YIKMAK KOLAY, YAPMAK EMEK İSTER…

Yazar - Ahmet Bostancı

YIKMAK KOLAY, YAPMAK EMEK İSTER…  

YIKMAK KOLAY, YAPMAK EMEK İSTER…

Mehmet Akif Ersoy der ki;

Yıkmak insanlara yapmak gibi kıymet mi verir?
Emin ol onu en çolpa herifler de becerir.
Sade sen gösteriver “işte budur kubbe” diye,
İki ırgatla iner şimdi Süleymaniye…
Ama gel kaldıralım dendi mi, heyhât, o zaman,
Bir Süleyman daha lazım yeniden bir de Sinan…

Sahabeden Ebu Mahzure; “Allah Rasülü beni öğütmedi, eğitti. Eğitmek zor, öğütmek kolaydır. İnsan kazanmak meşakkatli iştir. Kaybetmek ise külfetsizdir.” Der.

 İnsan yetiştirmek, eğitmek, ahlâk, edep kazandırmak, meslek, beceri sahibi yapmak yıllarca emek ve masraf gerektirir. İğne ile kuyu kazarcasına bir insan yetiştirirsin veya bir eser ortaya koyarsın da, ahlaksız bir arkadaş, sosyal medyada kafa karıştıran, inanca ve ahlaka yapılan saldırı veya bir eserin temeline yerleştirilen dinamit, yılların emeğini dakikalar içinde heba eder. Yıkmak, bozmak, iyiliğe engel olmak… şeytanın ve nefsin hoşuna gider işlerdir. Ama yapmak, imar etmek, faydalı olmak… aklın ve mantığın gereğidir. Ruhun gıdası da bunlardadır. Aklıselim kişi, insanlara faydalı olunca, güzel bir eser ortaya koyunca mutlu ve huzurlu olur.

Hz. Ali (ra); “Her insanın kıymeti ahlakının güzelliği kadardır.” “Kişinin değeri, yaptığı iş kadardır.” “Kişi göreviyle meşgul olmazsa, şeytan ona iş bulur.” “Öyle faydalı insan olun ki, sizi kaybolursanız arasınlar, ölürseniz ağlasınlar.” Buyurmuşlar. Ataullah İskenderi’de: “Kişi Allah tarafından ne kadar sevildiğini öğrenmek isterse, Hangi işte istihdam edildiğine baksın.” Diyor. Evet bu hikmetli sözler ışığında herkes konumunu gözden geçirmeli söz ve davranışları ile yapıcı olmalıdır.

Zaman az, yapılacak iş çok… Hayırlı Cumalar. Ahmet Bostancı

 

http://www.hurfikir.com.tr adresinden 28 Mart 2024, 20:25 tarihinde yazdırılmıştır.