FİL SURESİ MEAL VE TEFSİRİ

Yazar - Ahmet Bostancı

FİL SURESİ MEAL VE TEFSİRİ

FİL SURESİ MEAL VE TEFSİRİ

Bismillahirrahmanirrahim

1.E lem tera keyfe feale rabbüke bi ashabil fil.
2.E lem yec'al keydehüm fı tadlil.
3.Ve ersele aleyhim tayran ebabil.
4.Termıhim bi hıcaratin min siccil.
5.Fecealehüm keasfin me'kül.

MANASI:
 Rahman ve Rahim (olan) Allah’ın adıyla…
1.Rabbinin, fil sahiplerine ne yaptığını görmedin mi?
2.Onların tuzaklarını boşa çıkarmadı mı?
3, 4, 5.Üzerlerine balçıktan pişirilmiş taşlar atan sürü sürü kuşlar gönderdi. Nihayet onları yenilmiş ekin yaprakları haline getirdi.

KONUSU: Fillerden oluşan ordu ile Kâbe’ye yapılan saldırıdan ve sonuçlarından bahseder.

TEFSİRİ:
      Tefsir kitaplarında anlatıldığına göre o zaman Habeşistan’ın yönetiminde bulunan Yemen valisi Ebrehe her yıl Mekke’deki Kâbe’yi ziyaret eden Arap hacıları San‘a’ya çekmek ve ticari kazançlar elde etmek için burada bir kilise yaptırdı. Çeşitli bölgelere propagandacılar göndererek mabedi ziyaret etmeleri için halkı San‘a’ ya çağırdı. Ancak bu davete insanlar itibar etmedi. Buna sinirlenen Ebrehe, Kâbe’yi yıkmak maksadıyla fillerden oluşan bir ordu hazırladı. Ordu Mekke’ye doğru ilerledi. Bu esnada peygamberimizin dedesi Abdülmuttalib’e ait 200 devenin de bulunduğu Mekkeliler’e ait çok sayıda deveyi gasp etti. Abdülmuttalip, Ebrehe’ye gelerek develerinin iadesini istedi. Ebrehe’nin: “Kâbe’yi merak etmiyor musun?” Sorusu üzerine; “O’nu sahibi olan Allah koruyacaktır” dedi.
        Ertesi gün Ebrehe, ordusunu Kâbe’ye doğru ilerletmek istedi. Fakat en öndeki fil (mamut) yerinden kımıldamadı. Gökyüzünde bir bulut gibi beliren Ebabil kuşları, ağızlarında ve ayaklarında taşıdıkları nohut büyüklüğünde taşları ordunun üstüne yağdırmaya başladı. Bu taşlar hangi askere isabet ettiyse ya delik-deşik olup anında öldü, ya da çiçek hastalığına yakalanıp sonradan öldü. Ebrehe ise yaralı olarak San’a’ ya kaçtı ve orada öldü.
          Neticede Allah’ın evini yıkmaya kalkışan saldırgan bir güç, mucize sonucu helak olup cezasını görmüş; düşmana karşı koyma imkânı bulamayan ve şehri terk edip dağlara çekilen Mekke halkı da, bu olaydan zarar görmeden kurtulmuştur. Bu olay Peygamberimiz (as) in doğumundan iki ay kadar önce olmuştur. Mekkeliler tarafından “Fil yılı” olarak anılmış, tarih başlangıcı olarak kabul edilmiştir.

Hayırlı Cumalar dilerim… Ahmet Bostancı

http://www.hurfikir.com.tr adresinden 25 Nisan 2024, 13:30 tarihinde yazdırılmıştır.