ŞEHİR KULÜBÜ

Yazar - ÖZGÜR TERZİOĞLU

ŞEHİR KULÜBÜ  

ŞEHİR KULÜBÜ

14 Eylül 2021 tarihinde Hürfikir Gazetemizde “Yeni bir sosyete” diyerek çağdaş bir kent oluşturabilmemiz için doğru adımları atmamız gerektiğini, belediye başkanlığı konusunda fikirlerimizi beyan ederken “kent aklı” konusunu işaret etmiştik. Kaliteli bir yaşam için son derece önemli olan organizasyonlardan bir haber olan yönetim anlayışının artık silkelenerek siyaset becerilerimizi geliştirebileceğimiz kurgulardan bir diğeri olan “Macellum” yapılanmasının ilk adımını Lüleburgaz Belediyesi atmalıdır. Macellum (Bölgesel Borsa Merkezi) gibi Kaliteli Yaşam Merkezi (Yerel yönetim ağı); Kalite yönetiminin iki ana kutupları olarak yerel ekonominin gelişimi adına ihtiyacımız olan fiziki ortamlardır. Her ne kadar da dijital çağın kolaylıklarından bahsederken, sanal ortamlar daha az maliyetli ve reklam açısından geniş ağın olması nedeniyle cazip görünse bile sosyalleşme ihtiyacı ile güven duyguları açısından fiziki ortamlar her dönem var olacaklardır. Lüleburgaz yerel ekonomik faaliyetlerine başlamadan önce bu alanda ki sembol binalarını hazırlamalıdır.

Son dönem yazılarımız Kent Ekonomisini gediğine oturtulabilmesi meselesinde gereken işleri anlatırken, aslında kalite yönetiminin en önemli konusu olan sağlıklı süreçleri (proses) geçirebileceğimiz organizasyonların hazırlanması gerektiğinden bahsettik. Mahalle Meclisleriyle birlikte Park-Bahçelerin süreç olgusunu ele aldık. Risk ve Kriz anı yönetimleriyle birlikte Çalışma(üretim)-Girişimci- Sosyal ekonomi konularında gelişim sağlayabilmemiz için eğitim tekniğini uygulayabileceğimiz “Enstitü” yapısını yıllar önce Görünüm Gazetesinde yazdık. Enstitü; kent aklını besleyerek kültürel anlamda seviye oluşturabilmemiz açısından önemli bir fikirdir. Kendi kendine yetebilen kent söylemiyle köy-kent köprüsünü sağlam temellere oturtabilmemiz adına Köy Modelinin açılımlarını üretim ekonomisi bölümünde anlatacağız. Aslında son dönem yazılarımda bahsettiğim “Macellum” yapılanması kırsalda üretilen ürünün katma değerini geliştirebilmemiz için ihtiyacımız olan Endüstriyel yatırımın ana kaynağını (Kent Sermayesi) oluşturabileceğimiz Kalkınma ve Gelişim Bankasını bünyesinde bulundurmalıdır. Altıncılar çarşısıyla organizasyona ilgi gösteren odalar ve Master Plan içerisinde ki Köy Modelinde bahsettiğimiz “Merkez Kooperatif” ofisiyle birlikte kent içi fiyat politikaları bu bina içerisinde belirlenecektir. Mahalle aralarında ki zincir marketlerin pay aldığı pastadan Macellum etkisiyle yerel üretim marketleri de alacaktır. Her zincir marketin rafına kendi ürettiğimiz malları yerleştirebilmemiz için ihracatı sağlayabilmek adına Macellum Etkisi oluşturmamız gerekiyor. Macellum binasının uzun vadede “Bölgesel Borsa Merkezi” olabilmesi için bazı ortaklıkların oluşabilmesi adına Şehir Kulübüyle birlikte Golf ve Jokey kulüpleri için zemin oluşturulması kent ve köylerimizin menfaatleri açısından önemli olduğunu düşünüyorum. Tabii bu yazımla birlikte Şehir Kulübü konusuna değinerek daha önceden kongre binasında işletimde olan ve son dönemlerde Ata iş merkezinin çatı katında faaliyete geçirilen şehir kulübü belediyemizin macellum yatırımıyla birlikte tekrardan sosyal ve ekonomik hayatımıza olumlu etkiler oluşturabilmek için hazırlanmalıdır.    

Öncelikli olarak Macellum’un önemli bir parçası olarak Şehir Kulübü; Kent Ekonomisinin gelişimi adına misyon edindirilmelidir. Belirli kuralları olmalıdır. Mekân kültüründe ekonomi-iş ve çalışma prensipleri olmalıdır. Çağdaş bir kent yaratabilmemiz için Belediye çalışmalarından öte partizanlık zihniyetinin çok ötesinde enstitü kültürüyle yetiştirilmiş yeni bir sosyetenin iş birliği yapabileceği bu sosyal ortam yatırımcı ve girişimcileri aynı mekânda buluşturmayı hedef almalıdır. Macellum yatırımını belediye üstlenmelidir, fakat organizasyon diğer kent paydaşları ile birlikte hareket edilerek kent ekonomisinin gelişimi için faaliyet gösterilmelidir. Belediye kentsel dönüşümle başlayan ve Macellum yatırımını kazançlı bir işe çevirerek Master Planda ki diğer projelere de kaynak sağlayacaktır. Diğer yandan bölgesel borsa merkezi hedefinde gerekli olanları, ortaklıkları sağlayabilmek için zemin oluşturularak hisse senedi satışları gibi menkul kıymetler özelinde alımın ve satışın merkezi konumunda “Piyasa Ekonomisi” özelinde yerel ekonomimizin dinamiğini oluşturma vakti gelmiştir.

                                                                  Özgür Terzioğlu

http://www.hurfikir.com.tr adresinden 20 Nisan 2024, 16:47 tarihinde yazdırılmıştır.