TRAKYA SÜREKLİ HEDEFTE

Yazar - Servet Şenyiğit

TRAKYA SÜREKLİ HEDEFTE  

TRAKYA SÜREKLİ HEDEFTE

Yıllardır Trakya’yı mahvetmek ve bitirmek için yoğun çaba harcayanlar hemen hemen her gün çalışmalarını acımasızca sürdürüyorlar.  Trakya topraklarının verimliliğini göz ardı ederek Türkiye’nin üretmesine engel oluyorlar.

Trakya, Türkiye’nin 33’te biri büyüklüğünde bir toprak parçası olduğu halde, Türkiye’deki ayçiçeğinin yüzde 44’ünü, buğdayın yüzde 14’ünü üretiyor. Bu verimli topraklar, İstanbul’daki sanayinin Trakya’ya taşınmasıyla yok edilme sürecine girdi.

Birinci derece tarım arazilerine sanayi tesisi kurulamaz yasası yok sayılarak  yapılan tesisler önce Ergene nehrini bitirdi. Bugün Ergene nehrinde canlı yaşamıyor ve bilirkişi raporlarında bile su sözcüğü geçmiyor, sıvı deniliyor.

Derken gaz boru hattı devreye giriyor. Kırklareli Kıyıköy’den denizden çıkan boru hattı Saroz körfezine kadar milyonlarca ağaç kesilerek ulaştırıldı. Amaç; boru hattıyla gelen gazı buradan yurt dışına taşımak. Duyarlı vatanseverlerin mücadelesi sonucunda iki kez mahkeme tarafından verilen yürütmeyi durdurma kararı olduğu halde rıhtım/liman yapımı sürdürülüyor ve tam bir çevre katliamı yaşanıyor.

Ergene nehrini bitirdik yetmedi Saroz körfezini bitirmek için çok büyük çaba harcıyoruz. Gittikçe azgınlaşan bir tavır alıyorlar. Projedeki rıhtım uzunluğunu bile kafalarına göre uzattılar.

Bunlarla tatmin olamayan bu kafaların sıralamasında organize sanayi bölgeleri (OSB) var. Şimdilik 15 tane OSB var Trakya’ da. Doluluk oranları da yüzde 35 ile 85 arasında değişiyor. Kısacası tam dolu olan OSB yok. Bunlar yetmiyor Trakya’yı bitirmeyi kafalarına koymuş olanlara. Sırada bekleyen üç tane daha organize sanayi bölgesi projeleri ve hazırlıkları var.

Edirne Uzunköprü ilçesi Kavacık köyünde yapılması planlanan Karma Organize Sanayi Bölgesi  700 dönümlük bir arazide planlanıyordu ve bunun 200 dönümü ormanlık bölge. Köyün merasını hazine arazisi olduğu için çok çok ucuz fiyata ve taksitle almışlar. Duyarlı köylülerin ve avukatlarının mücadelesi sonunda Edirne İdare Mahkemesi, İstanbul Bölge İdare Mahkemesi ve Yargıtay 6. Dairesi kararlarıyla yürütmeyi durdurma kararı verildi. Edirne İdare Mahkemesi de projenin iptali kararını verdi. Trakya büyük bir facianın eşiğinden döndü.

Tekirdağ Saray İlçesi Çakıllı da kurulması planlanan OSB içinde mahkemenin aynı kararı vermesi gerekmektedir. Çünkü; Edirne İdare Mahkemesi çok net bir karar verdi. TARIM ARAZİLERİ ÜZERİNE SANAYİ TESİSİ KURULAMAZ. 

servetsenyigit@gmail.com

 

http://www.hurfikir.com.tr adresinden 28 Mart 2024, 20:57 tarihinde yazdırılmıştır.