DOLAR YİNE 18 TL

Yazar - Metin ATLI

DOLAR YİNE 18 TL  

Son milletvekili seçimini AKP kazandı. Son cumhurbaşkanlığı seçimini Erdoğan kazandı. İyi de oldu. Neden mi? Seçimler bitmiş, Muharrem İnce seçimi kaybetmişti. Ayvalı köyünde bir arkadaşımız evinin bahçesinde akşam yemeği verdi. Belki 50 kişi vardı. Sohbet esnasında Belediye başkan yardımcısı Kemal Pektaş kardeşimiz ‘Metin abi. Sen Muharrem İnce’nin kazanmasını istememişsin. Neden istemedin ki’ dedi. Herkes bana garip garip baktı.

          Sorusun da kötü bir niyet yoktu, merak ediyordu.  Ben de hiç geri vites yapmadım. Aynen şöyle cevap verdim. ‘AKP ülkeyi çok kötü yönetiyor. Büyük bir ekonomik kriz gelecek. Muharrem İnce kazanırsa bu krizi kucağında bulacak. Bu krizin  AKP politikaları yüzünden çıktığını anlatamayacak.  Sonraki seçimi AKP en az yüzde  70 oyla tekrar kazanacak. CHP belki 100 sene bir daha iktidara gelemeyecek. O yüzden bu kriz AKP döneminde yaşanmalı. CHP gelecekse krizden sonra gelmeli. Maalesef 5 yıl daha dişimizi sıkacağız.’ Bu konuşmamdan sonra milletvekili Turabi Kayan masamıza geldi ve bir sohbetim oldu. CHP’de iyi ekonomistler olduğunu, bunu önleyebileceklerini söyledi. Bana göre kim gelirse gelsin bu kriz kaçınılmazdı. Kim haklıydı bilmiyorum. Ama sanki zaman beni haklı çıkardı.

         1 sene olmadı. 21 Kasım 2021’de “Dolar 10 TL “ diye yazı yazmıştım. Ne büyük bir olaydı. Meğerse onlar iyi günlerimizmiş. 1 ay sonra Aralık 2021 de dolar oldu 18 TL. Parasının eridiğini gören 3-5 kuruş sahibi sade vatandaşlar dolar aldılar, altın aldılar. Sonra bir gün bir gecede Dolar düştü 13 liraya. Operasyon gece yapıldı. Banka hesapları kapandı. Sade vatandaş boynu bükük seyretti. Ama birileri var ki o gece dolarlarını 18 TL den bozdurup ertesi gün 13 liradan aldılar. Ne vurgun vurdular ama.

         Herkesin kafası karıştı. Bir gecede dolar nasıl bu kadar düşmüştü. Bunun tek bir yolu vardı. Piyasaya çok büyük miktarda dolar girmiş olmalıydı. O sene karpuz bol olduysa çok ucuza karpuz yersin. Ama karpuz az yetiştiyse karpuzu pahalıya yersin. Yani bol olan şeyin fiyatı düşük olur, az olan şeyin fiyatı da yüksek olur. Dolar da böyleydi. Ne oldu da dolar bollaşmıştı. Hükümet bu kadar doları nerden bulmuştu. Bizi çok seven Katar mı vermişti. Yoksa sakın kasadaki tüm paramız olan 128 milyar doları satmışlardı?  Bu para bizim cumhuriyet tarihi boyunca zar zor biriktirdiğimiz paraydı. Yok canım bu kadarını da yapmazlardı.

         Ama korkunç gerçek ortaya çıktı. Evet kasamızdaki 128 milyar Dolar’ın tamamını satmışlardı. Dolar bundan düşmüştü. Üstelik üstüne 40 milyar Dolar borç alıp onu da satmışlardı. Pekiyi merkez bankası bu Dolarları kime satmıştı ve kaç paradan satmıştı. Öyle ya merkez bankası dolar satacaksa ihale yapar, en yüksek fiyatı verene dolar verirdi. Bu işler şeffaf bir şekilde yapılıyordu ve merkez bankası sitesinde bunlar yayınlanıyordu.  Bu sefer hiçbir açıklama yapılmadı, hiçbir şey yayınlanmadı. Bu kadar dolar kime satıldı, kaç paradan satıldı kimse öğrenemedi.

       Tüm dolarlarımızı sattılar. Bizi beş parasız bıraktılar. Tamam da bu çare oldu mu? Olmadı. Bugün dolar yine 18 TL. Yaklaşık 170 milyar dolar boşu boşuna gitti. 80 milyon Türkiye’de kişi başına 38 bin 250 TL eder.  Yani bu parayı böyle çar çur etmeselerdi, bu parayı Türk halkına dağıtsalardı her aileye 150’şer bin lira para düşecekti. Böyle yazarsam belki olayın korkunçluğunu daha iyi anlarsınız.

       Pekiyi iktidar değişirse ve gerçek bir sosyal demokrat CHP gelirse ülke düzelir mi? Sözüme dikkat edin. Gerçek bir sosyal demokrat CHP gelirse. Epey bir düzelme olur. Sosyal demokrat ülkelerde özgürlük var, şeffaflık var, gelir adaletsizliği bu kadar değil, eğitim daha iyi, adalet daha iyi. Orada 170 milyar doları çöpe atamazsın. Çünkü tek adamlık yok, denetleme var. Bunların sonucu olarak da gelir durumları daha iyi.

             Ama sosyal demokrat sisteminin de çok büyük bir zaafı var. Zenginliğe bir sınırlama getirmiyor. Adam çalışmış zengin olmuş diyenler var. Çok çalışmakla çok zengin olunmuyor. Ne kadar çalışırsan çalış bu havaalanlarının bu köprülerin ihalelerini sana vermezler. Çok mal haramsız olmaz. Ülkemizde ve dünya da bir kısım zenginde o kadar çok para var ki. Bunlar her sene paralarına para katıp daha da zengin olacaklar. Siyasilerle işbirliği yapıp daha da zengin olacaklar. Orta sınıf ve fakirler ise gün geçtikçe daha da fakirleşecek. Ve bir gün bu düzen çökecek. Dünya nimetlerinden herkesin eşit yararlandığı yeni bir dünya düzeni gelecek. Ama buna daha çok zaman var. O zamana kadar hiç olmazsa sosyal demokrasiye sahip çıkalım.

 

 

 

 

           

        

                

          

 

http://www.hurfikir.com.tr adresinden 18 Nisan 2024, 19:00 tarihinde yazdırılmıştır.