KENT EKONOMİSİ

Yazar - ÖZGÜR TERZİOĞLU

KENT EKONOMİSİ  

KENT EKONOMİSİ

Yerel Ekonomimizi geliştirebilmemiz için dört ana yapıdan bahsedeceğim. Bunlardan ilki piyasa ekonomiyle ilgilidir. Bu ekonomik yapının ana projesini Kongre Meydanı açılımıyla yapacağım. İkincisi olan üretim ekonomisini Köy tasarımı gibi esnaf hareketinde moda ve gastronomi açılımlarıyla ele alacağım. Üçüncüsü girişimcilik ekonomisini Enstitü faaliyetleriyle geliştirilecek olan Lüleburgaz’ın sıçrama alanı olabilecek, yerel değerler standartlarını oluşturabileceğimiz İş Geliştirme Merkeziyle açacağım. Son olarak sosyal ekonomi açılımıyla dörtlüyü tamamlayarak Lüleburgaz’ın Master Plan senaryosunda bahsinde bulunduğum 10EB Etkisini nasıl oluşturacağımızdan bahsedeceğim. Oluşturmamız gereken ekonomi ekseniyle diğer geliştirilmesi, iyileştirilmesi gereken alanlar ele alınmalıdır. Lüleburgaz Belediyesi öncelikli olarak bahsinde bulunduğum ekseni gediğine oturtacak projeleri gündeme almalıdır. Yeni düzene uygun geliştirilecek olan ekonomi ekseniyle yaşamsal kalite yönetimi sağlanarak kentimizde yaşayan tüm canların hakları korunarak, kaliteli bir yaşamı paylaşacağımızı umut ediyorum.

Piyasa, üretim, girişimci ve sosyal ekonomi olarak ele aldığım farkı dinamikleri oluşturan faktörler bulunmaktadır. Ekonominin temelinde insan kaynağı durmaktadır. Para ve yönetimi gibi iktisat, bankacılık faaliyetleri, üretim gibi ekonomi bileşenlerinden daha önce “insan” ve toplumu geliştiren, ileriye taşıyan siyasal etkiler sonucu ekonomi yapısı belirlenmektedir. Bu sebeple yerel ekonominin devamlı, sürekli gelişimi adına Kültürel Tasarım Enstitü fikrinden bahsetmiştim. Doğru Projeler üretebilmemiz için Kent Aklının kurumsallaştırılarak yerel yönetime katılması gerektiğini düşünüyorum. Kent Aklını besleyecek olan Enstitü çalışmalarıyla da gelecek nesillerin kişilik yönetimi gibi kariyer belirleme, öğrenci takip sistemi ve eğitim fonları oluşturularak genç yeteneklerin finanse edilebilmesi için yeniçağa uygun bir insan kaynağı oluşturarak, kent ekonomisini her alandan geliştirebileceğimiz bir eğitim kurumunun çalışmalarını da ilerleyen zamanlarda yazacağım. Bizler “belediyelerin misyonu yerel ekonomiyi geliştirmektir!” Dediğimizde bu konuyu anlamakta zorlanan mevcut yöneticilerin “Belediyenin ekonomi ile ne alakası var” gibi ekonominin tam olarak ne olduğu anlamayan bu iş sanki sadece hükümetin işi olduğunu düşünerek “Kent Ekonomisi” konusuna yabancı kalan yerel yöneticiler bir an önce kendilerini bu konuda geliştirmelidir. Ya da biz halk olarak iktisadı bilen, piyasaları tanıyan, finansal kaynaklar yaratabilen kadroları göreve getireceğiz. Tüm dünya yeni bir düzenin eşiğindeyken Türkiye’de bu değişimleri yaşayacaktır. Türkiye değişirken Lüleburgaz’da bu değişimin sancılarını çekecektir. Her değişim ve gelişim sancılıdır. Gelecek olanları karşılayacak, ekonomi bilgisi, verimli çalışma motivasyonu yüksek, yenilenmiş kadroların oluşturulması hepimizin yararına olacaktır. Eski düzen bitecek. İnat edenler ve takipçileri kaybedecektir. Yeni düzene uygun yeni planla Yerel Ekonomiye hacim kazandıracak olan etkiye “10EB” diyerek Kaliteli Yaşam Temelli bir projeyi sizlerle paylaşıyorum.

Ekonomi sadece parasal döngüyü, zenginliği anlatmaz. İnsan temelinde farklı dinamikleri içerisinde barındıran siyasal bir düzeni bizlere yaşatır. Lüleburgaz’ın master planıyla birlikte yeniçağın kent modeli 10EB Etkisiyle kent ekonomisi ekseniyle üç temele dayandırılmıştır.  Üçlüden ilki; hane halkı; emek, evlilik, eğitimdir. Sosyal yaşam; Esnaf, eğlence, emniyet ve üretim özelinde enerji, endüstri ve ekim olarak Kent Ekonomisinin; yeni Kent Modelinin iç dinamiklerini oluşturmaktadırlar. Belediyeler patron değildir. Belediyeler şirket değildir gibi söylemler ile halkın kazanımları üzerinden hayallerini gerçekleştirmeye, belirli bir grubun zenginleşmesiyle halkın geri kalanına zırnık koklatmayan siyasi anlayışın geleceği yoktur. Bu devirde Belediyelerin ev yaptığını, tarımsal faaliyetlerde bulunduklarını, enerji ürettiklerini görüyoruz. Belediyeler şirket kurarak iş tutmanın ötesinde her anonim şirketin kurabileceği ve işletebileceği Bankacılık faaliyetleriyle birlikte kent sermayesi oluşturarak, girişimcilere, öğrencilere, ev almak isteyenlere, iş kurmak isteyenlere destek olamaz mı? Mevzuat; Belediyeler Bankacılık faaliyetleri yürütemez maddesi bulunmuyorsa eğer gerekli şartlar yerine getirildiğinde A.Ş kurarak pek ala bankacılık faaliyetlerinde de buluna bilirler.  

 

http://www.hurfikir.com.tr adresinden 25 Nisan 2024, 08:25 tarihinde yazdırılmıştır.