 

Tüm arkadaşların ismini yazamıyoruz. Tanıştıklarımızdan aklımızda kalanlar; Ahmet UĞLU, İsmail ELBİR, Mustafa BERBER, Îsâ ÇALAK, Ahmet AÇIKSÖZ, Murat ZÜĞLÜ, Yakup ERGiL, Murat SAYGI, Âdem ARIK, Câvit DÖNEK, Hacı BULUN, Abdullâh SALI… Rabbimiz hepsini râzı olduğu kullar arasına katsın. Hep birlikte güzel, müstesnâ, unutulmaz bir kardeşlik günü yaşamamıza vesîle oldular. Rabbimiz böylece bizleri Efendimiz SAV in komşuluğunda da buluştursun diye niyâz ediyor, tekrar bir araya gelmek temennîsiyle cümleye sevgiler-saygılar sunuyoruz wes'selâm... 

 

 

http://www.hurfikir.com.tr adresinden 18 Nisan 2024, 12:40 tarihinde yazdırılmıştır.