İSLAM DİNİNDE HARAMLAR ve YASAKLAR (1 -BÖLÜM)

Yazar - Eyyüp Sabri Erdem

İSLAM DİNİNDE HARAMLAR ve YASAKLAR  (1 -BÖLÜM)  

İSLAM DİNİNDE HARAMLAR ve YASAKLAR

(1 -BÖLÜM)

Kur’an-ı Kerim mü’minleri Allah’ın ve Resûlü’nün emirlerine uymaya davet etmekte, onların buyruklarına karşı gelmekten sakındırmakta, Allahın emirlerini ve peygamber sözü dinlemeyen toplulukların başına pek korkunç belâlar geldiğini hatırlatmaktadır, maddeler halinde yazdığımız yasaklar ve haramlar insanı hem dünya da hemde ahirette zarara sokacak tavır,hareket ve amellerdir.

Bunlar sırasıyla;

1- Şirk Koşmak:

Şirk kelime anlamı olarak Allah’a ortak koşmak, birden fazla ilâh olduğunu kabullenmek demektir.Kur’an-ı Kerim’de kesin bir dille yasaklanmıştır:

"(Ey Muhammed!) De ki: “Gelin, Rabbinizin size haram kıldığı şeyleri okuyayım: O’na hiçbir şeyi ortak koşmayın. …” (6.En'am-151) Şirk, en büyük haram ve insanı küfre(dinden çıkaran)götüren bir sapıklıktır.

"Onlar, Allah ile beraber başka bir ilâha kulluk etmeyen, haksız yere, Allah’ın haram kıldığı cana kıymayan ve zina etmeyen kimselerdir. Kim bunları yaparsa ağır azaba uğrar." (Furkan sûresi-68)

"... Artık putlara tapma pisliğinden kaçının," (Hac sûresi-30)

Şirk, neticesi itibarıyla bir çeşit küfürdür,(Dinden çıkmaktır)

2- Haksız Yere Birini Öldürmek:

“… Meşrû bir hak karşılığı olmadıkça, Allah’ın haram (dokunulmaz) kıldığı canı öldürmeyin. ...” (En'am sûresi-151)

Meşru hak, kişinin kendi karar vermesi ile  değil, mahkeme kararıyla belirlenir.

"Haklı bir sebep olmadıkça, Allah’ın, öldürülmesini haram kıldığı cana kıymayın. ..." (İsra sûresi-33)

Haksız yere cana kıymak, büyük bir günahtır.

3- İntihar Etmek:

"... Ve kendinizi öldürmeyin. Şüphesiz Allah, sizi esirgeyecektir." (4.Nisa-29)

Kişinin başkasını öldürmesi Rabbimiz tarafından nasıl yasaklanmış ve büyük günah ise, kişinin kedisini öldürmesi de yasak ve büyük günahtır.

4- Kişinin Yoksulluk Korkusuyla Çocuklarını Öldürmesi:

“… Fakirlik endişesiyle çocuklarınızı öldürmeyin. Sizi de onları da biz rızıklandırırız. …” (En'am sûresi-151)

İslam dini gelmezden önce Cahiliye döneminde, insanlar kız çocuklarını fakirlik korkusuyla öldürülmüşlerdir. Bu çirkin adet İslamiyet geldikten sonra kesinlikle yasaklanmıştır. Ancak ayetin emir kapsamından sadece bunu anlamamız yeterli ve doğru olmaz. Hamile kadınların, sağlık açısından bir mecburiyet olmadan, karınlarındaki bebekleri kürtaj yoluyla parçalatıp almaları de yasaktır.(O da sadece anne hayatı tehlikeye girecek ise müsaade edilmiştir).

"Yoksulluk korkusuyla çocuklarınızı öldürmeyin. Onları da, sizi de biz rızıklandırırız. Onları öldürmek gerçekten büyük bir günahtır." (İsra sûresi-31)

Çocukların hayatlarını korumak son derece önemlidir. Gerek doğmuş olsun, gerek anne karnında bulunsun, bütün çocukların yaşama hakları İslâm dini tarafından korunmuş, teminat altına alınmış ve kutsal olarak kabul edilmiştir.

5- Zina Etmek:

"Zinaya yaklaşmayın. Çünkü o, son derece çirkin bir iştir ve çok kötü bir yoldur." (İsra sûresi-32

İslam dinine göre Zina yapmak büyük bir günahtır. Zinadan uzak durmak için, zinaya götüren sebeplerden de uzak durmak gerekir Zina, insan onuru, haysiyeti, şerefi ile bağdaşmayan, aileye ve topluma yönelik en büyük dejenere ve yıkım hareketidir, çirkin bir iştir.

