KIYMETLİ PROTEİN: YUMURTA

Yazar - İlke Doğan

KIYMETLİ PROTEİN: YUMURTA  

 

Kolesterolü yükseltir, kalbe zararlıdır korkusuyla yıllarca yumurtaya karşı bir mesafe vardı. Ancak yapılan güncel çalışmalar bunun tersini söylemekte.

Dünyadaki en besleyici gıdalardan biri olan yumurtanın faydaları nelerdir gelin birlikte göz atalım…

 

Zengin bir besin içeriğine sahiptir.

Bir yumurta, tek bir hücreyi tavuk haline getirebilecek tüm besin ögelerini içinde barındırır. Vücudumuz için de önemli olan çoğu bileşeni içerir. A vitamini, folat, D vitamini, B vitaminleri, fosfor ve selenyum, E ve K vitamini, kalsiyum ve çinko içeriğinden zengindir.

LDL’yi değil, HDL’yi yükseltir.

Yumurta sarısı yoğun kolesterol içerir. Kolesterolü yükseltir korkusuyla yıllarca yumurtadan uzak durmaya çalışıldı. Ancak güncel çalışmalar, her gün 1-2 yumurta tüketildiğinde “kötü kolesterol” dediğimiz LDL değil, “iyi kolesterol” olarak bilinen ve vücut için önemli olan HDL değerlerinin yükseldiğini göstermiştir.

Kaliteli protein kaynağıdır.

Yumurta, vücudumuz için gerekli olan tüm aminoasitleri (proteinlerin yapıtaşı) doğru oranda içerir. İçeriğindeki 6 gram protein ile güçlü bir protein kaynağıdır. Gün içinde yeterli protein tüketmek kilo kontrolü sağlamaya, kas kütlesini artırmaya ve kemik sağlığına destek olur.

Kilo kontrolünde yardımcıdır.

Yumurta, içerdiği sağlıklı yağlar ve protein ile uzun süreli tokluk hissi sağlıyor. Yumurta içeren kahvaltı yapıldığında, daha uzun süre tok kalındığı ve gün içinde açlık kontrolünün daha kolay yapıldığını gözlemleyebiliriz.

Sadece kahvaltıda değil, gün içindeki diğer öğünlerde de tüketilebilen yumurta ile kilo kontrolü sağlamak ve ağırlık kaybına destek olmak mümkün.

Göz sağlığı için faydalıdır.

Özellikle yumurta sarısı, lutein ve zeaksantin adı verilen karatenoidler içerir. Bunlar gözlerimizin retina tabakasının yapısında bulunmaktadır. İnsan vücudu bunları üretmez, dolayısıyla besinlerle alınmaları gerekmektedir. Lutein ve zeaksantin içeren bir diyet ile katarakt, gözlerde yaşa bağlı dejenerasyon, diyabetik retinopati gibi göz rahatsızlıklarının önüne geçmek mümkün.

Ayrıca yumurta, göz sağlığı açısından önemli bir vitamin olan A vitamininden de zengin bir besindir.

 

-      Yumurtayı fazla pişirmeyin! Yumurtanın haşlama süresinin uzun tutulması, aşırı pişirilmesi içeriğindeki demir ve sülfürün reaksiyona girerek yeşilimsi bir halka oluşturmasına neden olur. Yumurta sarısının etrafında yeşil bir halka görüyorsanız bilin ki o yumurta besleyiciliğini kaybetmiştir.

-      Yumurtanızın tazeliğinden emin olun! Kötü kokan, suya attığınızda yüzeyde kalan, ışığa tuttuğunuzda içerisindeki hava boşluğunun fazla olduğunu gördüğünüz ve kırdığınızda sarısı akan yumurtalar bayatlamış demektir. Taze yumurta tüketmeye özen gösterin.

 

Herkese sağlıklı günler dilerim…

 

Diyetisyen İlke Doğan

 

 

http://www.hurfikir.com.tr adresinden 23 Nisan 2024, 20:46 tarihinde yazdırılmıştır.