KALP KARARMASI VE RAMAZAN

Yazar - Ahmet Bostancı

KALP KARARMASI VE RAMAZAN  

Rasülullah (as) şöyle buyuruyorlar:

-“Bir kul günah işlediği zaman kalbinde siyah bir leke meydana gelir. Eğer o kul günahı terk edip tövbe ederse, bu leke kaybolur. Şayet tövbe etmez ve günah işlemeye devam ederse, o zaman bu siyah nokta büyüyerek onun bütün kalbini kaplar. İşte Allah Taâlâ’nın,‘Doğrusu şudur ki, yapıp ettikleri kalplerini kaplayıp karartmıştır.’ (meâlindeki) âyetinde ifade ettiği kararma ve pas tutma budur.” (Müslim,“İmân”,231).
-“Vücutta bir et parçası vardır; o iyi olursa bütün beden iyi, kötü olursa bütün beden kötü olur, bu et parçası kalptir" (Buhârî, Îmân, 39)                     
 -Niyazi Mısri’de kalp kararmasının sonuçlarını şöyle izah eder:
1- Kalbi kararan kişi, ibadetin tadını duymaz.
2- Allah korkusu hatırına gelmez.
3- Gördüklerinden ibret almaz.
4- Okuduklarını, öğrendiklerini anlayıp kavrayamaz.

Kalp, göğsümüzün sol tarafındaki et parçasıdır. Aslında buna yürek demek daha doğrudur. Kalp, yürekte bulunan bir kuvvettir, görülmez. Ampulde bulunan elektrik gibidir. Buna, gönül de diyebiliriz. Gönül, insanlarda bulunur, hayvanlarda bulunmaz.
Bedendeki bütün organlar, kalbin emrindedir. Duyu organlarımızın duydukları bütün bilgiler kalpte toplanır. İnsanın, inanmak, inanmamak, sevmek, nefret, korkmak gibi hisleri kalbindedir. Yani iman eden veya kâfir olan kalptir. Güzel ahlakın ve kötü huyların yeri de kalptir.

Ramazan ayı Müslümanın hayat rehberi olan, Kur’an’ın indirildiği Kadir Gecesi’ni içinde barındıran en mübarek aydır. Kur’an’ı anlayarak aydınlanma ayıdır. Kalbi batıl inanışlardan, günahlardan arındırma, ruhen dirilme zamanıdır. Oruç, namaz, fitre, mukabele, teravih namazı… gibi ibadetlerle kararan kalpleri parlatma fırsatıdır. Gafletten uyanma, şeytanın ve nefsimizin esaretinden kurtulma imkânıdır. Peygamberimiz (as), Ramazan fırsatını kaçıranlar için şöyle uyarıda bulunuyor.

“Ramazan girip çıktığı hâlde günahlarını affettiremeyene yazıklar olsun! Ana babasına veya ikisinden birine (İhtiyarlık vakti bakmayıp) Cennete girmeyene yazıklar olsun! Yanında anıldığım zaman bana salavat getirmeyene yazıklar olsun!” [Tirmizi]

Allah Cuma gününün ve Ramazan ayının, feyzinden, bereketinden, rahmetinden, mağfiretinden istifade etmeyi tüm Müslümanlara nasip eylesin…

http://www.hurfikir.com.tr adresinden 26 Nisan 2024, 21:43 tarihinde yazdırılmıştır.