KENTSEL TASARIM

Yazar - ÖZGÜR TERZİOĞLU

KENTSEL TASARIM  

 

Kent Ekonomisi dosyasında dört ana konu üzerine yoğunlaştık. Piyasa Ekonomisiyle başladığımız, Çalışma ve Üretim Ekonomisi konusundan devam ederken kentlerde kaliteli hizmet üretebilmek için “Kentsel Tasarım” meselesinin önemini anlamalıyız. Tasarlanmamış planın geleceği olmayacağı gibi birbirinden bağımsız, ilişkisiz projelerin verimsizliği tartışma konusudur. Kimse halkımızın geleceğini verimsiz projelerle tartışma konusu haline getiremez, fakat öyle gözüküyor ki Lüleburgaz’da bu tartışmalar tam gaz devam ediyor. Birileri kalitesiz bir yaşamı bizlere uygun görmüştür. Tasarım Konusu; Kent planlamasına ek olarak özgün tarzda çalışılması gereken bir meseleyi bizlere anlatmaktadır. Kentsel tasarım farklı disiplinleri, sosyal dinamikleri birbiriyle ilişkili hale getirirken diğer yandan çalışmalar bütünüyle ortaya çıkarılan yeni kültürel anlayışın özgün kurgusunu da yansıtabilmelidir. Kent Tasarımı hazırlanırken insan odağında ve dönüşüm ilkelerine göre geleceğin getireceği yeniliklere uygun zemini oluşturabilmek önemlidir.

Her siyasi grup hizmet ürettiklerini iddia ediyorlar, fakat hizmetin kalite olgusu tartışmaya açıktır. Kaliteli bir hizmetin önceliği; kalitenin yönetimiyle ilgilidir. Bu konu için özellikle mahalle birlikleri konusunu gündeme taşıdık. Hizmetin kalitesi mahalleler ile birlikte hane özeline ve bireyin sosyal yaşamına kadar pozitif etki sağlanarak ilerlenmesi gerektiğini düşünerek her mahallenin park ve bahçelerinin yaşamsal kalite yönetimi sistemine göre dizayn edilmesi gerekmektedir. Diğer yandan sosyal yaşamımıza olumlu etki edebilecek diğer tesis ve disiplinlerin birbiriyle ilişkili bütününü anlatan “Kent Aklı” meselesini de kaleme almıştık. Birilerinin kılavuzluğu yerine bilgi üretimi sonucunda karar alabilen bir toplumun varlığını hep beraber derinden hissediyoruz. Tüm sosyal yaşam eksenimiz ekonomik döngüyle ilgili olduğunu düşünerek 10EB ETKİSİNİ halkımıza anlatmaya çalıştık.  Kentin Ekonomisiyle birlikte güvenliği, mimarisi, peyzajı, ulaşımı, alt yapısıyla sosyal tesisleri gibi ayrı işlermiş gibi duran çalışma alanlarını birbirleriyle ilişkili hale getirip verimliliği artırabilmek iyi tasarlanmış bir kentin sonucudur. Etkili sonuçlar, sağlıklı süreçler geçildikten sonra ortaya çıkmaktadır. Bu nedenle kalitenin belirleyicisi sürecin nasıl geçildiğiyle ilgilidir. Peyzaj konusunu açtığımızda saksılara çiçek ekmekten bahsetmiyorduk. Kentimizin ekonomisinden ve özellikle eğitimle, kriz anı ve risk yönetimleriyle ilgili sahanın kurulumunda önemli bir başlığın altını doldurduğumuzda Lüleburgaz Belediyesini yöneten siyasi grup bizleri doğru değerlendiremediler. Bu meseleyi “Trafik Master Planı” diye yaptıkları parça işle devam ettirmektedirler. Uygulamada ki plan bizim fikrimiz değildir. Öyle gözüküyor ki diğer hiçbir işle uyumlu halde ilerlemiyor. Yol kenarında ki kutular, işçi durakları gibi kaldırımların durumu otopark sorunlarımız hala sosyal yaşamımızı olumsuz bir şekilde etkilemeye devam ediyorlar. Araç trafiğine hizmet edilen bir anlayış sergilenirken özellikle yaya vatandaşlar konusunda yapılanlar sınırlı kalmıştır. Bizler Master Plan dosyasını açmaya başladığımızda bahsinde bulunduğum Kentsel Tasarımın ana hatlarını belirlemiş ve sürecin nasıl işlemesi gerektiği konusunda genellikle net ifadeler kullanmıştık. Planın bayındırlık işleri meselesinde kurtarılmış bölgelerle mahalle birlikleri, merkez alan, kent burçları ile köy modeli çalışmaları yer almaktadır. Kent ulaşımı bu saydığım beş ana kurguyu birbirine bağlamaktadır. Anlaşıldığı üzere ulaşım-trafik meselesi gibi bahsinde bulunduğum ana projeler, alt çalışmalar uygulanmadan kelimeler cımbızla çekilip hızlı bir şekilde uygulamaya geçilmesiyle kaliteli bir hizmet üretimi gerçekleşmeyecektir.

Master Plan uygulamaya geçtiğinde reformist bir çalışma olacaktır. Kentsel Tasarımın ön fikrini oluşturmaktadır. Çağı yakalayabilmemiz için geniş bir görüş açısı oluşturulmaya çalışıldı. Bilindik bir siyasi anlayışa sıkıştırılmadan, özellikle üretici kesme değer katan ve üretime yönelik faaliyetleri kapsarken, yaşam alanlarımızda kalite olgusunu getirebilmek adına uygun bir kent yönetim sisteminin uygulama zamanı gelmeye başlamıştır. Memleketin geleceği birilerinin koltuk sevdasından daha önemli olduğunu düşünüyorum.

http://www.hurfikir.com.tr adresinden 29 Mart 2024, 08:41 tarihinde yazdırılmıştır.