KAZAKİSTAN NEDEN KARIŞTIRILMAK İSTENDİ?

Yazar - Servet Şenyiğit

KAZAKİSTAN NEDEN KARIŞTIRILMAK İSTENDİ?  

KAZAKİSTAN NEDEN KARIŞTIRILMAK İSTENDİ?

2 Ocak 2022’ de Kazakistan’da akaryakıta yapılan zamlar nedeniyle protestocular meydanlara çıktılar. Ülkenin çeşitli bölgelerinde kitlesel eylemler meydana geldi. Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev, hükümetin istifasını kabul etti ve ülkede olağanüstü hal ilan edildi.

Olayların akaryakıt zammını protesto ile başlaması aslında bir düzmece. ABD’nin Büyük Ortadoğu Projesi (BOP) ile başlattığı ve Tunus , Mısır , Libya gibi ülkelerde iktidar değişikliklerini gerçekleştirdiği olaylar zincirinin devamında Büyük Asya Projesi (BAP) zaten yürütülüyordu. ABD’nin  “yeşil kuşak” projesi devam ediyordu.

Yapılan zamlar geri çekildi, hükümet istifa etti fakat, olaylar durulmadı. 13 güvenlik görevlisi öldürüldü, üç polis başı kesilerek katledildi. Kamu binaları ateşe verildi. Derken olay netleşmeye başladı. Ülkedeki uluslararası fonlar ve sözde “demokrasi geliştirme” ajansları ( USAID , NDİ , NED fonları) 2019’da oluşturulan “Uyan Kazakistan” üzerinden eylemcileri kontrol ediyor ve halkı kışkırtmaya çalışıyordu.

Yukarıda adlarını yazdığım fonlar , İnsan Hakları Eğitimi , Demokratik Fikirleri Teşvik Etmek ,  Sivil Katılımı Teşvik Etmek vb. gibi birçok konuda yoğun bir çalışma içerisindeydiler. Bu fonlarda yalnız ca biri olan  Ulusal Demokrasi Vakfı (NED) , halkın eylemlerini silahlı kalkıştırmaya dönüştüren örgütlerin mali destekçisi olarak, yıllardır buradaki örgütlere insan hakları ve çevre mücadelesi adı altında, dört yılda iki buçuk milyon dolar fon desteği dağıtıyor.

Eylemcileri yurt dışından, Ukrayna’nın başkenti Kiev’den kontrol etmeye çalışan illegal Kazakistan’ın Demokratik Seçimi Partisi ve lideri Muhtar Ablyazov. 1998-1999 yıllarında Kazakistan Cumhuriyeti Enerji , Sanayi ve Ticaret Bakanı olarak görev yapmış biri.  Kazakistan üzerindeki Avrasya-Atlantik çatışmasında eylemcilerin Avrasyacı politikalara karşı mücadele etmesini öneriyor. Eylemleri büyütelim, demokratik sistemi egemen kılalım diye çağrı yapan Muhtar Ablyazov siyasi yasaklı ve Kazakistan girmesi yasak biri. Nedeni de; Kazakistan’da cinayet ve zimmetine para geçirme suçundan gıyabında yargılanıp mahküm edilmesi.

Sonuçta; ABD her yerde kaybettiği gibi Kazakistan’dan da kovuldu.            Selam olsun Kazak kardeşlerime.                                                    servetsenyigit@gmail.com

 

http://www.hurfikir.com.tr adresinden 25 Nisan 2024, 05:17 tarihinde yazdırılmıştır.