İSLAM DİNİNDE HARAMLAR ve YASAKLAR (2- BÖLÜM)

Yazar - Eyyüp Sabri Erdem

İSLAM DİNİNDE HARAMLAR ve YASAKLAR  (2- BÖLÜM)  

İSLAM DİNİNDE HARAMLAR ve YASAKLAR

(2- BÖLÜM)

Geçen haftaki yazımıza devam ediyoruz;

12- Kumar Oynamak:

(Maide suresi 90) ayette bildirildiği gibi, kumar da şeytan işi bir pisliktir, yani yasak ve haramdır.

"Şeytan içki ve kumar yoluyla ancak aranıza düşmanlık ve kin sokmak; sizi, Allah'ı anmaktan ve namazdan alıkoymak ister. Artık (bunlardan) vazgeçtiniz değil mi?" (Maide suresi -91)

Kumar, kişinin malını ve mülkünü bitirip yuvasını yıkana kadar devam etme niteliği ile birlikte kötü bir alışkanlık haline dönüştüğünden dolayı son derece zararlıdır.

13- Namuslu Kadınlara Zina İsnadında Bulunmak:

"Namuslu kadınlara zina isnat edip sonra da dört şahit getiremeyenlere seksen değnek vurun. Artık onların şahitliğini asla kabul etmeyin. İşte bunlar fâsık kimselerdir."

(Nur suresi -4)

İffetli, namuslu kadınlara zina isnad etmek,iftirada bulunmaktır bu ise büyük bir vebal ve büyük bir günahtır.

İslam dinine göre böyle bir iddiada bulunupta dört şahit getiremeyene hem seksen değnek vurularak cezalandırmaması hem de şahitliklerinin kabul edilmemesi emredilmektedir.

14- Allah’a Karşı Yalan ve uydurmak ve yalanlamak:

Allah’a karşı yalan isnad etmek ve uydurmak, küfürdür(Dinden çıkmaktır).

"Kim Allah’a karşı yalan uydurandan, ya da O’nun âyetlerini yalanlayandan daha zalimdir? Şüphesiz ki, zalimler kurtuluşa eremez." (En'am suresi-21)

"Allah’a karşı yalan uyduran veya kendine bir şey vahyedilmemişken, “Bana vahyolundu” diyen, ya da “Allah’ın indirdiğinin benzerini ben de indireceğim” diye laf eden kimseden daha zalim kimdir? Zalimlerin şiddetli ölüm sancıları içinde çırpındığı; meleklerin, ellerini uzatmış, “Haydi canlarınızı kurtarın! Allah’a karşı doğru olmayanı söylediğiniz, ve O’nun âyetlerinden kibirlenerek yüz çevirdiğiniz için bugün aşağılayıcı azap ile cezalandırılacaksınız” diyecekleri zaman hâllerini bir görsen!" (En'am suresi-93)

Allah’a karşı yalan uydurmak iki türlü olabilir:

1-Allah’ın ayetlerini inkâr etmek ve yalanlamak.

2-Kendisine vahiy gelmediği halde vahiy geldiğini iddia etmek.

Bu iki durum da kâfir olmak(dinden çıkmak)anlamına gelir.

Allah’a karşı yalan uydurandan daha zalim kimse olamaz.

"De ki: “Allah hakkında yalan uyduranlar asla kurtuluşa eremezler." (Yunus suresi-69)

Allah hakkında yalan uyduranların ve ayetlerini yalanlayanların, asla ve asla kurtuluşa eremeyecekleri anlaşılmaktadır.

15- Fitneye Sebep Olmak:

"... Fitne, adam öldürmekten daha kötüdür. ..." (Bakara suresi -191)

Burada kastedilen fitne, müşriklerin Müslümanları dinlerinden çevirmek için yaptıkları baskılar şeklinde anlaşılmıştır.

