RABBENA… DUALARI

Yazar - Ahmet Bostancı

RABBENA… DUALARI  

RABBENA… DUALARI

-"Rabbenâ âtina fid'dünyâ haseneten ve fil'âhireti haseneten ve kınâ azâbennâr”
Anlamı:
“Ey Rabbimiz Bize dünyada iyilik ve güzellik, ahirette de iyilik, güzellik ver. Bizi ateş azabından koru.”
-"Rabbenâğfirlî ve li-vâlideyye ve lil-Mü'minîne yevme yekumü'l hisâb.
Birahmetike yâ Erhamerrahimîn."
Anlamı:
"Ey Rabbimiz! Beni, anamı, babamı ve bütün mü'minleri hesap gününde (herkesin sorguya çekileceği günde) bağışla. Ey merhametlilerin en merhametlisi"

Bu dualar aynı zamanda Kur’an-ı Kerim’de geçen dua ayetleridir. (Bakara:201), (İbrahim: 41) Namazda son oturuşta, Ettehıyyatü’den sonra okunması sünnettir. Cenaze namazlarında üçüncü tekbirden sonra okunan cenaze dualarını bilmeyenler Rabbena dualarını okuyabilir. Yine namazdan sonra veya günün her saatinde ellerimizi açıp bu güzel dualarla Rabbimize yalvarabiliriz.

Bir hadis-i şerifte anlatıldığına göre; Efendimiz(as) hasta bir sahâbîsini ziyarete gitti. Adam o kadar erimiş, küçülmüştü ki, hadisin rivayet eden Enes’(ra)in ifadesiyle, adeta kuş yavrusuna dönmüştü. Peygamber(as) ona:
-Allah’a bir şeyle dua ediyor, ondan bir şey istiyor musun? diye sordu. O hasta sahâbî:
- Evet, Allahım! Bana âhirette ne ceza vereceksen, onu bana dünyada ver, (ahirete bir bırakma) diye dua ediyorum, dedi.
Resûlullah (as):
- “Allah Allah! Senin buna gücün yetmez” dedikten sonra, Rabbena Atina Fiddünya… dualarını okumasını tavsiye buyurdu. Yani hem dünya için, hem ahiret için hayırlısını, iyisini iste buyurdu. Daha sonra o sahâbînin âfiyete kavuşması için kendisi de dua etti, çok geçmeden o zât iyileşti.
RABBENA ATİNA DUASINDA NE ANLATILIYOR?
Bu duada üç şey istenmektedir.
Birincisi, Dünyada iyilik. Dünyada iyilik sözü, sağlık ve âfiyeti, helâl rızkı, hayırlı evlâdı, iyi eşi, faydalı ilmi, makbûl amel ve ibadeti, helalinden zenginliği, kısaca nimet denebilecek her şeyi istemektir.
İkincisi, Ahirette iyilik. Cenâb-ı Hakk’ın iyi kulları için hazırladığı her türlü nimete kavuşmayı, cennete girmeyi, Cemalüllah’ı görmeyi ifade eder. Yine kıyametin korkunç hallerinden emin olmayı, hesabı kolayca vermeyi, Cehennemden kurtulmayı istemektir.
Üçüncüsü ise; Kendisinin, ana-babasının ve bütün inananların bağışlanması için dua etmesidir. Görüldüğü gibi bu dua çok geniş kapsamlıdır. Bundan dolayı peygamber(as) bu dua ile sık sık Rabbimize yalvarmış ve sahabelerine, dolayısı ile ümmetine de tavsiye etmiştir.  Rabbim hepimize hem dünyada, hem ahirette iyilikler versin. Allah’a emanet olun. Hayırlı Cumalar dilerim.      Ahmet Bostancı.

http://www.hurfikir.com.tr adresinden 19 Nisan 2024, 21:33 tarihinde yazdırılmıştır.