NATO VE YENİ ÜYELİK BAŞVURULARI

Yazar - Servet Şenyiğit

NATO VE YENİ ÜYELİK BAŞVURULARI  

Beyin ölümü gerçekliği kabul edilen NATO’ yu yeniden canlandırmak için ABD uluslararası girişimlerini sürdürülüyor. Rusya’nın Ukrayna harekatına başlamasından sonra ABD’ nin girişimleri ve baskılarıyla NATO’nun Avrupa’ da ittifakı genişletme hamleleri hız kazanıyor.

Soğuk savaş döneminde tarafsızlıklarını ilan etmiş olan İsveç ve Finlandiya‘nın NATO başvurularında kabul sürecinin hızlandırılmasının bölgede gerilimi artıracağı kesin. Finlandiya Rusya sınırı bin 300 km. Bu hareketiyle Baltık denizindeki hareket alanını da kısıtlamaktadır. İsveç içinde durum pek farklı değil. Uzmanlar, İsveç’in NATO’ ya üye olması halinde güvenliğinin zaafa uğrayacağını belirtiyorlar.

Kendi ülkeleri içinde de çok tartışılan bir konu aslında. Daha önce Cenevre’ deki Silahsızlanma Konferansı temsilcisi olan İsveçli diplomat Rolf Ekeus, NATO üyeliğinin İsveç’in varlığı için radikal bir tehdit oluşturabileceğini belirtiyor ve İsveç NATO’ya katılırsa , aynı zamanda İsveç’ in silahsızlanma politikasında şimdiye dek yürüttüğü uluslararası müzakerelerdeki merkezi rolünün de sonu anlamına deleceğini ifade ediyor.

İsveç Eski Başbakanı Adolf Palme’nin yardımcısı olan Pierre Schori’ de; İsveç’in NATO’ ya üye olmasıyla birlikte , Rus nükleer bombaları için önceden belirlenmiş bir hedef olacaklarını belirterek bu zamana dek barış ve uluslararası dayanışma için yapılan başarılı çalışmalardan vazgeçileceğini söylüyor.

Türkiye’den baktığımızda da , RTE’nin İsveç ve Finlandiya’nın başvurularına olumsuz baktığı görüyoruz. RTE, hem haklı hem haksız. Her zamanki gibi söyledikleri birbirleriyle tutarsız. Rusya’nın Ukrayna harekatının başlangıcında Ukrayna’yı savunan ve NATO üyesi olmayan bir ülkeye NATO’ yu göreve çağıran RTE İsveç ve Finlandiya’nın üyeliklerine sıcak bakmıyor. PKK’ ya kucak açan ve maddi destek veren ,  FETÖ / PKK teröristlerini Türkiye’ye teslim etmeyen ülkelere karşı tavır alması olumludur. Türkiye’ ye geleceklerini belirten dışişleri bakanlarına da , boşuna gelmeyin diyebilmiştir.

Sonuç olarak ; Rusya’nın Ukrayna harekatı , NATO’ nun doğuya doğru genişlemesini önlemektedir. Ukrayna’ da kaybeden NATO , İsveç ve Finlandiya ile yeni bir kışkırtma planlamaktadır. Hükümetin, İsveç ve Finlandiya’ nın NATO’ ya katılmasını şimdiden kabul etmeyeceğini açıklaması NATO içindeki çözülmeyi de hızlandırmaktadır.

servetsenyigit@gmail.com 

 

http://www.hurfikir.com.tr adresinden 29 Mart 2024, 14:15 tarihinde yazdırılmıştır.