"… (Zina ve benzeri) çirkinliklere, bunların açığına da gizlisine de yaklaşmayın. ...” (En'am sûresi -151)

Aleni(Açık) bir şekilde yapılması, insanı utandıran zina ve benzeri günahların, gizlice yapılması da haramdır ve çirkinliktir.

6- Domuz Eti Yemek:

"De ki: “Bana vahyolunan Kur’an’da bir kimsenin yiyecekleri arasında leş, akıtılmış kan, domuz eti -ki o şüphesiz necistir- ya da Allah’tan başkası adına kesilmiş bir (murdar) hayvandan başka, haram kılınmış bir şey bulamıyorum. Fakat istismar etmeksizin ve zaruret ölçüsünü aşmaksızın kim bunlardan yeme zorunda kalırsa yiyebilir.” Şüphesiz Rabbin çok bağışlayandır, çok merhametlidir." (En'am suresi 145)

İslam dininine göre domuz eti yemek kesin olarak haram ve günahtır. Domuz etinin haram olduğu, Bakara suresinin 173. ayeti ile Maide suresinin 3. ayetinde net olarak geçmektedir.

7- Livata Yapmak (Eşcinsellik):

"Lût'u da (peygamber gönderdik). Kavmine dedi ki: "Sizden önceki milletlerden hiçbirinin yapmadığı fuhuşu mu yapıyorsunuz? Çünkü siz, şehveti tatmin için kadınları bırakıp da şehvetle erkeklere yanaşıyorsunuz. Doğrusu siz taşkın bir milletsiniz." (Araf sûresi-80.81.)

İlk olarak yaygın halde Lût kavminde görülen ve erkeklerin erkeklerle ilişki kurması anlamına gelen Eşcinsellik (Livata),yasak ve son derece çirkin ve pis bir iştir.

8- Muayyen Günlerinde (Hayızlı iken) Kadınlara Yaklaşmak:

"Sana kadınların ay hâlini sorarlar. De ki: “O bir ezadır (rahatsızlıktır). Ay hâlinde kadınlardan uzak durun. Temizleninceye kadar onlara yaklaşmayın. ..." (Bakara sûresi-222)

Muayyen günlerinde yani adet halleri devam ederken kadınlara (cinsel yakınlık)yaklaşmak yasak ve günahtır.

9- Faiz Yemek:

Alemlerin Rabbi olan Allah faizin yasak ve haram olduğunu bizlere Kutsal kitabımız Kur’an-ı Kerim’de bildirmektedir:

"Riba (faiz) yiyenler, kabirlerinden ancak şeytan çarpmasından hırpalanmış bir kimse gibi kalkarlar. ..." (Bakara sûresi-275)

"Ey iman edenler! Allah’a karşı gelmekten sakının ve eğer gerçekten iman etmiş kimselerseniz, faizden geriye kalanı bırakın." (Bakara sûresi-278)

"Ey iman edenler! Kat kat arttırılmış olarak faiz yemeyin. Allah'tan sakının ki kurtuluşa eresiniz." (Al-i İmran sûresi-130)

Faiz Allah tarafından  bu Ayet-i Kerimeler ile kesin bir şekilde yasaklanmış ve haram kılınmıştır.

10- Haksız Yere Yetim Malı Yemek:

"Yetimlerin mallarını haksız yere yiyenler, ancak ve ancak karınlarını doldurasıya ateş yemiş olurlar ve zaten onlar çılgın bir ateşe (cehenneme) gireceklerdir." (Nisa suresi -10)

"Yetimlere mallarını verin. Temizi pis olanla (helâli haramla) değişmeyin. Onların mallarını kendi mallarınıza katıp yemeyin. Çünkü bu, büyük bir günahtır."

(Nisa suresi -2)

Kim olursa olsun haksız yere birinin malını yemek haram ve günah olmakla beraber, yetim haklarına özellikle dikkat çekilmiştir. Yetimler, henüz kendilerine ait  malları koruyacak durumda olmadıkları için, onların malları velilerine emanettir. Yetimlerin mallarını koruma hususunda son derece dikkatli olunmalıdır, çünkü bu Allah’ın emridir.

11- Yetime Kötü Davranmak:

"Öyleyse sakın yetime kötü muamele etme." (Duha suresi -9)

Alemlerin Rabbi olan Allah, bu ayet-i kerimede Hz. Muhammed (Aleyhisselam’a)yaptığı bu özel hitaptaki genel mana ile bütün mü’minlerin kıyamete kadar yetimlere kötü davranmamaları gerektiğini kesin olarak emretmiştir.

Yazımıza önümüzdeki hafta devam edeceğiz inşaAllah

Selam ve dua ile

Eyyup Sabri Erdem

Ensar Vakfı Lüleburgaz Şube Başkanı

http://www.hurfikir.com.tr adresinden 24 Nisan 2024, 00:00 tarihinde yazdırılmıştır.