Yazar - Servet Şenyiğit

 

ÖĞRENCİ YURTLARI GENÇLERİN İŞKENCEHANESİ DEĞİLDİR

Fırat Üniversitesi Tıp Fakültesi 3.sınıf öğrencisi Enes Kara, ailesinin zoruyla kaldığını belirttiği Nur Cemaati yurdunda yaşadıklarını anlattığı bir video çektikten sonra intihar etti. Enes, çektiği videoda “Şu an bir cemaat yurdunda kalıyorum. Burada kalmaya zorladılar” diyor.

Milli Eğitim Bakanlığı’nın açıkladığı Örgün Eğitim İstatistikleri Raporu tüm gerçekleri itiraf ediyor sanki. Rapora göre; devlete ait Kredi ve Yurtlar Kurumu (KYK)’nun ülke genelinde 793 yurdu var ve bu yurtlarda 703 bin 175 öğrenci barınıyor. Ancak, sadece devlet üniversitelerinde örgün olarak önlisans ve lisans eğitimi alan iki milyon 310 bin öğrenci var. Yani yaklaşık olarak 3.5 öğrenciye bir yatak düşüyor.

Burada dernek , vakıf, şirket yurtları devreye giriyor. Şirket yurtlarındaki yüksek fiyatlar nedeniyle öğrenci velileri tarikat yurtlarına yönlendiriliyorlar. Burada da öğrencilere Enes Kara örneğinde olduğu gibi ağır ders yükünün yanı sıra tarikat faaliyetlerine de katılmak dayatılıyor.

Ortaokul , lise ve yükseköğretim düzeyinde dört bin 614 yurt var. Bunların üç bin 155’i dernek ve vakıflara geri kalanlar da özel işletmelere ait. Özel yurtların 468 bin 757 olan yatak kapasitesinin 363 bin yüksek öğretime ait. 175 bin öğrenci bu yurtlarda kaldığına göre tarikat yurtlarının yarısı boş demektir.

FETÖ’nün temel örgütlenme araçları da öğrenci yurtları ve Işık Evleri adını verdikleri örgüt hücreleriydi. Bu yapılanmanın nereye dek uzandığını 15 Temmuz 2016 ABD-FETÖ darbe girişiminde yaşadık.

Çözüm için , öncelikle tüm yurtlar kamulaştırılmalıdır. Tevhidi Tedrisat Kanunu (Eğitimin Birliği)’na göre tarikat ve cemaatlere ait yurtlar kamulaştırılarak KYK’ya devredilmelidir. Cumhuriyet eğitiminin halka hizmet eden kurumları haline getirilmelidir.                                                        Tarikatlar birçok evi yasadışı olarak yurt olarak kullanıyor. Tarikatların örgütlendiği bu evler milli güvenlik meselesidir. Denetlenmesi ve dağıtılması gerekmektedir.                               Hızla yeni yurtlar inşa etmek, devletin elindeki bina stokunu yurda çevirmek ve öğrencilerin desteklenmesi gerekmektedir.

servetsenyigit@gmail.com   

 

http://www.hurfikir.com.tr adresinden 25 Nisan 2024, 07:37 tarihinde yazdırılmıştır.