SİZİ ATEŞE SOKAN NEDİR?

Yazar - Ahmet Bostancı

SİZİ ATEŞE SOKAN NEDİR?  

Kur’an insanlara doğru yolu gösteren, son ilahi çağrıdır. Müjdeleyici ve uyarıcı mesajlarla doludur. İnanan ve Salih amel işleyenleri cennetle müjdeler. İnanmayan ve isyan edenleri ise cehennemle uyarır.  İşte Müddessir Süresindeki müjdeleyici ve uyarıcı ayetlerde insanlığa Allah tarafından verilen mesajlar şöyledir.

38. Her nefis, yaptıklarına karşılık bir rehindir;
39. Ancak hakkın ve erdemin tarafında olanlar başka.
40-41. Onlar cennetlerdedir; günahkârlar hakkında birbirlerine sorular sorarlar.
42. "SİZİ BU YAKICI ATEŞE SOKAN NEDİR?" diye uzaktan sorarlar.
43. Onlar şöyle cevap verirler: "Biz namaz kılanlardan değildik”;
44. Yoksulu doyurmuyorduk;
45. (Günaha) dalanlarla birlikte biz de dalıyorduk,
46. Ceza gününü de asılsız sayıyorduk,
47. Sonunda bize ölüm geldi çattı."
Yukarıda zikredilen ayetlerde iman veya inkâr konusunda yapılan tercihin sonuçları anlatılmakta, kişinin tercihine göre cennetteki nimetlere mi kavuşacağı, yoksa cehennemdeki azaba mı sürükleneceği bildirilmektedir.
   
Namazın ifası ve ikame edilmesi, Allah'a iman ve itaat, daima hakka inanma ve hakkı destekleme, yaratılmışlara karşı şefkat ve merhamet, fakirlerle paylaşma, ceza ve mükafat gününe inanma…
Bâtıla dalanlardan uzak durma, onları desteklememe, onların günah ve isyanlarına ortak olmama…  Durumunda varılacak yer cennettir. Allah’ın va’di haktır.
    Bu konulardaki her türlü karar ve tercihler bu dünyada verilir. İşte buna imtihan denilir. İnsan ise dünyada imtihan olmaktadır. Tüm karar ve eylemlerinden hesaba çekilecektir.
       
Namaz kılmayan bir Müslüman, kâfir olmaz; ancak günahkâr olur. Ahirette Allah Teâla bu kulunu cezalandırabileceği gibi dilerse onu affeder. Bununla beraber namazsız Müslümanlık direksiz binaya benzetilmiş ve büyük eksiklik olarak görülmüştür.
        İmkanları olduğu halde, açları ve fakirleri gözetmemek, hele hele hor görmek, ancak cimri ve nankörlerin yapacağı davranışlardır.
    Dalalet, ihanet, zulüm içinde olanları destekleme, onlarla beraber olma ve ahiretteki hesaba inanmama… Cehennemi hak etme sebepleri arasında sayılıyor.
       Netice itibarıyla dünyadaki tercihlerimiz ahiretteki yerimizi belirleyecek…
       Cumanız Mübarek olsun…

http://www.hurfikir.com.tr adresinden 20 Nisan 2024, 14:59 tarihinde yazdırılmıştır.