ELEKTRİK DAĞITIMI KAMULAŞTIRILMALIDIR

Yazar - Servet Şenyiğit

ELEKTRİK DAĞITIMI KAMULAŞTIRILMALIDIR  

ELEKTRİK DAĞITIMI KAMULAŞTIRILMALIDIR

Elektrik fiyatlarına yapılan zamların tek sorumlusu RTE‘dir. 2002’de iktidar olduktan 9 yıl sonra 2011 yılında elektrik dağıtımını özelleştirdi. Dağıtım şirketlerinin karları yetersiz mi kaldı diyeceğim ancak, o kadar azgın, vahşi kapitalist anlayışındakiler ki yılbaşı ve kar yağışını fırsat bilerek elektriğe yüzde 170 zam yaparak satmaya başladılar.

TV ve gazetelerden öğrendiğimiz kadarıyla elektrik dağıtımı 21 tane şirkete peşkeş çekilmiş. Sonuç ne mi olmuş? Bir kW bile elektrik üretmeyen bu dağıtım şirketleri Devletten 32 kuruşa aldıkları elektriği vatandaşa 79 kuruşa satarak 2021 yılında 123 milyar TL kar etmişler.

Geçtiğimiz yıllarda, Güneydoğu bölgemizde tarla sulanan elektrik motorlarının elektrik parasını ödeyemeyen çiftçilerimiz isyan etmişlerdi ve elektrik dağıtım şirketi trafoları sökmeye başlamıştı. Son zamlar nedeniyle yine protesto gösterileri Güneydoğu’dan başladı. 2003 yılında da İsparta’ya çok yoğun kar yağmıştı ancak, hiçbir sorun yaşanmamıştı.

 İsparta’ya elektrik dağıtan şirket çalışan sayısını 200’den 60 kişiye indirmişti ve yaz aylarında yapılması gereken bakımların hiçbiri yapılmamıştı. Nedeni ise; elektrik dağıtımından kazanılan tatlı karlar turizm bölgelerine yatırım olarak  gitmişti. Elektrik Mühendisleri Odası .”Bütün ülkenin akıbeti İsparta gibi olabilir.” diyor. Konunun uzmanları bu kadar ciddi uyarılar yapıyorlar.

Şu gerçek unutulmamalıdır; elektrik üretimi ve dağıtımı kamu görevidir ve özelleştirilemez. Dahası. Enerjide halkçı çözüm ülke güvenliği için şarttır. Enerji, kar amacıyla değil, toprağın ekilmesi, sanayi çarkının çevrilmesi, çarşılarımızın şenlenmesi, halkımızın ihtiyaçlarının karşılanması ve toplumda huzurun sağlanması için ucuza verilmelidir.

Dünyada yükselen enerji krizini komşularımızla işbirliği yoluyla aşabiliriz. Rusya, Azerbaycan, İran, Irak, Cezayir gibi enerji güvenliğimizi sağladığımız ülkelerle işbirliği yaparak ucuz doğalgaz, ucuz mazot, ucuz elektrik sağlayabiliriz. Yeter ki, RTE, ABD’nin ülkemize ve bölgemize yönelttiği tehditlere karşı dostlarımıza güven versin.

Üreticilerin ucuz elektrik talebiyle yaptığı eylemler haklı olsa da, bölücülerin ve ABD’nin kaos planlarına hizmet için saptırma girişimlerine fırsat verilmemelidir.

Elektrik dağıtımı kamulaştırılsın!   Ucuz elektrikerilsin.   Zamlar geri çekilsin.

servetsenyigit@gmail.com

http://www.hurfikir.com.tr adresinden 26 Nisan 2024, 21:36 tarihinde yazdırılmıştır.