MECBURSUNUZ!

Yazar - ÖZGÜR TERZİOĞLU

MECBURSUNUZ!  

MECBURSUNUZ!

Birazdan yazacağım konular hakkında “meclise gelse ben el kaldırmam” deme lüksünüz yok artık bıçak kemiğe dayandı. Milletin geleceği sizlerin elinizde ve “Kültürel” adı altında ezilen paraların hesabını tutmakla belediyecilik yapılmaz. Maalesef betonla, asfaltla karın doymuyor. Peki, o zaman yola otoparklara gömülen kent sermayesi ne olacak? Artık “Kasa dolu” söylemi kimseye yaramaz. Ya başka bir politik söylem geliştirerek günü kurtaracaksınız ya da Kent Ekonomisi konusunda ciddi hamlelerde bulunacaksınız. Belediye çok güzel yönetiliyor diye düşünebilirsiniz lakin ülkemizin içinde bulunduğu durumla ilgili çember her geçen gün daralıyor. Bütçede ki lüzumsuzlukları gözden geçirmeye başladığınızı yerli duraklar çalışmasıyla anladık. Ekonominin kötü gidişinin baş sorumlusunu “Hükümet” diye gösterebilmeniz için Kent Ekonomisi hakkında ciddi adımlar atmış olmanız gerekiyordu. Geçmiş yıllarda sizlerde hükümet gibi hareket edip betona, asfalta sermayeyi gömdünüz. Müteahhitleri finanse ettiniz.

Kent Ekonomisi hakkında fikir geliştiremiyorsanız eğer bizler Lüleburgaz Halkı için ihtiyacımız olan ve geleceğimizi kurtarabileceğimiz planı yaklaşık üç yıldır anlatıyoruz. Biz buna “Master Plan” diyoruz. Lüleburgaz’ımızın Master Planı yerli bir fikirdir. Saadeti uzaklarda aramayın. Plan içeriği uygun maliyetlidir. Kendi kendine yetebilen bir kentin tasarımsal sürecini bizlere anlatmaktadır. Master Planın özeti yedi ana meseleye dayanmaktadır;

*Yaşamsal kalite düzenini oluşturacaksınız. Mahalle birliklerini oluşturarak Risk ve Kriz anı yönetimlerini sağlıklı bir şekilde yapabileceğimiz disiplinlerin hazırlanması gerekiyor.

*Köylüyü topraktan ayırmayacaksınız. Gıda politikalarını güçlendirecek atılımların yapılması gerekiyor. Köylümüzü üretim anlamında disipline edebilecek model bir yapıya ihtiyacımız var.

*İşçiye gelecek kaygısı yaşatmayacaksınız. Güçlü motivasyona sahip bir kent planın hazırlanması doğru bir karar olacaktır. Sosyal ekonomi politikalarıyla insani yaşam koşullarının sağlanması gerekiyor. 

*Kent sermayesini güçlendireceksiniz. Piyasa hareketini organize edeceksin. Yabancı markalara, zincir kuruluşlara uygun yerler göstereceksiniz. Yerel esnafı koruyacak önemleri alacaksınız. Yıllık ziyaretçi hedefleri oluşturarak kentimize sıcak para akışını sağlayacak organizasyonları yapabilecek kabiliyette kurumları oluşturacaksınız. Sosyal alt yapıyı sürece hazırlayacaksınız.

*İnsan kaynağını verimli üretim sürecine hazırlayacak eğitim yapısını oluşturacaksınız. Liyakat sahibi insanlara ihtiyacımız var. Bunun için sadece akademi, okul yetmiyor. Eğitim fonu oluşturmak lazım. Staj ve oryantasyon ile yerel piyasayı hareketlendirecek sektörlere adam hazırlamak gerekiyor.

*Enerji üretimine yöneleceksiniz.

*SU kaynak döngüsünü sağlayan alt yapılara yatırım yapacaksınız.

Master planı anlatırken kendi hayallerimizi anlatmadık. Geleceğin getireceği zorluklara yönelik fikir geliştirdik. Plan yaptık. Üç yıldır açılımlarını yapıyoruz. Önümüzde ki seçim dönemine bırakılmadan Kent Ekonomisi için doğru politikalar oluşturulmalıdır. Önümüzde ki dönem için hazırlanacak olan yeni stratejik planda 500 tane gereksiz işin sözünü vermek yerine 7 tane sağlam meseleye yönelik söz vermekte fayda vardır. Yerel Ekonomik Faaliyetler üzerine fikirler geliştirmeden, fizibileteleri hazırlanmadan hareket etmekte doğru değil. Bahsettiğimiz konular önemsizmiş gibi umursamazca tavırlar takınamazsınız. Çember daralıyor. Söz konusu 7 mesele üzerinden karar almaya mecbursunuz!

                                                                           Özgür Terzioğlu

 

http://www.hurfikir.com.tr adresinden 29 Mart 2024, 13:58 tarihinde yazdırılmıştır.