UYKU VE KİLO İLİŞKİSİ

Yazar - İlke Doğan

UYKU VE KİLO İLİŞKİSİ  

 

Kilo almanın en yaygın nedeni, çok yeme-az hareket etme olsa da güncel çalışmalar yetersiz uyumanın kilo kazanımına neden olabileceğini gösteriyor.

Yetersiz uyku, vücudumuzda ne gibi değişikliklere sebep oluyor gelin birlikte inceleyelim.

 

·         Yetersiz uyku, beynimize “ben doydum” sinyali gönderen, tokluk hormonu olarak da bilinen leptin hormonu seviyesinde azalmaya neden oluyor. Leptin hormonunun seviyesindeki bu düşüş, vücudun fazla kaloriye ihtiyacı olmadığı durumlarda bile daha fazla yemeye neden oluyor.

·         Vücudun yenilenmesi ve yağ yakımının sağlanması için 7-8 saatlik uykuya ihtiyaç vardır. Yetersiz uyku durumunda vücutta strese sebep olan birtakım durumlar meydana gelmekte ve stres hormonu olan kortizol seviyesinin yükselmesine neden olmaktadır. Yükselen kortizol hormonu iştah artışına sebebiyet verebilir. Böylece daha fazla yemeye yönelebilirsiniz.

·         Yetersiz uyku, vücudu insüline karşı daha dirençli hale getirerek şeker metabolizmasında bozulmalara yol açıyor. İnsülin direnci, daha fazla insülin salgılanmasına neden olur ve tedavi edilmezse Tip-2 diyabete kadar ilerleyebilir. Yapılan araştırmalar, günde 5 saatten daha az uyuyanlarda şeker hastalığına yakalanma riskinin daha yüksek olduğunu ortaya koymaktadır.

·         Yetersiz uyku, yorgunluğa neden olacağından gün içinde yiyecekleriniz konusunda sağlıklı tercihler yapmanız zorlaşabilir. Yeme dürtünüz karşısında kontrol sahibi olamayabilirsiniz.

 

Kilonuz da uyumanızı etkiler: Uyku apnesine dikkat!

Kilolu/obez olmak sağlıklı bir gece uykusu uyumayı etkileyebilir. Uyku apnesi dediğimiz durum, üst hava yolunda oluşan tıkanıklıklar nedeniyle uyku sırasında meydana gelen solunum durmasıdır. Uyku apnesi, uyku esnasında nefes alıp vermeyi bir gecede birçok kez durdurabilir. Defalarca meydana gelen bu durum uyku kalitesini ciddi derecede olumsuz etkiler. Yapılan araştırmalar gösteriyor ki, insülin direnci ve Tip-2 diyabete yatkın olan bireylerde uyku apnesi görülme riski daha yüksektir.

 

Kaliteli bir uyku için…

·         Aynı saatte yatıp, aynı saatte kalkmaya özen gösterin.

·         Alkol uyku kalitesini önemli ölçüde etkiler. Uyumaya yakın saatlerde alkolden uzak durun.

·         Uykunuzu kaçırabilecek kafeinli içecekleri tüketmeyi öğlen saat 3 gibi bırakın.

·         Ne çok aç ne de çok tok yatın.

·         Uyuyacağınız odanın sessiz ve karanlık olmasını sağlayın.

 

Beslenme, egzersiz ve uyku… Sağlıklı bir yaşam için hepsi aynı özenle ele alınmalı der, herkese sağlıklı günler dilerim.

http://www.hurfikir.com.tr adresinden 26 Nisan 2024, 23:31 tarihinde yazdırılmıştır.