HAYATI ŞEKİLLENDİRMENİN ANAHTARI: “KELİMELER”

Yazar - Burcu Çalışkan

HAYATI ŞEKİLLENDİRMENİN ANAHTARI: “KELİMELER”  

HAYATI ŞEKİLLENDİRMENİN ANAHTARI: “KELİMELER”

“Kelimelerinizi değiştirin, hayatınız değişsin.” Ne kadar basit ama bir o kadar da iddialı bir söz değil mi? Kelimeler, yaşamımızı anında dönüştürmeye başlamak için en etkili araç. Eğer bugüne kadar kelimelerin gücü size inandırıcı gelmediyse ya da her yerde karşınıza bu konu ile ilgili bir şeyler çıkmasına rağmen siz aldırış etmediyseniz; bu yazı bakış açınızı değiştirmeye ve kelimelerinizi dönüştürerek daha mutlu, başarılı bir hayatın kapısını aralamanıza yardımcı olabilir. İnsanlık tarihi; toplumların duygularını dönüştürmek, kaderini şekillendirmek, destek sağlamak için kelimelerin gücünden yararlanan liderlerin hikâyeleriyle dolu. Dünyanın dört bir köşesindeki başarılı insanların konuşmalarından öğrendiğimiz en önemli şey, inandığımız şeyler kelimelerle şekilleniyor ve ancak kelimelerle değiştirilebiliyor.

“Dil, davranışlarımızı şekillendirir ve kullandığımız her bir kelime sayısız kişisel anlam barındırır. Doğru kelimeleri, doğru şekilde kullanmak ise bize sevgi, para ve saygı getirir. Yanlış kelimeler veya doğru kelimeleri yanlış şekilde kullanmak ise bizi bir çatışmaya sürükler. Eğer hedeflerimize ulaşmak ve hayallerimizi gerçekleştirmek istiyorsak, konuşmalarımızı bir orkestra şefi gibi dikkatlice yönetmeliyiz.” Bu sözler Dr. Andrew Newberg’in ünlü kitabı “Words Can Change Your Brain”den. Kitap, doğru kelimelerle beynimizi ve hayatımızı değiştirebileceğimizi, istediğimiz her şeye erişebileceğimizi, hayallerimizin kullandığımız kelimelerde saklı olduğuna dikkat çekiyor. Siz de hayallerinizi hayatınıza çekmek istiyorsanız, aslında yapmanız gereken şey oldukça basit: Kelimelerinizi değiştirmek. Duygularınızı, düşüncelerinizi, deneyimlerinizi ifade etmek için kullanabileceğiniz binlerce kelime varken neden olumsuz olanları tercih edesiniz ki, değil mi?

Kelimelerinizi özenle seçtiğinizde hayatınızı şekillendirmenin anahtarını bulmuş olursunuz. Otomatik tepkiler vermek; aklınıza, dilinize gelen ilk cümleleri kurmak yerine dikkatlice seçim yaptığınızda hayatınızın kontrolünü elinize alabilirsiniz. “Kahretsin, yine mi!” ya da “Hiçbir zaman bu konuda başarılı olamayacağım…” dediğinizde kendinizi daha fazla olumsuz durum için içten içe hazırlamış olursunuz; oysa ki “Denemeye devam edeceğim ve daha başarılı olacağım.” demeyi tercih ederseniz kendinizi motive edebilir, zihninizi olumlu gelişmeler için hazırlayabilir, evrene asıl istediğiniz hakkında doğru mesaj verebilirsiniz. Peki, “Kelimeleri nasıl dönüştürebiliriz?” diye merak ediyorsanız, işte size yaşamınızı iyileştirmenize yardımcı olacak birkaç örnek:

“Başaramadım.” yerine “Deneyim kazandım.”

“Bu işte iyi değilim.” yerine “Farklı bir yöntem deneyeceğim.”

“Hata yaptım.” yerine “Öğrendim.”

“Herkes benden daha iyi.” yerine “Olduğum halimle yeterliyim.”

“Yapamam.” yerine “Deneyeceğim.”

“Her şey kötü gidiyor.” yerine “Sahip olduklarım için şükrediyorum.” deyin.

Böylece, hayatınıza olumlu gelişmeleri çekmeye başlayabilirsiniz. Olumsuzluklar silsilesinde boğulmaktan ya da hep ters giden işlerin sizi bulmasından sıkıldıysanız artık bu kısır döngüyü kırabilirsiniz. Duygularınızı, düşüncelerinizi, eylemlerinizi bilinçli bir şekilde seçtiğiniz kelimelerle ifade etmeye başladığınızda deneyimlerinizi istekleriniz doğrultusunda şekillendirebilirsiniz.

Kelimeler görünmez değildir, kelimelerimiz hayatımızı yaratır!

Sevgiyle kalın…

http://www.hurfikir.com.tr adresinden 29 Mart 2024, 16:33 tarihinde yazdırılmıştır.