"... Fitne de adam öldürmekten daha büyük bir günahtır. ..." (Bakara suresi -217)

Bu bölüm şöyle izah edilmiştir: “İman ettikten sonra Müslümanları küfre döndürmek için dinleri hakkında onları fitneye düşürmek, Allah katında öldürmekten daha büyüktür.” (Sabuni, Safvetü’t-Tefasir, C: 1, S: 253)

"Bir de öyle bir fitneden sakının ki o, içinizden sadece zulmedenlere erişmekle kalmaz (umuma sirayet ve hepsini perişan eder). Biliniz ki, Allah'ın azabı şiddetlidir." (Enfal suresi -25)

Fitne; kulluk şuurunun ortadan kalkması, haramların sıradanlaştırılması,normal sayılması, hukuka ve adalete riayet edilmemesi ve toplusal kargaşa ve anarşinin oluşması anlamlarına gelir.

Toplumun bozulmasına etki eden şeylerin düzeltilmesinden toplumun tamamı sorumludur.

Hz. Muhammed (s.a.v.) şöyle buyurmuştur: “İnsanlar zalimi görür de onu engellemezlerse, Allah katından onlara umumi bir azabın gelmesi yakındır.”

(Tirmizi, Ebu Davud)

Fitne konusunda sorumluluklarımızı şöyle olmalıdır :

1-Toplumda fitne çıkaran bizim olmamamız gerekir

2-Fitneyi destekleyen taraf  biz olmamalıyız.

3-Fitneyi hoş gören taraf biz olmamalıyız.

4-Fitneyi engellemek için elimizden geleni mutlak surette yapmamız gerekmektedir.

16- İçki İçmek:

"Ey İnananlar! İçki, kumar, putlar ve fal okları şüphesiz şeytan işi pisliklerdir, bunlardan kaçının ki saadete eresiniz."

(Maide suresi -90)

Abdullah İbn Abbas(Radyallahu Anh)şöyle der: “Hamr, yani şarap sarhoşluk veren her türlü içki demektir.” (Sabuni, Safvetü’t-Tefasir, C:2, S:141)

Sarhoş edici içkileri içmek, Kur’an-ı Kerim’de yasaklanmış  ve günah olarak bildirilmiştir.

İçkinin, aklı giderip sarhoş etme özelliği nedeniyle son derece zararlı olduğu hem kişiye hemde topluma zarar verdiği bilinmektedir.

17- İftira Etmek:

"Mümin erkeklere ve mümin kadınlara, yapmadıkları bir şeyden dolayı eziyet edenler, şüphesiz bir iftira ve apaçık bir günah yüklenmişlerdir." (Ahzab suresi 58)

Mü’min bir kadına veya mü’min bir erkeğe yapmadıkları bir şeyi izafe eden kişi, iftira etmek suretiyle onlara eziyet etmiş olur. Bunu yapmak apaçık büyük bir günahtır.

"Kim kasıtlı veya kasıtsız bir günah kazanır da sonra onu bir suçsuzun üzerine atarsa, muhakkak ki, büyük bir iftira ve apaçık bir günah yüklenmiş olur." (Nisa suresi -112)

Kendisi bir günah işleyip bunu suçsuz birisinin üstüne atan kişi, büyük bir iftirada bulunarak apaçık bir günah işlemiş olur.

18- Yalan Söylemek:

Yalan, gerçeği örtmek ve saklamak olup büyük bir günahtır.Rabbimiz Kur’an-ı Kerim’de "... Yalan sözden kaçının." (Hac suresi --30)

"Hakkında bilgin bulunmayan şeyin ardına düşme. Çünkü kulak, göz ve gönül, bunların hepsi ondan sorumludur."İsra suresi -36)buyurmuştur.

Yalan, insanlar için hak kaybına neden olur.

Her hangi bir konuda bilgi sahibi olabilmemiz  için onu görmemiz veya işitmemiz gerekmekte ayrıca da aklımızın da bu bilgiyi onaylaması gerekmektedir .Bir şey hakkında bu seviyede bir bilgimiz yoksa, o hususta konuşmamamız gerekmektedir,bunun yanında konuşursak da yalancı durumuna düşeriz.

Yazımıza önümüzdeki hafta devam edeceğiz inşaAllah…

Eyyup Sabri Erdem

Ensar Vakfı Lüleburgaz Şube Başkanı

http://www.hurfikir.com.tr adresinden 29 Mart 2024, 02:40 tarihinde yazdırılmıştır.